PDA

View Full Version : G75VX Blank Screen on Bootup w/nVIdia drivers



andiherbst
07-23-2013, 11:50 AM
Hi Guys!

As reported many times before, I also encounter a blank screen after bootup of Windows 8 64bit on my Asus g75VX.

Driver version 320.49: Sometimes it works but mostly its black...the interesting thing is, in case the nvidia kernel manages to startup, a lot of previous issues and crashes are fixed..
Version 320.18: Never works and crashes shortly after install.
Older Versions like 314: CUDA isnt working properly and some games BSOD like Red Orchestra 2.

You see, there are not many options to go with... the original ASUS drivers are heavily bugged - I cant even watch youtube vids without stuttering :/

I suggest that this may be a VBIOS problem and should be resolved by ASUS, thx!

cl-Albert
07-23-2013, 09:25 PM
Not sure if this can help, but if you didn't already know, you can also find unapproved vga drivers from the ASUS download site (http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=3&s=479&m=VGA&os=&hashedid=n%2fa) here if you're interested.

andiherbst
07-24-2013, 08:54 AM
Thx, I did't know that! But I would definitely prefer the original Nvidia Drivers... I just don't know why they don't work properly on startup.

If I manage to get to the loginscreen, everything works perfectly.

cl-Albert
07-24-2013, 05:38 PM
fyi. We may want to re-confirm the notebook model, but Sadler13 reported "I am using 320.49 and its been flawless" at this thread When is tne new nvidia driver comming out on asus g75vx (http://rog.asus.com/forum/showthread.php?33666-When-is-tne-new-nvidia-driver-comming-out-on-asus-g75vx&highlight=g75vx+nvidia)

Also, you might consider working with your local ASUS support too if necessary, but I wouldn't think stuttering in You Tube videos is normal if you are using the approved ASUS drivers (as long as your internet connection is fine?), so there may be some software or even hardware issue with your unit?
We would be primarily concerned with any issues using the ASUS approved drivers though, so you would want to mention any issues when using them.

andiherbst
07-25-2013, 08:49 AM
Thx a lot cl-Albert for trying to solve my problem! Well actually the official nvidia 320.49 drivers work flawlessly on my G75VX when I make it past the loginscreen, but this is a 50% chance. So I guess that something is wrong initializing the drivers at startup.

It is definitely not a hardware related failure since former versions didn't show this behavior.

I several times did a fresh install of win8 64bit, but it didnt change anything.

Do you think it would help to avoid drivers from ASUS and take the original ones provided by intel, realtek and so on... even the INF update Utility?

I use the most recent UEFI version (206)... do you think I should roll back to an older version?

Maybe the problem is caused by the GPU itself...as far as I know it is modded by asus.

Best regards!

cl-Albert
07-25-2013, 06:49 PM
andiherbst, sorry I couldn't be of more help for this, but I don't have a G75VX unit around to try or know more about it.
Hopefully others can provide more suggestions.

Anyway, it would be great if we could compare with more G75VX owners that have it working to figure out what is different about your unit and configuration. Have you done any hardware upgrades or want to list your configuration (memory and hard drive is probably what we are most interested in)?

1. Although I would always say to stick to the ASUS approved drivers whenever possible (try this if you haven't already?), you may just want to follow whatever other G75VX owners are doing if they can get it working.

2. Unless you can take the chance of having a bios flash failure and 'bricking' your system (I don't usually have problems flashing the bios if it matters), it's probably better to avoid doing anything with the bios unless your are more confident it will solve the problem or have no other options left to try.

3. If other G75VX owners don't have any problems with that nVidia driver, it shouldn't be an issue with your GPU?

Hope you don't mind that I edited your thread to see if we can attract some G75VX owners!

Good luck!

andiherbst
07-26-2013, 11:38 AM
Ty very much for enhancing the thread! I really hope, that some G75VX owners would describe their experiences.

Some details about my config:
I work under a restricted user account for the sake of security - maybe this bears some potential incompatibilities...
I hav the original factory configuration except that I exchanged the hard drive with a Samsung Pro SSD 256GB - firmware is up to date and it is optimized (trim) frequently - overprovisioning is set.
I reinstalled a clean windows 8 pro 64bit and used the ASUS drivers from the supportpage.
I ran a long MemTest but it couldn't find any corruptions.
Also did sfc /scannow to check whether it may be OS related.

My next steps will be to try all non-ASUS drivers...maybe I be successful: IRST, INF Utility, Nvidia Drivers, Realtek High definition Codec. I will not install anything else and check this config if it works...
I will also not install the ATK/ACPI Package because this may be a potential source of errors - despite I do not use any other ASUS drivers it is not required as far as I know... and I can live without the fn keys and backlit keyboard if everything else is fine.
Does anybody know if ATK/ACPI is still required for other stuff than the above mentioned?

Have a great day!

parth
07-27-2013, 12:01 AM
I have a G75vx as well and having the same problem as you are. The drivers work perfectly if I manage to log in but thats a matter of chance.I'm using the 326.19 version. Running win 8 under admin account. Havent changed the factory configuration.
Tried the memtest-no problems there.Most of my drivers are the ones provided by asus(exept the realtech audio ones). Would appreciate if anyone can work out a solution.

suls00
07-27-2013, 07:36 PM
I have a G75vx as well and having the same problem as you are. The drivers work perfectly if I manage to log in but thats a matter of chance.I'm using the 326.19 version. Running win 8 under admin account. Havent changed the factory configuration.
Tried the memtest-no problems there.Most of my drivers are the ones provided by asus(exept the realtech audio ones). Would appreciate if anyone can work out a solution.

Hi guys,

Im getting the same issue !!! I have windows 8 G75vx. It seems ig you unplug your device and pull the battery wait for 30 seconds and then plug it back in it seems to work.

But its pretty random when it happens. Ive tried system restore .. no difference.

I was thinking of doing a fresh install of windows 8 but not bothered really so at the moment im just not shutting the laptop down lol.

I m using nvidia 320.49 but going to upgrade it now to the latest version 326.19 and try.

andiherbst
07-29-2013, 10:02 AM
So first of all thx for reporting your issue here! I'm glad that I'm not the only one with that problem.

I guess it is up to ASUS to release a new BIOS to fix the problem...

Please Report back if the 320.49 work for you.

suls00
07-29-2013, 12:28 PM
Well i just turned off my laptop and it turned on fine ..so restarted it twice again and it seems fine.

Im not convinced that the issue is gone but will report it if it re-occurs.

andiherbst
07-29-2013, 12:38 PM
Sounds promising - will try it out today and Report back!

Have a great day!

emrefidan
08-01-2013, 06:15 PM
Hello Guys,
I have exactly the same issue with my stock G75VX. No newer driver other than 314.22 works....But I will tell you a different issue that, when I wait a few moments lets say 2-3 minutes (it differs) on the black screen, login screen comes back and everything works fine. During the black screen, both fans (cpu and gpu) are accelerating.

cl-Albert - It seems that a vbios update is really needed since the only native driver that initializes correctly on boot up seems to be 314.22...

Thanks.

andiherbst
08-04-2013, 07:20 PM
After multiple reinstallations with different drivercombinations I can confirm emrefidans post! Only the 314.22 Driver is usable... all newer Versions have this black screen issue upon startup!

Please help ASUS!

cyclonesak
08-05-2013, 05:46 AM
+1 exact same problems. 320.49 version driver Bios is 206

cl-Albert
08-06-2013, 12:44 AM
Thanks for the feedback guys, but unfortunately, my influence from the U.S. office may be limited for this case, so you may want to get your local ASUS support and other people involved if possible to convince ASUS HQ/RD, but it may take some effort.

1. Since the ASUS G75VX download site (http://support.asus.com/Download.aspx?SLanguage=en&m=G75VX&p=3&s=388) lists the approved nVIdia driver V9.18.13.1100.02, we would probably like to know first what issues you are seeing with this version which may have been mentioned in the OP (or why you are interested in using the newer drivers from nVidia's website).

2. If you don't mind trying the unapproved vga version V9.18.13.1183 from the ASUS download site (http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&m=VGA&p=3&s=479&os=36&hashedid=n/a) which actually has been approved for the G750Jw (wondering what issues are seen on this model and if we can get a newer approved or unapproved ASUS driver (and bios/vbios if necessary, but G750Jw customers may have better luck using the newer drivers?) for both models on the ASUS download site).

Basically, just want to know what issues are seen with the nVIdia drivers on the ASUS download site (not just from nVIdia's website) and try to get the right people involved to look into it. I can check from my end at least, but probably a good idea to get more people involved too.

andiherbst
08-06-2013, 07:57 PM
First of all thx a lot, that you are so responsive and willing to help cl_albert! Tis quite uncommon these days and I really appreciate that!

The mainresons why I need to install the latest official drivers are, that I encounter frequent crashes in certain games (only some not all: like Red Orchestra 2, Borderlands1). Hardware is completely ok since all benchmarks run stable - it is clearly a driver related issue. So it is absolutely necessary to be able to update to recent drivers since these drivers should fix crashes and certain CUDA problems with this 600 series, which struggle with Unreal 3 engine.

I truly never came across a laptop - not even in the low price segment, that wasn't able to handle the official nvidia drivers.

This is not an ordinary laptop - it was directly designed for gaming and I bought it just for that puropse. I feel somehow pretty disappointed, that I don't get this outstanding gaming laptop, that I thought I would buy - in fact it was a real struggle for me to play the games that I want to play. And I invested a whole lot money into this machine :(

This rant-thread is not directed at you cl-Albert - I think you do a great job - I just want to give you some points which may convince people who are responsible to quickly fix things.

Have a great day!

echineko
08-10-2013, 10:09 AM
Hi guys,

Just got my g75vw today, and I faced the same black screen issue while updating my drivers. I followed what someone had posted here earlier, powered off, removed my battery for a while and got it back to normal again. I've upgraded to the driver 320.49, and the first few restarts since have been good. I'm still in the process of setting up the laptop, and while post back once I've got Steam and a few games installed and tested.

Loving the G75 so far,
echineko

andiherbst
08-10-2013, 04:09 PM
Thx for reporting here echineko! Intresting, that the issue is also present with the G75VW models.

Again I want to stress: Official Nvidia drivers are vital since they remove compatibility issues and can grant a lot of fps - I really hope ASUS will fix this!

suls00
08-11-2013, 12:51 AM
Hi Guys,

The issue seemed to have gone with the new Nvidia Driver version 326.19

I haven't got the black screen since i upgraded.

Try that see if it still persists.

echineko
08-11-2013, 11:20 AM
Hi guys,

So I've been using the Nvidia 320.49 driver for some time now, got Steam and Borderlands 2 running as well, no issues with gameplay, restarting the laptop etc. Looks like updating to the current driver via the Nvidia Experience tool fixed the glitch I faced earlier.

So yeah, just in case anyone else has problems, my model is G75VW-AH71, eh?

Cheers,
echineko

andiherbst
08-11-2013, 11:23 AM
Thx for letting us know. I hope it will be stable, since the older 320 drivers initially worked but went black after somer reboots.

venomlv
08-11-2013, 01:22 PM
I also have a G75 and have installed a 500gb SSD drive. I installed WIN 7 on that drive and downloaded all of the drivers for WIN 7. Everything works great and speed you would not even imagine. Try that if the drivers don't work with WIN 8 because that OS is still uncertain. I also installed an additional 16 gb of memory. See if that works.

Ian Cheong
09-16-2013, 05:17 PM
Hi guys.... i just install a game and it need to upgrade 320.49 driver to run the game . But i scared that i have the same black screen problem..... So should should i update it or don't ?

Ian Cheong
09-16-2013, 05:52 PM
Hi guys.... i just install a game and it need to upgrade 320.49 driver to run the game . But i scared that i have the same black screen problem..... So should should i update it or don't ?

andiherbst
09-16-2013, 06:18 PM
Hi mate!
Well you definitely can try to. Just make sure, that you installed the latet windowsupdates and give it a try... if it does not work you can roll back any time to the last working version. Remember to do a clean install of the nvidia drivers. Good luck and pls report back!

AlexCS
09-16-2013, 11:03 PM
Hello! Please forgive me for my English, I write through Google translator. I have the same problem as the guys on the clean windows 8. Himself fully formatted the drive, put the Windows 8 SL, upgraded to Windows 8 Pro. Did a disk image via Acronis Trueimage. No one software is not installed.
when you install
1.Chipset driver (Inf Update)
1.MEI
2.ATKACPI driver (ATK Package)
3.Audio driver
4.VGA driver nVidia 320.49 the same problem as the other.

When installed on a clear system, generally without any drivers. By installing nVidia 320.49 the same problem as the other.

andiherbst
09-17-2013, 09:49 AM
Well obviously there is something wrong and I suggest that ASUS should better start investigating the cause of this issue. In my opinion the current state of this laptop does not meet the purchase contract in any way. This constitutes a serious flaw - enough for requesting your money back.

Ian Cheong
09-17-2013, 11:43 AM
Hi thx Andiherbst

May I ask, your g75vx update to 320.94 driver already ?

AlexCS
09-17-2013, 04:04 PM
It seems to me completely canceled that there is an incompatibility with the driver software. Since I installed 320.94 on a completely new clean operating system with the above drivers, and the operating system is completely driverless, just installed 320.94 and the result is the same.

Ian Cheong
09-17-2013, 06:34 PM
Ya I get black screen now ... Need to go asus sevice center and have a look

Lurod
09-17-2013, 07:32 PM
Hi,

I have the same problem and i realize that the 320.49 work fine with the ASUS G75VX. Only when i update the driver my screen goes black on the bootup

AlexCS
09-17-2013, 07:43 PM
I noticed that if put an option in the BIOS Fast Boot: Disabled, Launch CSM: Enabled, then booting the Windows goes well

Ian Cheong
09-18-2013, 06:12 AM
Dear g75vx user

I just come back from asus service canter and they say 320.49 driver haveing some bug Antil now they haven't fix it ....
But they do Recommend me to update me to update nvidia 326.80 driver. Guess what my laptop works fine

AlexCS
09-18-2013, 07:39 AM
I am embarrassed that this is a beta version of the driver. Maybe then install version from ASUS support site?

AlexCS
09-20-2013, 10:30 AM
new 327.23 WHQL driver available to download

hirush
11-10-2013, 09:12 AM
Is there any update to blank screen issue? I am having same problem every time I restart my computer, blank screen even using nvidia 314.22

JulianPaulXD
11-12-2013, 12:18 AM
G75VX owner here too, Version 331.65 (released 10/28/2013) and my baby's working perfectly fine. :D