PDA

View Full Version : sc2 huge fps drop



mbuxx
04-18-2012, 03:51 AM
sooo.... after being un satisfied with d3.... i try out some sc2.... i play a normal 2v2 and game ends up going the distance, im maxxed carriers(specifically did this to test graphics) i was maxed out. So come the huge battle, my fps drops to 20 and game looks like ****. Im not too sure but everyone else seems to be getting such better results with this computer then me......... is there something im doing wrong?

settings were on ultra.

thanks, mike.

mbuxx
04-18-2012, 03:54 AM
------------------
System Information
------------------
Time of this report: 4/17/2012, 23:53:18
Machine name: MIKE-PC
Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.120305-1505)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: ASUSTeK Computer Inc.
System Model: G74Sx
BIOS: BIOS Date: 09/23/11 16:59:53 Ver: 04.06.03
Processor: Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz (8 CPUs), ~2.2GHz
Memory: 12288MB RAM
Available OS Memory: 12266MB RAM
Page File: 1955MB used, 22573MB available
Windows Dir: C:\Windows
DirectX Version: DirectX 11
DX Setup Parameters: Not found
User DPI Setting: Using System DPI
System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
DWM DPI Scaling: Disabled
DxDiag Version: 6.01.7601.17514 32bit Unicode

---------------
Display Devices
---------------
Card name: NVIDIA GeForce GTX 560M
Manufacturer: NVIDIA
Chip type: GeForce GTX 560M
DAC type: Integrated RAMDAC
Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_1251&SUBSYS_204A1043&REV_A1
Display Memory: 719 MB
Dedicated Memory: 3034 MB
Shared Memory: 1780 MB
Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (60Hz)
Monitor Name: Generic PnP Monitor
Monitor Model: unknown
Monitor Id: CMO1726
Native Mode: 1920 x 1080(p) (60.020Hz)
Output Type: Internal
Driver Name: nvd3dumx.dll,nvwgf2umx.dll,nvwgf2umx.dll,nvd3dum,n vwgf2um,nvwgf2um
Driver File Version: 8.17.0012.9610 (English)
Driver Version: 8.17.12.9610
DDI Version: 11
Driver Model: WDDM 1.1
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 2/29/2012 20:02:00, 17642816 bytes
WHQL Logo'd: n/a
WHQL Date Stamp: n/a
Device Identifier: {D7B71E3E-5111-11CF-7956-46001FC2C535}
Vendor ID: 0x10DE
Device ID: 0x1251
SubSys ID: 0x204A1043
Revision ID: 0x00A1
Driver Strong Name: oem9.inf:NVIDIA_SetA_Devices.NTamd64.6.1:Section06 6:8.17.12.9610:pci\ven_10de&dev_1251&subsys_204a1043
Rank Of Driver: 00E60001
Video Accel: ModeMPEG2_A ModeMPEG2_C ModeVC1_C ModeWMV9_C

smellons
04-18-2012, 04:22 AM
Honestly, if you're playing sc2 on ultra at 1080p and battling with mass carriers, I would expect a fps drop like you experienced.

I see you have ThrottleStop as part of your bios, and the 192bit 560m, so I bet it's probably bottlenecking somewhere. You could try overclocking your GPU but it may be CPU-limited. Imo, I don't think there is a problem.

dataDave
04-18-2012, 04:34 AM
Yeah, this seems about right. Mass carriers, 2v2, macro (4x 200 supply?) game... What are your temps during all this?

What is your performance like with standard 1v1s?

Also, don't worry about Diablo 3, I imagine SC2 takes more out of the system due to all the action happening off-screen that requires processing. With D3 it only needs to process what's going on on-screen.

mbuxx
04-18-2012, 05:07 AM
Oh I thought the whole bios mod was supposed to stop bottle necking? And okay.. Fps is good in the 70s otherwise but I notice when I move the mouse to top/bottom/side to side to move around map there is a line almost like an Internet page loading slow but not nearly as noticeable. However if I grab my view space on the miniap and move it as fast as possible it looks good. Temps are good actually very low, 57-63 at about an hour game

Henrysyy
04-18-2012, 05:34 AM
i really doubt that there can be a frame drop, cause i have a g74sx pretty much the same stuff you have on the lappy . and when i go sc2 on everything to the max settings the only time i would ever come close to a frame drop was when i spammed battle cruisers to test out how much this laptop can handle . and the only thing that happened was the game would lower the setting itself to make it run smoothly agian . but onto something else. i would say if you werent being spammed or spamming those units. then did you check if you lappy was plugged in ? that happened once on another occasion and i just plugged it in and it went back to normal agian .

dataDave
04-18-2012, 06:01 AM
Oh I thought the whole bios mod was supposed to stop bottle necking?

The BIOS mod simply stops the CPU from throttling down to 798mhz once it hits 75degrees, it has nothing to do with CPU-GPU communication/bottlenecks.

mbuxx
04-18-2012, 12:42 PM
i really doubt that there can be a frame drop, cause i have a g74sx pretty much the same stuff you have on the lappy . and when i go sc2 on everything to the max settings the only time i would ever come close to a frame drop was when i spammed battle cruisers to test out how much this laptop can handle . and the only thing that happened was the game would lower the setting itself to make it run smoothly agian . but onto something else. i would say if you werent being spammed or spamming those units. then did you check if you lappy was plugged in ? that happened once on another occasion and i just plugged it in and it went back to normal agian .

There really was an fps drop I was using fraps. It was actually my carriers vs buddies battle cruisers. I didn't even get the message "computer us slowing the game down"

Also how do you fix bottle necking or is it possible?

mbuxx
04-18-2012, 01:26 PM
Btw thank you guys for the comments you are always giving me

dataDave
04-18-2012, 06:00 PM
No problem. That's what this place is for.

My system will be with me any day now so I will share as many D3/SC2 optimisation tips as I can.

... But that's besides the point - The G74 should be laughing at these games.

mbuxx
04-18-2012, 06:16 PM
Is the only way to fix bottle necking to oc the gpu so it keeps up?

mbuxx
04-19-2012, 03:28 AM
hmm been playing around with some oc settings and im actually very impressed... i overclocked to 900/1800/1625 playd sc for a couple hours and max time was 68... i played another max game too. on average i seen about a 15 fps boost. does anyone know what highest stable oc settings are?

mbuxx
04-19-2012, 08:04 PM
Anyone ? Looking for Highest stable oc settings for the gtx 560m in the g74sx. Excuse my ignorance if it's already posted I tried a search with no luck

zsld0423
04-19-2012, 10:42 PM
If I do oc my graphics card, my main setting is around 900/1800/1500, but I generally just keep it on the standard and I haven't had any issues with games yet

mbuxx
04-19-2012, 11:06 PM
Hmm do you usually experience 60 fps + in games? Just curious, a lot of people seem to be running differently ..

zsld0423
04-19-2012, 11:28 PM
with pretty much every setting on either high/ultra
WoW - 60+ fps
Skyrim - 50+ fps
Blacklight Retribution - 60+ fps (really good game btw :D )
Been a while since I've played BF3 but I think that was at least 40-45+ fps on ultra-ish settings (before oc'ing)
D3 beta - easily 60+ fps
Crysis 2 - 50+ fps
L.A. Noire - 60+ fps
Kingdoms of Amalur: Reckoning - 60+ fps

I think that's all I have installed atm, but yeah I never really have fps-related issues, just touchpad problems :P

Sandrock7383
04-19-2012, 11:33 PM
with pretty much every setting on either high/ultra
WoW - 60+ fps
Skyrim - 50+ fps
Blacklight Retribution - 60+ fps (really good game btw :D )
Been a while since I've played BF3 but I think that was at least 40-45+ fps on ultra-ish settings (before oc'ing)
D3 beta - easily 60+ fps
Crysis 2 - 50+ fps
L.A. Noire - 60+ fps
Kingdoms of Amalur: Reckoning - 60+ fps

I think that's all I have installed atm, but yeah I never really have fps-related issues, just touchpad problems :P

that's ridiculous man. it has to be your modded bios. i cant get fps close to that on my rig. i have bios version 209 but it doesnt do ****.

mbuxx
04-20-2012, 12:36 AM
mannnnnn what the hell. id love to get fps like that. This is the only reason i have led to overclocking. On diablo 3 i get 30-55 fps, never goes over 60 and it pisses me off because thats what i bought this lap top for.
I have a clean install of windows and all drivers
modded bios 203 with throttlefix

d3 settings are 1920x1080 with everything on highest settngs, no vsync and no aa