PDA

View Full Version : CPU wont Idle?



Trevorl295
12-22-2013, 06:36 AM
This is my first build and it was for a class project. I overclocked my i7 4770k to 4.4ghz and everything was fine. Ran stress tests for 10hours+ no errors at all. all of a sudden it does not want to idle. It would drop down to 800mhz when not in use. Now it is always running at 4.4ghz but 1-10% cpu usage. I have no clue what to do. Or if i should even worry at all because temperatures are staying around 32 Celsius

Build:
* i7 4700k OC @ 4.4ghz
* Asus ROG Vi Hero
* Corsair H100i Cpu cooler
* Gtx 760 4g ftw
* Corsair 750w PSU
* Samsung 840 evo 120g(boot drive Running windows 8.1)
* Western Digital black 1tb Drive
* 16 gb Corsair vengence( it says 1866 on the package but was recognized as 1333 so i overclocked to 1866)

EnthusiastBuild
12-22-2013, 09:10 AM
Did you turn off energy saving in the Windows settings?

No, you don't have to worry, I run mine at 4.5 24/7.

Cheers

HiVizMan
12-22-2013, 10:27 AM
You have possibly run the Samsung Magician. That sets your power plan to performance. Set to default and all will be good

Trevorl295
12-22-2013, 05:25 PM
You have possibly run the Samsung Magician. That sets your power plan to performance. Set to default and all will be good
Thanks, i did have that set to performance but it says its for the ssd. why would that not let my cpu idle?.

HiVizMan
12-23-2013, 10:55 AM
The Samsung magician sets the system (the entire system) to performance. That includes the power plan. It is your call of course but ....