PDA

View Full Version : I dont want Sonic Studio iii & Rader.



umiumi223
05-26-2021, 07:02 AM
hi. i m using Maximus XI HERO WIFI model.

if i download Audio driver from ASUS support page, it has installed with realtek driver.

so my question is that i want to use only Lastest Realtek drvier for S1220 Driver (exclude ASUS Sonic programs)

MoKiChU
05-26-2021, 07:43 AM
Hi,

You have an ASUS ROG SS3 motherboard, so :

You need Realtek Audio Drivers (UAD - ASUS ROG SS3 MB) from the first post of this thread : [DRIVERS] Realtek Audio (MB | Intel 2xx/3xx/4xx/5xx & AMD 3xx/4xx/5xx) (https://rog.asus.com/forum/showthread.php?117596-DRIVERS-Realtek-Audio-(MB-Intel-2xx-3xx-4xx-5xx-amp-AMD-3xx-4xx-5xx)).

Follow scrupulously your CLEANUP process then your INSTALL process (without installing Sonic Studio III & Sonic Radar III), for the next drivers packages that I would release, you will can directly follow your UPDATE process.

umiumi223
05-26-2021, 09:57 AM
Hi,

You have an ASUS ROG SS3 motherboard, so :

You need Realtek Audio Drivers (UAD - ASUS ROG SS3 MB) from the first post of this thread : [DRIVERS] Realtek Audio (MB | Intel 2xx/3xx/4xx/5xx & AMD 3xx/4xx/5xx) (https://rog.asus.com/forum/showthread.php?117596-DRIVERS-Realtek-Audio-(MB-Intel-2xx-3xx-4xx-5xx-amp-AMD-3xx-4xx-5xx)).

Follow scrupulously your CLEANUP process then your INSTALL process (without installing Sonic Studio III & Sonic Radar III), for the next drivers packages that I would release, you will can directly follow your UPDATE process.

hi. thanks for quick reply :)

after clean install , some windows appear and ask to me every booting , is this normal?

MoKiChU
05-26-2021, 10:33 AM
hi. thanks for quick reply :)

after clean install , some windows appear and ask to me every booting , is this normal?

This is not normal, but someone who has already had this issue posted a workaround : https://rog.asus.com/forum/showthread.php?117596-DRIVERS-Realtek-Audio-(MB-Intel-2xx-3xx-4xx-5xx-amp-AMD-3xx-4xx-5xx)/page66#post832172

umiumi223
05-27-2021, 09:29 AM
This is not normal, but someone who has already had this issue posted a workaround : https://rog.asus.com/forum/showthread.php?117596-DRIVERS-Realtek-Audio-(MB-Intel-2xx-3xx-4xx-5xx-amp-AMD-3xx-4xx-5xx)/page66#post832172

hi.

after install your driver , if launch overwath , my PC is force down everytime.

so how to clean uninstall yo

MoKiChU
05-27-2021, 10:02 AM
hi.

after install your driver , if launch overwath , my PC is force down everytime.

so how to clean uninstall yo

Hi,

I doubt the crashes you experience are due to audio drivers packages from my thread. Anyway :

Follow scrupulously your CLEANUP process then install the audio drivers package from your motherboard support page.

umiumi223
05-28-2021, 01:29 AM
Hi,

I doubt the crashes you experience are due to audio drivers packages from my thread. Anyway :

Follow scrupulously your CLEANUP process then install the audio drivers package from your motherboard support page.

thank you for frendly reply.

i have the last question, i had removed Sonic studio iii & rader , the driver was not removed. (driver explorer)

can i remove manually?

88840

MoKiChU
05-28-2021, 07:05 PM
thank you for frendly reply.

i have the last question, i had removed Sonic studio iii & rader , the driver was not removed. (driver explorer)

can i remove manually?

You can, but the EQ in Realtek Audio Control/Console will no longer work.

umiumi223
05-29-2021, 03:58 PM
You can, but the EQ in Realtek Audio Control/Console will no longer work.


hi. i want to use only Realtek console setting. (exclude ASUS sonic, rader)

so would you advice to me what i have to remove it on driver lists?

thanks in advance.

MoKiChU
05-29-2021, 06:50 PM
hi. i want to use only Realtek console setting. (exclude ASUS sonic, rader)

so would you advice to me what i have to remove it on driver lists?

thanks in advance.

Hi,

I already answered you, if you remove the drivers that you checked in your screenshot, you will lose the use of the equalizer in Realtek Audio Control/Console.

umiumi223
05-30-2021, 12:57 AM
Hi,

I already answered you, if you remove the drivers that you checked in your screenshot, you will lose the use of the equalizer in Realtek Audio Control/Console.

i m sorry :) i thought a-volut is relate with Sonic studio iii.

thank you !

MoKiChU
05-30-2021, 10:01 AM
i m sorry :) i thought a-volut is relate with Sonic studio iii.

thank you !

Be careful, I never told you that A-Volute was unrelated to SS3 (A-Volute is the creator of NH3 for most OEMs and is the creator of SS3 for ASUS).

What there is to know is that for your type of drivers, the equalization is done via A-Volute SS3 APO (whether via the Sonic Studio III app or the Realtek Audio Control/Console app), so if you remove the drivers that allow it to work, you will thereby break the use of your equalizer on Realtek Audio Control/Console (it will be visible but not functional).