PDA

View Full Version : GPU Throttling during Furmark Burn-In on my G75VW



SHADO
08-18-2014, 01:30 PM
I'm not a gamer, so would usually not realize if there is a problem with my GPU. But I was running the Furmark 15 minute Burn-In test this morning, and it seems my GPU is severely throttling. It does this from the second I start the test until the test ends (see below).

Furmark v1.10.6 - BURN-IN benchmark, 1920x1080 (0X MSAA)
Frames: - time: - FPS:12 (min:11, max:13, avg:12)
>OpenGL renderer: GeForce GTX 660M/PCIe/SSE2
>GPU 1 (NVIDIA GeForce GTX 660M) - core: 950MHz (THROTTLING: -545MHz), mem: 2499MHz, temp: 74C, GPU load: 99%, mem load: 12%, fan: 0%

-----------------------
I have everything set to high performance in Power4Gear, and maximums set to 100%. Another strange thing: if you'll notice, it shows my fan at 0%. But when running the test, I can hear and feel the fan spinning pretty fast.

Anybody have a clue as to why these things are happening, or possibly have a cure?

SpasTaz0917
08-18-2014, 01:51 PM
there is already a thread about that :) might answer your question
http://rog.asus.com/forum/showthread.php?33045-GTX-660M-2GB-FurMark-and-quot-Throttling-quot-WTF

SHADO
08-18-2014, 02:41 PM
Thanks, SpasTaz! I'll check it out. Have you ever run the Furmark Burn-In test on your G75? If so, do the results I got while running it look normal to you (especially FPS)?

EDIT: Just ran the Furmark Burn-in test again. I also had both Piriform Speccy and CPU-Z running while doing it. All 3 show my GPU running at 405MHz instead of 950MHz. While I could see one of them being in error, I find it hard to believe that all 3 could be wrong.

Clintlgm
08-18-2014, 03:26 PM
Yep sounds like you pasting has failed on your GPU, you can try blowing the dust out but I don't think from what you are saying that the GPU starts throttling from the start. Although 74C doesn't sound to high. Yea Furmark can't read our fans. Hwifo64 can and log load temps and fan speeds.

SHADO
08-18-2014, 04:09 PM
Yep sounds like you pasting has failed on your GPU, you can try blowing the dust out but I don't think from what you are saying that the GPU starts throttling from the start. Although 74C doesn't sound to high. Yea Furmark can't read our fans. Hwifo64 can and log load temps and fan speeds.

Thanks for the reply, Clint. If I have speccy and cpu-z running before I start the Furmark test, they both show my gpu at 405MHz (which I assume is idling), and once I start the test, the speed still stays at 405MHz.

Have you ever run Furmark on your G75? If so, did it say anything about throttling?

I just got this response from the same post in another forum:

"that's what nvidia drivers do on purpose. Nvidia intentionally throttles it's gpu when it detects furmark, in order to prevent heat related damage to the gpu.

Your gpu temps are fine because the driver is working properly. i think they started doing that with the 400 series gpus..."
------------

Could this be true? I don't know what to think or believe...

Clintlgm
08-18-2014, 06:06 PM
Well I don't believe this is true. Under Win 7 and Win8.1 Running Furmark my temps take about 7 minutes to get up to 83C then for the rest of the 15 minute test my temps will Fluctuate 80C to 83C Frame rates are low 17 FPS but the test isn't for that it really for testing your pasting. Mine is the 670m which is a little different than your 660. But this is the first time I have seen anyone complaining about the GPU Throttling unless their temp went way up there over 100C. I'll run in on mine again this evening and look to see I don't remember anything on the screen saying anything about throttling

SHADO
08-18-2014, 10:32 PM
Thanks, Clint! :)

Clintlgm
08-19-2014, 01:05 AM
Ok I just ran about 5 min of furmak 1080 15 Min Burn in,
Core 620 MHz Mem 1494
I didn't see any Throttling my temp got up to 83C I got out of it as it can be hard on you notebook.

SHADO
08-19-2014, 05:53 AM
Ok I just ran about 5 min of furmak 1080 15 Min Burn in,
Core 620 MHz Mem 1494
I didn't see any Throttling my temp got up to 83C I got out of it as it can be hard on you notebook.

Thanks again! I just ran Furmark again for about 5 minutes with those settings, and it seems everything is fine now (weird):

40140

SpasTaz0917
08-20-2014, 01:52 PM
I just ran mine too. the whole 15 minutes. 27 Celsius ambient temp. on stock clocks
with furmark 1.11.0
40173

I get max 73 Celsius on long sessions of gaming :) (BF4 - GPU OC'ed to core 750Mhz / memory 1750Mhz)

Edit: it's actually Windows 8.1 Build 9600.. not the one Furmark is showing :)

not really a "overheating" temps I got, considering the Furmark test is the über stress test for GPU,
which won't even happen while gaming nor Rendering with GPU.

but if the pasting is bad you will get temps over 80 Celsius while gaming on the G75VW/VX Series. And Furmark'ing it will cause even higher temps.