PDA

View Full Version : RAIDR Express install guide & FAQ



_
08-16-2013, 10:43 AM
Please see here for an FAQ and advise on installation: http://rog.asus.com/258532013/raidr-express-ssd/raidr-express-uefi-install-guide/

Product Page: http://www.asus.com/Storage/RAIDR_Express_PCIe_SSD/

jsarver
08-17-2013, 05:06 AM
So will the raidr in a 1x slot not work at all or will it just be slower then advertised? Id like one of these but I run sli on my Maximus v formula. If it runs slower any idea by how much?

_
08-19-2013, 11:21 AM
It'll work but it'll be slow.

Also it requires open-ended PCIe 1x slots as the physical card extends beyond the 1x size.

Check your manual about the slot layout/switching for the very top slot - that 4x should be perfect, but I'm not sure how the switching works on it exactly and if anything else turns off connected to the PCH though.

kkn
08-19-2013, 03:16 PM
top slot on the m5f is a tight squeese, i have the Xonar Phoebus there and there are not mutch space between the cards, they are almost touching.

jsarver
08-19-2013, 08:46 PM
the top is where it will be going..my mistake on thinking that was a 1 slot. i dont expect a lot of room and am ok with that. my gpus have backplates so im not concerned with something accidently touching.

_
08-20-2013, 02:19 AM
If it's screwed into a case by the PCI bracket they shouldn't touch.

Ushuma
08-21-2013, 03:23 AM
Hi there!

New in the forums, long time subscriber and lurker.

Anyway, I want to buy the new RAIDR Express, currently I have a Maximus Formula V with 2 ASUS Matrix Platinum in Crossfire, my question is, do you think I can expect some "problems" with my Crossfire? Do I need to disable the CF or it's safe to install without experience some issues or troubleshoots?

Thanks in advance for your help.

Kind regards!

jsarver
08-21-2013, 01:03 PM
i have the same board but am running sli. mine arrives tomorrow. ill let you know then.

Ushuma
08-22-2013, 05:14 AM
Hi there!

How does it work with your SLI configuration? Better, worst or equal. I really want to buy it, but I have my concerns if it's working properly with CF or SLI configurations. Thanks in advance.

Greetings!

alepodj
08-23-2013, 04:45 PM
does PCIe x1 version 2.0 makes any difference?
i was planning to get this but for my M6F mobo but with SLI enabled and all the other ports are PCIe x1 2.0
even if it works i dont like to spend lots of money for it to work half power, no go

jsarver
08-24-2013, 01:15 AM
Just FYI everything works fine with my sli. Still running at 8x in both slots. Installed raidr in top slot of maximus formula v

Maxadore81
08-25-2013, 12:38 AM
Anyone know if this will work with Maximus VI Hero in SLI?? Was going to use but will it stop the Dual SLI on the Hero???

Kzoax_spain
08-27-2013, 07:19 AM
Just FYI everything works fine with my sli. Still running at 8x in both slots. Installed raidr in top slot of maximus formula v

uhmmm.,, in a slot PCIx1 ?

Could you used the last pcix 3.0, to x4...

maybe pcix 3.0 x4 ... it´s similar x8 in pcix 2.0 ?

8x-4x-4x...

jsarver
08-27-2013, 11:57 AM
No it's a pcie 2 slot. No you can't use last pcie 3 slot. Nvidia cards need a minimum of 8x for sli. If ur running amd cards then I guess using last pcie 3 slot would be ok.

Kzoax_spain
08-28-2013, 11:31 AM
No it's a pcie 2 slot. No you can't use last pcie 3 slot. Nvidia cards need a minimum of 8x for sli. If ur running amd cards then I guess using last pcie 3 slot would be ok.

Yeah... But... Its x1 size...

Asus raid r :E

PCIe 2.0 x2; 240GB; Dual LSI® SandForce SF-2281 controllers; Toshiba® 19nm 16k page size Sync MLC NAND Flash; sequential read/write speed 830/810MB/s; Up to 100,000 4K read/write IOPS*

I like this mb, but the limit of pxi1 size... I dont sure...

Could we install cards x4 size bus in this smalls pcix 1?...


Slots
3 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 or dual x8 or x8/x4/x4)
1 x mini-PCIe 2.0 x1
3 x PCIe 2.0 x1

And... Does the armor of mb permit this install ?

http://www.ocaholic.ch/modules/xcgal/displayimage.php?pid=43485

The img see that asus raid r is more long...

And the last question:

PCIe Bandwidth Comparison (Each Direction)
* PCIe 1.x PCIe 2.x PCIe 3.0
x1 250MB/sec 500MB/sec 1GB/sec
x2 500MB/sec 1GB/sec 2GB/sec
x4 1GB/sec 2GB/sec 4GB/sec
x8 2GB/sec 4GB/sec 8GB/sec
x16 4GB/sec 8GB/sec 16GB/sec


With 2.0 in x1 go to 500 mb/s... Asus raid r can do 800 mb/s if it in x2 pcix... And a good sdd in sata 6 can do 600 mb/s...

I dont sure about all this... But i think something rare options install...

jsarver
08-28-2013, 01:18 PM
Again dude u are wrong. I think I know what my board has. My formula v has a pcie 2 at 4x. Thats what I'm using.

Kzoax_spain
08-28-2013, 01:38 PM
Of course... I was speaking about new formula vi...

Your formula v like me a lot of more... ;-) that the new formula vi...

Excuse me please.

Regads from spain.

jsarver
08-28-2013, 03:57 PM
Ok I see the confusion. No worries. I do wonder how people with new boards will connect this.

Kzoax_spain
08-29-2013, 09:14 PM
Ok I see the confusion. No worries. I do wonder how people with new boards will connect this.

its a good question... i think that new armor maybe it´s not good for this mb...

some people dont like that sking is aluminium... bad for watter?

and i think that watts energy are not optimizate....

Again... your MB it´s very better that this,...

_
08-30-2013, 01:42 AM
Maximus VI Hero:

Put it in the Black slot, as long as you're not using the other PCIe 1x slots.

[*1: The PCIe 2.0 x16 slot (PCIEX4_3) supports up to x4 mode. It shares bandwidth with PCIe 2.0 x1 slots. The default setting is x1 mode.
*2: The PCIe 2.0 x1 slots (PCIEX1_1/2/3) will be disabled when PCIe 2.0 x16 slot (PCIEX4_3 ) operates under x4 speed.]

Maxadore81
08-31-2013, 02:00 AM
So if I'm reading this right, you can run it in a Maximus VI Hero with SLI (8x 8x) in the black slot. Sorry, just a simple redneck from Georgia

Nodens
08-31-2013, 11:06 AM
Yes, it will just disable the x1 slots.

_
09-02-2013, 06:40 AM
does PCIe x1 version 2.0 makes any difference?
i was planning to get this but for my M6F mobo but with SLI enabled and all the other ports are PCIe x1 2.0
even if it works i dont like to spend lots of money for it to work half power, no go

With SLI enabled it will have to use a PCIe 1x slot, which will limit it to 1x speeds sorry. Unfortunately the M6F doesn't have a dedicated 4x slot.

Nodens
09-02-2013, 09:18 AM
Ok so to sum it up and make this easy and comprehensible:

Maximus VI Extreme: Can use it with SLI with no issues.
Maximus VI Hero: Can use it on black x16 slot that you have to set to x4 and in doing so it disables the x1 slots.
Maximus VI Formula: On SLI configurations it can only use it on a x1 slot. Which will work but also limit the speed of the card.

jsarver
09-03-2013, 11:21 AM
Why in the world would u remove the a ability to use this with sli on the new formula vi. You knew the raidr was in the pipeline. Don't get how an older model mb would have more flexibility then an newer one. Formula v is still ftw apparently.

E0rz3a
09-07-2013, 04:56 PM
Sigh...i was so hoping to get this for my M6F with SLI. Looks really cool. I guess i can stay with my single 780 for a while. Thanks Asus. :(

arnamide
10-18-2013, 10:44 PM
I cant manage to setup this drive. I need some help.. i got it working for the first time, but after some reading i understood that ive installed my OS on a non-UEFI version of the RAIDR express and then went to reinstall my OS with UEFI boot. But i cant boot with the UEFI mode enabled. Ive been reading the install guide for like 2-3 hours now but i cant get anywhere :( What am i doing wrong?

My specs:

ASUS ROG Maximus Extreme
Core i7 4770K
Corsair Dominator Platinum
GTX 780 SLi
ASUS ROG RAIDR Express 240gb

Bios version: 0804

Nodens
10-20-2013, 06:37 PM
For UEFI installation, you need to setup your array whil ein legacy mode and then switch to UEFI mode prior to starting Windows installation. For a guide on UEFI Windows installation see the guide in my sig.:)

devans
11-01-2013, 01:08 PM
Why in the world would u remove the a ability to use this with sli on the new formula vi. You knew the raidr was in the pipeline. Don't get how an older model mb would have more flexibility then an newer one. Formula v is still ftw apparently.

I don't understand why either..I also don't know why they thought so many 1x PCIE2 slots would be desirable. I don't know what they are expecting us to be expanding with.. More USB ports? a couple of x2 slots would have been a lot better..

Wish I has paid a bit more attention to the spec sheet before impulse buying this board which in my configuration (new formula with SLI) will be at best on par with a SATA SSD with a slight premium in cost.

Shiverik
01-08-2014, 09:39 AM
With a Rampage IV Black Edition, it's possible to put 2 GTX 780 DC2OC in SLI and 2 RaidR Express in Raid 0 ?

serge-esin
06-23-2014, 04:57 PM
Not updated firmware, what's the matter?
3806738068

MaxIta
02-09-2015, 07:26 PM
With a Rampage IV Black Edition, it's possible to put 2 GTX 780 DC2OC in SLI and 2 RaidR Express in Raid 0 ?

Hi guys I hope someone responds .. Also I have the Rampage IV Black Edition with sli gtx 980, there are problems with one RAIDR expressed PCIe SSD or later make a raid 0? Thanks in advance.

MaxIta
02-14-2015, 06:51 PM
Hi guys I hope someone responds .. Also I have the Rampage IV Black Edition with sli gtx 980, there are problems with one RAIDR expressed PCIe SSD or later make a raid 0? Thanks in advance.


On this forum never answers no! Congratulations ..

liorf
03-24-2015, 01:21 PM
hello
i have Asus rampage iv black dition with PCIe 2.0 x1 and i want to buy the raidr express but he Requires pcie 2.0 x2/
is that going to work or its not going to work
please tell me i want to order now

Praz
03-24-2015, 01:33 PM
hello
i have Asus rampage iv black dition with PCIe 2.0 x1 and i want to buy the raidr express but he Requires pcie 2.0 x2/
is that going to work or its not going to work
please tell me i want to order now
Hello

If you only have a x1 slot available I would suggest not using the RAIDR. Assuming it works without issue the speed would be half of the advertised specs at best.

Deon017
03-24-2015, 11:28 PM
Have one in my RIVE black edition and works great - must agree with Praz, I have never gotten the advertised speeds, but still like it.

littlespy
07-02-2015, 11:15 AM
Hey guys,
any ideas where to put RAIDR on Rampage IV Black Edition when using SLI to keep both GPUS at x16 and not to lose the performance of RAIDR. For now I have GPU 1 is slot one (PCI-E x16_1), than RAIDR in slot 2 (PCI-E x 8_3)and then GPU 2 in slot three (PCI-E x 16_3). What do you think?

AlexTheRepublican
08-26-2017, 11:00 AM
Why has ASUS abandoned the RAIDR Express "series"? It was really cool and would have definitely been a strong contender in the market.