PDA

View Full Version : G73JW-A1 Screen Flicker / Nvidia display driver stopped responding & recovered



jumbiegut
01-06-2011, 08:55 PM
Hello,
I have had the laptop for a month. The screen flicker and black screen with the above error in the bottom right corner appears after surfing the net (mozilla/explorer/google chrome) watching video or gaming. I updated the drive via the ASUS website - did not solve it. I have read many threads regarding the G73JH having what I believe is the same issue? Can I use those remedies? Any help is greatly appreciated...thanks in advance!!

Chastity@ASUS
01-06-2011, 08:58 PM
Not the same issue. You just had a driver failure. I would update your Flash installation. Also, there is a new Notebook driver set (266.35) you can download from nvidia, in the beta section.

jumbiegut
01-06-2011, 09:08 PM
Flash Installation...could you please point me in the right direction. I will try the nvidia download. Thank you!

MarkS
01-06-2011, 09:37 PM
Flash Installation...could you please point me in the right direction.

Adobe Downloads! (http://www.adobe.com/downloads/) (see the "Readers and Players" section on the right...)

jumbiegut
01-07-2011, 01:39 AM
Thank you!

jumbiegut
01-09-2011, 09:15 PM
Well, looks like I need some help. After updating the bios, downloaded the latest flash, updated the nvidia driver to 266.35, I had the same flicker and screen would even lock up. Today I did a reinstall of the OS. After OS install, I had constant flicker and the screen would lock. I again updated the bios, latest flash and nvidia driver to 266.35. Still have the flicker issue. It happens during web surf, mozilla or chrome or IE, watching movies via vlc or wow gaming. Can anyone provide any help? Thanks in advance. While typing this "thread" the screen flickered, became unresponsive to mouse clicks or keyboard input...finally got the error message and recovery of the driver. Thanks in advance!!

jumbiegut
01-17-2011, 10:28 PM
The latest...I installed Win 7 64 bit from the G73 Series Driver and Application Reference Post...installed everything in order and after install of NVIDIA 265.96...Intel TurboBoost Technology Monitor (2.0) would not load...then...same issue as before "display driver stopped responding and recovered." I removed the Intel TurboBoost. Rebooted and now I have the repeated BSOD due to NVidia driver. I am in safe mode now. My second attempt...I installed everything from the G73 Series Driver and Application Reference Post, except the NVidia driver 265.66...once I installed the driver, BSOD, had to go to safe mode and try again. My third attempt...I again installed everything minus the NVidia driver 265.96 until the very end...STILL BSODs. I need some help. Up to the NVidia driver load, the laptop works great in Standard VGA mode. Thanks in advance!!

7tron
01-18-2011, 04:02 AM
I am considering a G73JW, but all these graphic issues are starting to scare me off. Is there any validity to all this?

Chastity@ASUS
01-18-2011, 06:55 AM
Did you install the Intel Monitor from the Driver CD? There are two parts to it, and will ONLY install from the Driver CD. There's the Intel TurboBoost Driver, and there's the Monitor. Do NOT use the download version, it will fail. Once working, you can update the Monitor portion from downloads.

jumbiegut
01-18-2011, 08:42 PM
Ok, can you please confirm if this is the right strategy...I have now done a clean install of WIN 7 64 bit and the SP1; next should I just use the CD that came with the laptop and install all the drivers or use your post minus the Intel Monitor and TurboBoost; and leave all the ASUS software uninstalled? or?? Thanks for your help!! :)

jumbiegut
01-18-2011, 08:58 PM
Also, I seen the post below on a NVidia Forum regarding Timeout Detection and Recovery (TDR) These are the errors I have encountered on my laptop:
'Display driver nvlddmkm stopped responding and was recovered.'
'Display driver xxxxxxxx stopped responding and was recovered.'
Also noted as nvlddmkm.sys, atikmdag.sys, and xxxxxxxx.sys bug-check/BSOD.
Here is the post surrounded in double quotes...""Things to check first:
(Ideally, before you post a topic on a TDR problem, it would be useful to have completed the majority of these to ensure certain things can be ruled out.)
- Run memtest (memtest.org). This should complete with NO errors.
- Check your PSU ratings. Is it providing enough power, and most importantly enough Amps on the 12V rail.
- Check temperatures. Its important you check these at load, which is generally when a TDR event will occur. Everest Ultimate Edition is a good tool for this. If things are too hot, you can use tools such as EVGA Precision to increase GPU fan speeds on graphics cards.
- Test with stock clocks. This includes memory, CPU and GPU (even factory OC'd cards). Best to try each separately so you can be sure if one solves the issue.
- If you are using SLI, try each card separately to see if the fault lies with one.
- Try graphics card/cards in another computer if you can.
- Check for newer driver version
- Check for patches to the specific game with issues.
Programs to use for stress testing CPU:
- Prime95 (would advise running for at least a few hours).
- Intel Burntest (warning, can cause significant heat!)
Programs to use for stress testing GPU:
- Furmark
- 3DMark Vantage
- Crysis!""
Any advice or recommendation or logical steps after doing a clean install of WIN 7 64 BIT and the SP1 for driver installation? Thanks again in advance for the help!! :)

Chastity@ASUS
01-19-2011, 12:20 AM
Well, I am a minimalist, and only install what I use. Install the Intel TurboBoost stuff + Creative + Realtek audio from the CD, then once that is all done, update the Realtek and everything else from the links on my page.

jumbiegut
01-19-2011, 03:44 AM
Well went with the following install:

Fresh install of WIN 7 64 bit Home Premium, and SP1
From the ASUS Notebook PC Driver CD (Version: V1.0, OS:Win7)
INF Update Driver V9.1.1.1027
IRST V9.6.0.1014
Intel(R) Management Engine Component V6.0.0.1179
Audio V6.0.1.6162
LAN Driver V1.0.0.29
Multi-Card Reader V.6.1.7600.00054
USB 3.0 Driver V3.0.98.11
Touchpad V15.0.11.0
Wireless LAN Driver V8.0.0.316
Bluetooth Utility 6.2.5.600
Camera V5.8.54000.206
Keyboard Filter V1.0.0.3
ATK Package V1.0.0005
Intel Turbo Boost Technology Monitor V1.0.400.4
Creative V1.00
Than from the forum posting:
Intel Chipset INF for Series 5 v9.2.0.1021
Intel RST SATA Drivers 10.1.0.1008
Intel(R) Management Engine Component V6.0.0.1179
Keyboard Filter 1.003
ATK Package 1.0.0007
Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet v1.0.0.29
Than installed [JW] Nvidia Notebook Drivers 266.58 WHQL

After reboot I got repeated BSODs:
Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Locale ID: 1033

Additional information about the problem:
BCCode: 116
BCP1: FFFFFA8013EF84E0
BCP2: FFFFF8800F453354
BCP3: 0000000000000000
BCP4: 0000000000000002
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 768_1

Files that help describe the problem:
C:\Windows\Minidump\011811-23790-01.dmp
C:\Windows\Temp\WER-27502-0.sysdata.xml

Chastity@ASUS
01-19-2011, 07:41 AM
Do you have any info as to what component BSOD?

Try using this utility in safe mode if you can't boot normally:

http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html

jumbiegut
01-20-2011, 01:14 AM
OK, I ran the utility within the link above and here are the results for the two BSODs I had before shutting down: three files are listed in the lower pane highlighted in red, dxgkrnl.sys (under the "address in stack" column: dxgkrnl.sys+5d000), dxgmms1.sys(under the "address in stack" column: dxgmms1.sys+ff07), and nvlddmkm.sys (under the "address in stack" column: nvlddmkm.sys+156354). Hope this helps and again thank you very much for all your assistance. :)

jumbiegut
01-20-2011, 02:58 AM
Also to add, I did install DirectX and Adobe Flash...system was stable for about 20 minutes than it rebooted on it's own, then BSOD, after dump, same results as above. Thanks again for the help.

irdmoose
01-20-2011, 03:04 AM
Dumb clarification question, but isn't Win 7's SP1 still in beta? Perhaps that's causing issues.

jumbiegut
01-20-2011, 03:20 AM
I still had the same issues without installing WIN 7 SP1.

irdmoose
01-20-2011, 07:44 AM
Not intending to horn in here, but I might have found something. Have you been installing ATI drivers along side the nVidia drivers? From some digging around in Google, atikmdag.sys is for ATI video cards. I don't think it should be running at all on your machine, let alone causing this kind of error.

jumbiegut
01-20-2011, 07:54 PM
Ran driver sweeper for any ati drivers and found no reference to the atikmdag.sys file. All of the BSODs reference this file nvlddmkm.sys. Thanks, of note it usually takes 3 to 4 restarts to get the laptop to boot normally, and the BSODs are still the same as referenced above. Also of note under the program Blue Screen View, results show the BSODs are caused by this driver: dxgkrnl.sys. Any ideas? Thanks in advance.

jumbiegut
02-13-2011, 01:32 AM
On 1/25 I sent laptop to ASUS for repair. Laptop was returned on 2/12. ASUS replaced the AC adapter, the video card and the wireless card. Works fine now and will advise if I have any issue. Thanks to all who helped!!

ddray
07-01-2012, 03:26 AM
I have been having the same issues. I upgraded to 301.42 version of the Geforce 460M and it didnt help.
Is this a connection issue between the screen and the motherboard or the Gpu going bad?


<object width="400" height="240" ><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="movie" value="http://www.facebook.com/v/10151255561362178" /><embed src="http://www.facebook.com/v/10151255561362178" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="400" height="240"></embed></object>