PDA

View Full Version : Asus G73jw-3de screen keeps flashing black! How annoying for a gaming laptop.



FireMyst
12-20-2010, 01:09 AM
Hey everyone,

I have an Asus G73jw-3de laptop.

The screen keeps flashing/flickering black.

Having done some research, the issue appears to be widespread and people seem to think the cause is the nVidia Powermizer included with the 460M GPU.

I'm running 64 bit Windows 7 Ultimate and there is no such Powermizer control that I can find. In the nVidia control panel I've also set the global settings to "prefer maximum performance" but that hasn't resolved the issue either.

Today I tried downloading the latest nVidia 265.66 drivers and that hasn't helped.

Does anyone have a cure?

Is Asus going to release any driver updates to stop this? It's awfully embarrassing to show off this high powered gaming laptop to people with the screen flashing randomly.

Thanks!

FireMyst
12-21-2010, 11:37 PM
Of all the brilliant minds in this forum nobody has any suggestions? Surely someone else on here with an Asus G73JW has experienced the black screen flicker? I've since tried setting the power setting to "prefer maximum performance", the VSync to match the monitor refresh rate, and have also set the PhysX to "CPU" to no avail.

Brian@ASUS
12-22-2010, 02:22 AM
hurm... have you tried downgrading to the original drivers off the cd to see if the flicker still occurs? if the flicker goes away we know its a driver issue. what resolution are you at? how many hz are you running 60 or 120?

could be your lcd inverter being loose...

FireMyst
12-22-2010, 05:12 AM
Hi Brian,

Thanks for the reply. I've tried both 60 and 120 Mhz refresh rates. I also tried upgrading to the newer version of drivers because I had the older ones when it was caused.

Here's something interesting... I went home over lunch today and booted it up. When I connect an external monitor, I can't get the flicker to happen at all; when I disconnect the external monitor, the laptop's display goes to random intermittent flickering.

I'll try what you suggested and use a driver wipe tool to clear out all the nVidia drivers.

Chastity@ASUS
12-23-2010, 12:08 AM
I bet I know what it is :)

What size power brick comes with that unit? I bet the unit isn't getting enough juice under full load. I've noted that on occasion my brick on my JH would draw up to 171W. This is why I use a Targus APA05US 180w Power Supply (http://computerpartsdirect.us/targus-apa05us-180w-universal-notebook-ac-adapter-w3-lshaped-p-p-14081.html?currency=USD).

To see if it's a powermizer issue, have you tried setting the system to High Performance?

FireMyst
12-24-2010, 06:42 AM
HI Chastity,

Yes, I have set it to high performance.

The power block I have for it is the one that came with the machine by default.

However, as an update to everyone, I restored the system with the restore disk with nothing else added. The screen was flickering on occasion even during the restore process.

To me that says hardware issue, and so have taken it in to my local Asus Service Center. They reckon it's the panel/lcd and cable. They don't have any in stock, so have placed an order for the parts.

Chastity@ASUS
12-24-2010, 03:45 PM
Idea: If they are going to replace the panel, see if they can order the panel they use for the G73JW-3DE. It's a non-glossy 120Hz unit that has better viewing angles and brighter capacity. You'll have to pay for it, but it'll be an amazing upgrade. No, you will not be able to do 3D gaming, but you will have a 120Hz panel.

Rogue
02-14-2011, 04:04 AM
I have the same problem. I get distorted lines in the middle area of the screen that flash for a millisecond and also complete blackouts that can last for around half a second. I tried all the above suggested things, also another AC unit, plugged the cable directly in a wall socket, tried both the newest and factory-set Nvidia drivers, but the problem still persists. I still hope it is a software issue. If not I have to bring it back. The default monitor ("generic PnP monitor") is a Microsoft driver from 2006(!). It says it is up-to-date, OK, well. Could this be the problem? But on ASUS' support site I couldn't find a dedicated monitor driver.

@FireMyst: Did you get a new machine at the end or just a panel replaced? Is it working now? What did ASUS finally say was the reason? Indeed a hardware defect?

FireMyst
03-28-2011, 12:42 AM
Hey Rogue and everyone,

I am another suffering from Asus' crap warranty/rma service, and am strongly advising people not to purchase Asus laptops.

@Rogue: I am still waiting. They said they need to replace the LCD, cable, and graphics card.

They can't replace the machine because the G73JW-3DE is NOT sold in Australia.

First, it took over 2.5 MONTHS to replace the 3D lcd screen because that model isn't sold here in Australia.

Second, it's now nearly April and they still haven't received a replacement graphics card!

Do you believe this crap?!

The ETA on the card is April 10th.

For whatever stupid reasons, they can't just get a whole new computer or parts shipped in from the USA.

Anyone reading this -- DO NOT BUY AN ASUS GAMING LAPTOP.

EVER.

It's been over 3 months now and they still haven't fixed it.

Chastity@ASUS
03-28-2011, 07:04 PM
@FireMyst: You need to understand that the service center is a 3rd party contractor, and is operating with their own limitations. I am not surprised that the local center doesn't stock parts for a machine not sold in its area. To help things along, I am referring this post to Mason@Asus who may be able to expedite things for you. Sorry that you've had to wait this long for RMA service.

FireMyst
03-28-2011, 11:37 PM
@FireMyst: You need to understand that the service center is a 3rd party contractor, and is operating with their own limitations. I am not surprised that the local center doesn't stock parts for a machine not sold in its area. To help things along, I am referring this post to Mason@Asus who may be able to expedite things for you. Sorry that you've had to wait this long for RMA service.

Thanks Chastity. I'm sending you a private message with more details.

I can understand them not stocking parts for machines not sold in their country.

However, the West Australian local service manager "Shelley" said she has been in constant contact with the Sydney office about my case. Since the model of the machine isn't sold here in Australia, they can't offer me a new one, nor import one from the USA. What else is b*llsh*t is they also can't order the parts from the USA. Instead, they apparently have to wait for shipments from China, which takes months!

Whereas if I ordered online I could have a brand new machine from the USA in a week! They can't even offer me a replacement machine.

A new machine shouldn't break after 2 weeks of usage, and then take over 3 months for a repair. My friends enjoy poking fun at this, and we're definitely not recommending Asus to anyone.

The number for the local service center is +61 8 9276 8446 and my invoice case number with them is "58265". "Shelley" is the manager and I often speak with "Phil" on the phone.

I'd provide you with the case number from the VIP Asus sight when I first registered the issue, but it's no longer available because the website says it can't search for cases older than 3 months (that's how pathetic this is!).

Chastity@ASUS
03-29-2011, 12:15 AM
Where did you originally purchase the unit?

FireMyst
03-29-2011, 01:55 AM
USA. I'll message you the serial.

hugoalves
03-29-2011, 02:03 AM
hi,
I am new guy, I have only three days the forum.
I've always been a follower of sony vaio, but very recently I bought the G53-jw 3d .. and I am very pleased ... I have never been anything like this, everything goes well!
when the assistance of asus in another pc, took only two days.
I have no complaint of any startling!
when your problem, I do not know what to tell you, but will possibly hardware .. I update everything, play everything .. and this 5 stars!

Chastity@ASUS
03-29-2011, 03:24 AM
USA. I'll message you the serial.

I was referring to what store or shop. :)

Mason@ASUS
03-30-2011, 06:01 PM
Anyone having these black screen flickering problems or similar issues with G73Jw-3DE or related models, please PM me and I'll see what I can do to help.

Mason@ASUS
03-30-2011, 06:41 PM
Also, those of you with this flickering issue, have you tried updating the BIOS to 205 to see if that changes anything?

FireMyst
04-25-2011, 05:46 AM
It took over 4 months to fix my laptop! I was excited to have purchased my G73JW-3DE laptop in the USA in Dec 2010; I then moved to Australia for work. 2 weeks later it broke. Unfortunately the laptop is not sold in Australia. Asus Australia said they could not do anything except order parts from China which took over 2 months for the LCD and over 4 months for the graphics card! It would have been quicker to order a new laptop from the USA! Asus Australia would not do this or anything else such as having a new machine shipped in from Asus USA. Because I'm now working in Australia, there is no courier service offered here either. Over 4 months to fix a NEW laptop is ridiculous! Not offering a replacement machine is even worse customer service! Even my business contacts I share this story with over drinks have a laugh and shake their heads. Asus has not even tried to make ANY amends or apologies.

Thank you to @Mason and @Chastity though for trying to help.

Moral of the story: stay away from Asus products. You might buy the latest P51 Mustang, but with their lack of service and turn around time, you could have waited to get an F18 Hornet.