PDA

View Full Version : ASUS G74 sx --w10



NoukNouk
02-20-2018, 12:29 AM
Hi ROGers!

Quick question for you. I have an old asus g74 sx laptop, it still works pretty good on w7. I am in the process to clean it a bit (add more ram, change the defective connector, new battery, charger, etc. The HDD is still perfect, tested it with crystal diskinfo.

I thought it might be an idea to install w10 family edition on it. I know g74 sx were working great with the first w10 version, 1511, I read it on some forums, but not sure about the latest, 1709??? Maybe there are some incompatibilites with drivers, I have no clue. So before I pay some $$$ for a w10 licence, better to ask!

I'm not gaming anymore, so it will be used to browse internet, maybe some facebook games here and there, and mainly doing some testing about random stuff.

Your advice is much appreciated! thanks!

Have a nice day :)

A Guy
04-16-2018, 06:37 AM
Hi ROGers!

Quick question for you. I have an old asus g74 sx laptop, it still works pretty good on w7. I am in the process to clean it a bit (add more ram, change the defective connector, new battery, charger, etc. The HDD is still perfect, tested it with crystal diskinfo.

I thought it might be an idea to install w10 family edition on it. I know g74 sx were working great with the first w10 version, 1511, I read it on some forums, but not sure about the latest, 1709??? Maybe there are some incompatibilites with drivers, I have no clue. So before I pay some $$$ for a w10 licence, better to ask!

I'm not gaming anymore, so it will be used to browse internet, maybe some facebook games here and there, and mainly doing some testing about random stuff.

Your advice is much appreciated! thanks!

Have a nice day :)

I'm running in the fast ring for updates from Microsoft and I have build 1803. It works like a champ.

NoukNouk
06-02-2018, 03:59 AM
Hi Asus Guy! *Really, version 1803 works well? * No drivers issues? *A friend of mine installed w10, 1709 and the usb 3 port isn't working anymore, no big deal, I don't really need, but I was curious if it was a driver issue, eventually.*

I defered the update for a while, just spent 300$ to fix that computer, it runs perfectly well in 1709 version. I've seen so many horror stories about the 1803 version!!!

I kept my *old but perfectly good HDD with w7 just in case!

Thanks for your comment! *That is pretty cool. *I hesitated a lot to spent money to add ram, buy w10 licence on a 7 years computer... But like yours, for now, it works like a champ!

A Guy
06-02-2018, 08:11 AM
Today I'm on "Build 17677.rs_prerelease.180520-0940" and I am having a small issue with my wireless keyboard (MS) and mouse (Logitech) that feels like low battery but neither is telling me they are low and I know the mouse batteries are recently replaced. I got this version a few days ago.

I'm also getting a green rectangle on some (not all) YouTube videos. I'm now running NVidia version 391.35 but still getting some green. This is also new since the latest MS update.

But I'm still gaming (PvE, not PvP) happily.

NoukNouk
06-17-2018, 06:05 PM
Hi Asus Guy! so, are your issues resolved since your last reply? I defered the 1803 update for 2 months, and wait for all feedback I can find before I upgrade! My old rog runs perfectly fine in 1709, and I'm seeing many issues with 1803 and many device, new, old. All brands. It's a bit scary. I have 3 different computer on w10 waiting to be updated. An almost brand new MSI g72 vr, and a build gamer desktop. All paused for now.

Not sure I have the energy to invest in repairing computers right now! windows 10 is a real pain for many!


Great day all!

A Guy
06-18-2018, 01:31 AM
Yup, issues resolved. the text lagging was caused when I turned on the system wide spell check/suggestions. I left the spell check on but turned off the suggestions. Tthe lag went away immediately. I think my laptop just isn't fast enough for how they have implemented that feature.
The YouTube issues went away. Might have been an NVidia update. For video drivers I'm on 391.35

I'm on "Build 17692.rs_prerelease.180600-1317" now


But if your system runs well as is and you have a good anti-virus system there maybe no compelling reason to update.

NoukNouk
06-18-2018, 03:19 AM
Thanks! so I assume 391.35 driver will be OK for the 560m? A friend of mine did a clean install of w10 1709, so I don't have any asus softwares, Don't need any, unless you tell me I absolutely need something. I don't use that laptop to play anymore, only fb games, internet browsing. But the 1803 update scares me to death!

Thanks so much for your recommendations. I really appreciate. As I bought a new battery, added ram (now 16 GB), repaired the connector, I want to run that ROG to the extreme limit LOL It is still a good beast! But I don't like w10. Still have the HDD with w7, it might be useful, who knows?

NoukNouk
10-07-2018, 01:11 AM
Hi guys!

i finally updated today version 1803, installation is almost finished. I cross my fingers! *By the way, anyone upgraded to 1809 already? * Thanks to w10 pro with the defer update option. *Very convenient! *

Gps3dx
10-07-2018, 02:58 AM
I've updated to 1809.
please read remarks in my windows installation guide ( sticky thread ), the last post, links in my sig.

also although my upgrade from 1803 to 1809 was OK, i.e no files were deleted... MS STOPPED the deployment of 1809 (https://support.microsoft.com/en-us/help/4464619/windows-10-update-history) to the general mass due to many complaints of files that were deleted during upgrade.
BUT, if you install it from scratch, there shouldn't be any issue, IMHO.
lastly, I advise ppl to save any IMPORTANT DATA, NOT ON THE HDD/SSD that contains the OS, but instead use a PHYSICAL SEPARATE ONE.
also, change the default windows folder like "my documents" etc accordingly ( i.e make such folder on that 2nd "data containing" HDD ).

Oh, and another thing...
YOU DON'T NEED TO PAY EVEN 1$ to get win10 on a win7 genuine device !
YOU CAN STILL UPGRADE THE LICENSE FOR FREE !
Please read my guide about windows installation UEFI method inorder to understand how to do that license upgrade together with the OS upgrade itself. ( see my sig for link to the guide ).

NoukNouk
10-08-2018, 03:47 AM
Thanks for your comment GPS3DX. Yes, I read about the massive issues with deleted datas. It sucks. I feel bad for those who had that 'glitch' *The 1803 install was long but everything is fine. I defered for many days, *so MS will have the time to fix issues! *I have absolutely no important datas on that computer. My main computers are i-mac and macbook pro. I have external drives for back up. *I bought w10 because I was curious, and that laptop refuses to die. Licences are cheap on amazon LOL I

I'm glad you had no issues. So it won't be the last update for my old ROG!!! * It was bought in 2012, so *it begins to be old!

More feedbacks are expected! Thanks! Have a nice day all!*

NoukNouk
10-28-2018, 12:54 AM
Hi there!

I need your advice about the update KB4100347 I run version 1803, pro. I was proposed that update today. I downloaded and installed it, but before the reboot, I checked to see about it. When I saw it was about microcode, I desinstalled it before the reboot. Apparently, it can be no good for some!

So my question, is this update can mess up my computer? It runs perfectly fine for now.

Thanks for your help!

A Guy
11-02-2018, 05:56 AM
This is an update related to the Spectre hack. I've heard it may slow your performance. The Spectre hack gets into the speculative execution pipe to get data it should not - the fix disables some of the pipelining so your code is safer, but slower. My explanation is not 100% accurate, because technical things, but it's close enough.

https://support.microsoft.com/en-us/help/4100347/intel-microcode-updates-for-windows-10-version-1803-and-windows-server


https://en.wikipedia.org/wiki/Spectre_(security_vulnerability)

NoukNouk
02-25-2019, 04:09 AM
Sorry for the late late reply! well, apparently another microcode update was released recently, did both and everything seems fine. Startup isn't slower, considering that ROG is 8 years old, I can say it runs pretty good! Thanks again!

NoukNouk
02-25-2019, 04:14 AM
Hi there! I upgraded last week to 1809 version. It was quick, everything seems perfect. No lost data, GC and network are OK. That old ROG wants to live more! 8 years and still running very good! It worths every cent of the price it was paid! The only complain I might say, I lost the usb 3 port. I did everything, it is not working. No big deal.

1809 version brings nice stuff. So far so good!

Gps3dx
02-25-2019, 08:04 AM
I lost the usb 3 port. I did everything, it is not working. No big deal.
Do you mean due to the upgrade you "lost" them ? or their HW is broken ?
try to uninstall any related driver in the device manager then scan changes to let windows reinstall the drivers again ( a reboot might be necessary after uninstall so work with internal keyboard & mouse ).

NoukNouk
03-08-2019, 11:32 PM
Do you mean due to the upgrade you "lost" them ? or their HW is broken ?
try to uninstall any related driver in the device manager then scan changes to let windows reinstall the drivers again ( a reboot might be necessary after uninstall so work with internal keyboard & mouse ).



-----
No. Everything was perfect. The point is, when 1809 was released at first, many got their files disappeared. MS paused the upgrade to investigate, it was re-released a month later or so. I waited a bit more, and installed it.

Gps3dx
03-09-2019, 12:52 PM
-----
No. Everything was perfect. The point is, when 1809 was released at first, many got their files disappeared. MS paused the upgrade to investigate, it was re-released a month later or so. I waited a bit more, and installed it.
that issue you're talking about was related to file missing in the special folders like "downloads", "documents" etc, only if the user retain their default path configuration, i.e under c:\users\USERNAME.
I myself upgrade to 1809 with that buggy release and did NOT suffer from that issue since I always change the default path of these folders.

Anywho - sometimes when you upgrade win10 main build ( e.i from 1803 to 1809 ) some drivers are misbehaving and do need to be reinstalled.