+ Reply to Thread
Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 41

Thread: I have no idea what to do with 16GB of RAM

  1. #1
    ROG Guru: Orange Belt srmojuze +10 srmojuze's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Australia
    Posts
    264

    I have no idea what to do with 16GB of RAM

    Honestly. Just last year I went to 8GB of RAM, and I thought that was extreme. Just got my G55 and 16GB of RAM??? Seriously, what do I do with it?

    Ramdisk is a possibility, but honestly the 128GB SSD is fast enough.

    Suggestions please...

  2. #2
    ROG Guru: Black Belt rewben +150 rewben +150
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    2,185

    yeah make a ram disk; it helps to save some writes/erases to your ssd (thus prolong the life of your ssd).

    i use ram disk for work; i also put my cache, temporary files, or whatever that can be thrown away safely after shutdown in my ram disk. i use it for downloads too. normally i scan the ram disk after a day's work before i moved the files to my external drive; everything is super fast (except for the time to transfer those gigabytes of files from ram drive to spindle discs).

  3. #3
    ROG Guru: Orange Belt srmojuze +10 srmojuze's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Australia
    Posts
    264

    Quote Originally Posted by rewben View Post
    yeah make a ram disk; it helps to save some writes/erases to your ssd (thus prolong the life of your ssd).

    i use ram disk for work; i also put my cache, temporary files, or whatever that can be thrown away safely after shutdown in my ram disk. i use it for downloads too. normally i scan the ram disk after a day's work before i moved the files to my external drive; everything is super fast (except for the time to transfer those gigabytes of files from ram drive to spindle discs).
    Cheers, definitely something to think about.

  4. #4
    ROG Enthusiast ashue +10
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Singapore
    Posts
    49

    I strongly suggest that you wait for the upcoming games this year that will be using a good amount of memory when running on recommended specs/hardware. Crysis 3 is worth the wait I think.
    ASUS G75VX-T4072H The Ultimate Fighting Machine
    Intel® Core™ i7 3630QM Processor
    Windows 8
    16GB DDR3 1600 MHz SDRAM (Hynix+Kingston)
    17.3" HD+ EWV (1600 x 900)/Full HD (1920x1080)
    NVIDIA® GeForce® GTX 670MX with 3GB GDDR5 VRAM
    Hitachi 750GB HDD
    Western Digital Scorpio Blue 1TB HDD
    Super-Multi DVD

    Noob Gamer but Loves to Play Games.

  5. #5
    ROG Guru: Green Belt mrwolf +20 mrwolf's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Dubai/London
    Posts
    657

    yea i agree with ashue.. Even now, when video rendering in 1080p i get 15GB ram usage..



  6. #6
    DotA 2 Addict DirtyCodingHabitz +10 DirtyCodingHabitz's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Melbourne
    Posts
    166

    I got 32gb ram and I have no idea how to use them up.

  7. #7
    Super Moderator Zygomorphic +150 Zygomorphic +150 Zygomorphic's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    In the Orion arm of a spiral galaxy in the Local Group...
    Posts
    4,755

    16 GB isn't really enough for a RAM disk, since you want at least 8 GB for gaming, and 8 GB is awfully small, since most programs that could utilize an 8 GB RAM disk as scratch space can do so internally with additional RAM (compilers are what I am thinking of). I use VMs, and with 16 GB I can have 8+ GB for my host, and 4-6 GB for the guests.
    I am disturbed because I cannot break my system...found out there were others trying to cope! We have a support group on here, if your system will not break, please join!
    http://rog.asus.com/forum/group.php?groupid=16
    We now have 178 people whose systems will not break! Yippee!
    LINUX Users, we have a group!
    http://rog.asus.com/forum/group.php?groupid=23

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Tomislav +20 Tomislav's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Rijeka
    Posts
    227

    Quote Originally Posted by srmojuze View Post
    Honestly. Just last year I went to 8GB of RAM, and I thought that was extreme. Just got my G55 and 16GB of RAM??? Seriously, what do I do with it?

    Ramdisk is a possibility, but honestly the 128GB SSD is fast enough.

    Suggestions please...
    Just brag !
    ASUS G75VX
    Win 8, i7-3630QM, 2,4 GHz, GeForce GTX 670MX, 8 GB Ram,120 Gb Samsung 840 SSD+750 Gb HDD

  9. #9
    Super Moderator Zygomorphic +150 Zygomorphic +150 Zygomorphic's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    In the Orion arm of a spiral galaxy in the Local Group...
    Posts
    4,755

    Quote Originally Posted by Tomislav View Post
    Just brag !
    Ooops...got me there...I do that too.
    I am disturbed because I cannot break my system...found out there were others trying to cope! We have a support group on here, if your system will not break, please join!
    http://rog.asus.com/forum/group.php?groupid=16
    We now have 178 people whose systems will not break! Yippee!
    LINUX Users, we have a group!
    http://rog.asus.com/forum/group.php?groupid=23

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt srmojuze +10 srmojuze's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Australia
    Posts
    264

    Quote Originally Posted by Tomislav View Post
    Just brag !
    I am still in too much "shock" to brag... Maybe in a few weeks...

+ Reply to Thread
Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts