PDA

View Full Version : First problem with the G74SX that might turn into a big problem



Boosted_R
09-25-2011, 05:36 AM
UPDATE:

Still crashes even with bios 203, thought it fixed it but guess not ( just crashes a lot less) ..... will have to RMA it next year when school is done :|

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
******SOLVED ITS SEEMS******

after updating to Bios 203, the driver hasn't crashed under the same or any operating conditions, so it seems it is solved for now (approx 1 week so far)

Running the following important drivers:

- Power4Gear 1.1.43
- ATK 1.0.0013
- Sentelic 9.1.3.5 (dont like the newer version)
- Nvidia 285.38
- Atheros Wifi 9.2

- Bios 203 (Bios 202 doesn't solve this problem, if anything it created the problem to start with)

Anyone having problems like me, try these hope it helps, GL
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Have owned this laptop for about a month, works amazing aside from this one problem.

Problem has occurred 3 times so far:

- GPU is not overclocked ( have only ever overclocked to get a benchmark score, other than that it runs on stock settings... Not a gamer)

- Bios 202

- Nvidia Driver 280.26

Conditions it has occurred in so far:

Browsing Web: Mostly Text, with pictures here and there ( happens on sites I always go on, nothing new)

Problem:

G74SX jumps into a state where:

- the screen setting jumps into the Brightest setting possible
- Taskbar turns from my setting of transparent black to a more classic solid offset white color like from windows classic mode

WORST OF ALL:

- GPU Temperature gets to 63 degrees C in about 1 minute ( at that point i will reset)

- not a glitch in the temperature reading because i can feel the heat coming from the vents

Only way to stop this:

Restarting the computer

Things I have tired to stop it when its happening:

- Closing browser (no effect)
- Toggling between the different Power Gear modes (no effect)

Thoughts:

Hope this doesn't happen to anyone while it is unattended, might not end well

Anyone else have this problem? Chime in

Though it wasn't a big deal, but as it has happened a few times, though ROG should know.

Thanks

grungeboy2
09-25-2011, 06:16 AM
i advise people to stay away from the G74. i think asus put out a bad product.

rma it.

Azzazel
09-25-2011, 09:20 AM
yup , i am having the same problems.. not very happy about this....

Larzzon
09-25-2011, 12:53 PM
- GPU Temperature gets to 63 degrees C in about 1 minute ( at that point i will reset) Well 63 degrees is not much, this is my first nvidia card, but i know that the ati card i have owned have had there max operating temperature (when it will shutdown automatically) was around 110 degrees....

chrsplmr
09-25-2011, 01:33 PM
I dont have one .. only in my best dreams...
But this sounds like a power options issue to me...the same reason I dont use AMD profiles..for gaming or anything else..
The more I think about it as I type...this isnt like it..it is exactly it.
I, when I first tryed out that type of thing...was very annoyed by this... some kind of power profile is triggering...like game first or others.
Worth a look see.

Grungeboy...Welcome, I have read some very helpful posts from you.thnx.... I do not believe however that Asus's flagship ROG laptop is
anything but off the hook amazing...that said..there can be production issues which are corrected quickly by Asus, if ever it is needed.

Azzezel.... Hope you find it is a simple setting also..of course nice to know RMA is an option.
Your Location?,,,, Clever.........Not Cool.
(We dont need to know about your prefered ****** position or favorite partner....hehehe..ooops...we are here to ROG, friend.)


:::::: EDIT ::::::
OOOOOH..hahaha...that word gets edited with ****** but the location subject of the point remains....hahhahahahahhaha.....as you wish...now thats funny...and that location, written like that, is quite clever....so be it....but not in my ROG Life.c.

Azzazel
09-25-2011, 01:48 PM
chrsplmr
Tell me what i must uninstall to get my laptop working properly...

JRd1st
09-25-2011, 01:55 PM
@Boosted_R - this happened a few time to me when I first got my G74SX-A1. I'm almost positive it's caused by the Atheros WiFi card or the driver. I updated my Atheros driver to 9.2.0.419. This problem hasn't reoccurred at all since I did that. Also, I've been doing most of my browsing with the LAN cable connected, but either way I'm sure it's WiFi caused.

ASUS put a really crappy WiFi card in this laptop, on top of that they used a REALLY old driver, but that's no reason to write the G74SX off, especially when you consider that you can easily replace the Atheros card with a top-of-the-line Intel card for less than $40

Chastity@ASUS
09-26-2011, 12:45 AM
i advise people to stay away from the G74. i think asus put out a bad product.

rma it.

Early adopters said the same thing about the G73JH. Now it's a fav of many.

Chastity@ASUS
09-26-2011, 12:49 AM
Problem:

G74SX jumps into a state where:

- the screen setting jumps into the Brightest setting possible
- Taskbar turns from my setting of transparent black to a more classic solid offset white color like from windows classic mode


Your machine is jumping out of Aero. Something is prolly fubar with your video driver install. Uninstall your 280.26, reboot, and driver sweep for nvidia video drivers. Then install the newer 285.27. It performs very well, and some people had issues with that 280 whql release. Also update your Wifi and LAN drivers.

Hows the fan output? Flowing well?

Boosted_R
09-26-2011, 02:27 AM
Well 63 degrees is not much, this is my first nvidia card, but i know that the ati card i have owned have had there max operating temperature (when it will shutdown automatically) was around 110 degrees....

42 to 63 in 1 minute under Zero graphics load is a sort of a big thing.


i advise people to stay away from the G74. i think asus put out a bad product.

rma it.

Asus has made a great product, works flawless except for this one problem.... fine me a laptop that doesn't have problems


@Boosted_R - this happened a few time to me when I first got my G74SX-A1. I'm almost positive it's caused by the Atheros WiFi card or the driver. I updated my Atheros driver to 9.2.0.419. This problem hasn't reoccurred at all since I did that. Also, I've been doing most of my browsing with the LAN cable connected, but either way I'm sure it's WiFi caused.

ASUS put a really crappy WiFi card in this laptop, on top of that they used a REALLY old driver, but that's no reason to write the G74SX off, especially when you consider that you can easily replace the Atheros card with a top-of-the-line Intel card for less than $40

Will try the new driver, Thanks


Your machine is jumping out of Aero. Something is prolly fubar with your video driver install. Uninstall your 280.26, reboot, and driver sweep for nvidia video drivers. Then install the newer 285.27. It performs very well, and some people had issues with that 280 whql release. Also update your Wifi and LAN drivers.

Hows the fan output? Flowing well?

I have tired the newer 285.27 and ran 3Dmark 11..... No overclocking it freezes so i went back to the 280.26, assuming it wasn't stable (please comment on this Chastity)

Flow is amazing, idles around 36C - 39C and browsing web is about 42C

I guess I will try 285.27 again....... but first i will try the wireless card driver

Thanks

Azzazel
09-26-2011, 05:33 AM
Boosted_R
Please let me know if you have managed to fix this , i still have the brightness problem and it's bugging me.

Thank you

grungeboy2
09-26-2011, 10:42 AM
Your machine is jumping out of Aero. Something is prolly fubar with your video driver install. Uninstall your 280.26, reboot, and driver sweep for nvidia video drivers. Then install the newer 285.27. It performs very well, and some people had issues with that 280 whql release. Also update your Wifi and LAN drivers.

Hows the fan output? Flowing well?

what gets me tho is that the G73 was great. was there a issue with the design or something else that necessitated them jumping over to a new design?

Boosted_R
09-30-2011, 03:13 AM
Boosted_R
Please let me know if you have managed to fix this , i still have the brightness problem and it's bugging me.

Thank you

Read your post, you seem to be have a different problem from me........ I don't have a problem adjusting the Brightness of my screen....... the Brightness of my screen changes is a seperate issue from yours if ASUS cant help you over the phone, they should RMA it.

........Having different issues with the new 285.38 Driver

Boosted_R
10-06-2011, 02:19 AM
Running 285.38 Driver now......... best of the 3 I have tried......... Driver crashes from time to time reading documents on PDF or internet but i guess i will have to live it for now.......still a great laptop, just crappy driver.......... most use the users of the G74SX use it for gaming; I'm one of the few that doesn't which it seems to be a weak at lol

dstrakele
10-06-2011, 02:46 AM
Did the 285.38 drivers resolve your Aero crash/GPU heatup issue? You reported this issue occurred when browsing. What browser and version were you using?

Does your System or Application Event Log report any Warnings or Errors when you encounter these issues? Do they display any Warnings or Errors at all?

BTW - I had a problem with the Nuance PDF Reader that originally came with my G74SX. The web page containing the PDF would crash. I uninstalled the Nuance Reader and installed the Adobe PDF Reader to resolve the issue.

grungeboy2
10-06-2011, 04:06 AM
this is definately some problem related to the Power4Gear software.

try uninstalling or downloading a older version.

Boosted_R
10-11-2011, 10:20 AM
Did the 285.38 drivers resolve your Aero crash/GPU heatup issue? You reported this issue occurred when browsing. What browser and version were you using?

Does your System or Application Event Log report any Warnings or Errors when you encounter these issues? Do they display any Warnings or Errors at all?

BTW - I had a problem with the Nuance PDF Reader that originally came with my G74SX. The web page containing the PDF would crash. I uninstalled the Nuance Reader and installed the Adobe PDF Reader to resolve the issue.

It doesn't jump out of aero anymore (so i don't have to worry about heating issues), the driver just crashes and restores it self. There is a window notice that pops up after it restores ( cant remember exactly something about kernel mode, when it happens again I will post a pic)

Using regular Adobe Reader BTW


this is definately some problem related to the Power4Gear software.

try uninstalling or downloading a older version.

Will look into power4gear, but don't think its that though because the problem has since changed after the new driver



Will keep you guys updates

dstrakele
10-11-2011, 04:49 PM
It doesn't jump out of aero anymore (so i don't have to worry about heating issues), the driver just crashes and restores it self. There is a window notice that pops up after it restores ( cant remember exactly something about kernel mode, when it happens again I will post a pic)

The System Event Log may contain the error.

Boosted_R
10-11-2011, 10:28 PM
The System Event Log may contain the error.

Log Name: System
Source: Microsoft-Windows-Kernel-Processor-Power
Date: 09/10/2011 7:28:27 PM
Event ID: 37
Task Category: (7)
Level: Warning
Keywords:
User: SYSTEM
Computer: ASUS-PC
Description:
The speed of processor 0 in group 0 is being limited by system firmware. The processor has been in this reduced performance state for 71 seconds since the last report.

---------------------------------------------------------------------------------------

- There is 7 more warnings for the other processors
- runs way to cool to be a throttling issue, i would assume

dstrakele
10-11-2011, 11:00 PM
I've received that Microsoft-Windows-Kernel-Processor-Power warning on my G74SX-A1, but haven't encountered any TDR issues. I don't think it will help troubleshoot your issue.

Here is a thread that discusses NVIDEA statement on TDR errors: http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=65161

I'd consider opening a case with NVIDEA and/or sending your laptop in for repair.

EDIT: I see 2 other threads with similar issues. I'm starting to believe that enough troubleshooting was done and that these systems should be RMA'd. Since you've had your machine for only a month, I'd consider contacting the retailer to see if they could replace your laptop.

Boosted_R
10-14-2011, 09:28 PM
At this point I need my laptop way too much to send it in right now....early next year would be the earliest :(.... I will keep trying different things till i am able to send it in. There is no way ASUS can deny me an RMA when the time comes.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Installed new drivers:

-LAN
- WIFI
- ATK
- Keyboard Filter
- Touchpad


Will do a Clean windows (different windows disk) install AGAIN, next week, maybe second times the charm

Boosted_R
10-18-2011, 11:47 PM
went back to the old touchpad driver as the new one sucks

On a good note, Nvidia Driver hasn't crashed since I updated to BIOS 203....fingers crossed but not holding my breath lol

Boosted_R
10-25-2011, 07:50 PM
******SOLVED ITS SEEMS******

after updating to Bios 203, the driver hasn't crashed under the same or any operating conditions, so it seems it is solved for now (approx 1 week so far)

Running the following important drivers:

- Power4Gear 1.1.43
- ATK 1.0.0013
- Sentelic 9.1.3.5 (dont like the newer version)
- Nvidia 285.38
- Atheros Wifi 9.2

- Bios 203 (Bios 202 doesn't solve this problem, if anything it created the problem to start with)

Anyone having problems like me, try these hope it helps, GL

Boosted_R
11-11-2011, 04:29 AM
UPDATE:

Still crashes even with bios 203, thought it fixed it but guess not ( just crashes a lot less) ..... will have to RMA it next year when school is done :|

BrodyBoy
11-11-2011, 04:44 AM
Earlier, you listed Power4Gear as one of the "important drivers." It's not a driver and it's not important......have you considered getting rid of it completely?

drek20
11-11-2011, 07:00 AM
i advise people to stay away from the G74. i think asus put out a bad product.

rma it.

I approve this statement