PDA

View Full Version : Framerate software



zigsbuddy
01-31-2015, 02:30 PM
Can anyone suggest good and trustworthy software for tracking my framerate while playing games.
thanks.

Nate152
01-31-2015, 02:34 PM
Hello zigsbuddy

I use the precision x overclocking tool, it has onscreen display but doesn't work with all games.

It doesn't work with far cry 4 or battlefield 4.

zigsbuddy
01-31-2015, 02:39 PM
thanks nate152
will it have any effect on any of my other drivers. such as my nvidia gpu overclocking. (i am using an asus g750jz btw]

Nate152
01-31-2015, 02:48 PM
I didn't realize you were on a laptop and never tried it on a laptop. if you want to try it I would uninstall the overclocking program and give it a try.

You can have it show a lot of information about your gpu as well as framerates that is if it works with laptops.

Here is a screenshot how to do it. Click on it a few times to make it bigger.

46061

zigsbuddy
01-31-2015, 03:15 PM
thanks again.
After a little research I discovered that steam has a frame rate function. Which is a little easier for someone with my computing abilities.

Nate152
01-31-2015, 03:24 PM
All right

I have steam too and was not aware of that, thanks for sharing your info.

Dr. Zchivago
01-31-2015, 03:25 PM
I use the MSI Afterburner built-in monitoring utilities

Z

Nate152
01-31-2015, 03:29 PM
Hey Dr.Z

Do you know if it works with battlefield 4 and far cry 4?

Dr. Zchivago
01-31-2015, 03:36 PM
It works with BF4, but I don't have FarCry 4.

Z

zigsbuddy
01-31-2015, 03:47 PM
You have to change your beta participation to find it in your in game settings. It makes a nice small in game display in either top corner.

Nate152
01-31-2015, 04:06 PM
Hey thanks guys much appreciated, I think I will give afterburner a try. When I play far cry 4 and alt tab out of the game, I notice one of my cards is sitting at the base clock and not boosting. I'm not sure if this is a driver problem or the dunia game engine with sli.

Dr. Zchivago
01-31-2015, 04:30 PM
Hey thanks guys much appreciated, I think I will give afterburner a try. When I play far cry 4 and alt tab out of the game, I notice one of my cards is sitting at the base clock and not boosting. I'm not sure if this is a driver problem or the dunia game engine with sli.

I noticed the same thing, so I disabled ULPS in the Windows registry - all three cards now appear to be utilized all the time.

Z

Nate152
01-31-2015, 04:39 PM
Thanks Dr.Z


I'm not sure if that is just for amd cards but I will give it a try and report back.

Nate152
01-31-2015, 04:54 PM
It must be for amd cards only, I followed this and I get nothing to change ULPS.

http://www.tomshardware.com/faq/id-1904869/disable-ulps-amd-crossfire-setups.html

Dr. Zchivago
01-31-2015, 05:04 PM
It must be for amd cards only, I followed this and I get nothing to change ULPS.

http://www.tomshardware.com/faq/id-1904869/disable-ulps-amd-crossfire-setups.html

For my AMD cards, I can also disable ULPS from MSI Afterburner - there may be a similar option (under a different name) for people running NVidia, but I do not know.

Z

Nate152
01-31-2015, 06:21 PM
Well it seems I was using an outdated version of precision x, downloading the latest version ( precision x 16) now gives me on screen display in far cry 4. I fixed the boost problem by unsyncing the cards and raising the gpu clock offset on the card that was not boosting. I never had to do that before but it seems to be working.

KotTHECat
02-01-2015, 04:49 PM
Fraps