PDA

View Full Version : The Upgrades I have made. [Help Reference]



Low023
10-09-2010, 12:39 AM
Hi everyone, just wanted to stop in and say I love the ROG community and decided to write up a quick upgrade list that I have made, the purpose of doing this is to take some of the footwork out of finding upgrades and possibly help some of you.
First off I have the G73JH-RBBX05 from Best Buy. It's the model that had 6gb of ram and just one 500gb Hard Drive, as far as I know there seems to be a few different models that have gone through Best Buy. The way I distinguish the difference in my particular model is the type of ram that was used and the type of Wireless Network Card used in my particular unit. My unit has HMT125S6BFR8C-G7 (You can check your memories manufacturer free using a program called CPU-Z (http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html)): Ram and Atheros AR8131 Wireless internet adapter.

On to the Upgrades thus far:

Ram for the empty slot #2
Hynix (formerly Hyundai Electronics) 2gb Pc3 8500 8500s Pc8500 DDDR3 Product # HMT125S6BFR8C-G7 (http://shop.ontheflycomputerguy.com/shopexd.asp?id=61771)
$44.86

Or if you have the Kingston Ram:
Kingston DDR3 PC3-10600S 1333Mhz SDRAM SODIMM, Non-ECC Product # ASU1333D3S9DR8/2 (http://www.laptoprepairparts.com/html/details.asp?ref=2968&category=memory)
$43.79

*I have heard you can up these ram modulus to 4x4gb giving you a total of 16gb of Ram (Unconfirmed) although the 3rd Dim slot requires a full Laptop tear down to reach on the opposite side of the motherboard.

Solid State Hybrid Drive:
Seagate Momentus XT 500GB 7200 RPM 32MB Cache 2.5" SATA 3.0Gb/s with NCQ Solid State Hybrid Drive (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822148591)
$129.99

*Here is a speed test video comparing this drive to a SSD drive, a 10,000 RPM Desktop drive and a standard 7200 rpm slim drive. Just to give you a feel of the speed on this drive. (http://www.youtube.com/watch?v=Kss98VdhSj0#t=1m13s)

Results of the speed test for people without time to watch. Individual application launch times can be found here. (http://imgur.com/VXtI0.jpg)
http://imgur.com/YH0Db.jpg
For me the 500gb size for mixed with the amazing speed as well as price point makes this the drive to get.

Hard Drive Cage Assembly for Bay 2:
Drive Cage Product # 13GNY81AM020-1 (http://www.asusparts.eu/product_info.php?products_id=39949)
$9.79

Half-Mini PCI-e Wifi Adapter (To replace the horrid Atheros AR8131 Wireless internet adapter):
Intel Centrino Advanced-N 6200 Network adapter Product# 622AN.HMWWB (http://www.provantage.com/intel-622an-hmwwb~7ITE90NJ.htm)
$21.67

Optic Drive Blu-ray Slim Reader (The A1 has the LG CT21N):
LG CT21N Blu-ray Reader/DVD-Writer (http://www.buy.com/prod/lg-ct21n-blu-ray-reader-dvd-writer-bulk-internal-double-layer-bd-rom/q/loc/101/214538162.html) (I'm Currently looking for a Writer that has the same dimensions)
$134.99

Total Upgrade Cost so far: $341.30

I bought a Display model and payed around $950.00 so these upgrades were well worth it for me.
Well that's it so far, hope this helps at least some people. Everything listed is super easy to change out beside the Blu-Ray drive but that is not so bad.
My Laptop went from a 5.9 Windows Experience Index to a 7.0 (Processor being lowest score now).


Here is a Disassembly video to let you get a feel for were parts are. (http://www.youtube.com/watch?v=Kss98VdhSj0#t=1m13s)

This is a work in progress. I will keep updating as I do more to it or if I need to correct anything.

Low023
10-20-2010, 12:02 AM
Another thing I have found about my specific Laptop, the Atheros AR8131 WiFi adapter in it had messed up drivers for Win7 and less Win7 64 bit, I tried all the ones that I could find (it's listed as AzureWave drivers on the Asus site) and some worked a bit but still had major problems. This little card was the one thing causing lockups and freezing in my case. So the only really needed upgrade I did was the Intel Centrino Advanced-N 6200, it was also super easy to replace just under the Hard Drive flap on the top left with 2 screws holding it in place and 2 little antenna plugs.

You may want to check if you are running one with the Atheros AR8131 WiFi adapter and if you have any problems with freezing or weirdness (After fixing all the Problems listed on This Thread (http://forum.notebookreview.com/asus-gaming-notebook-forum/492354-all-g73jh-problems-solutions-here.html)) this very well may be the cause.

Chastity@ASUS
10-20-2010, 03:38 PM
Heh, I replaced that sucker when I got my G73 pronto. Best $30 upgrade! :)

Low023
10-20-2010, 06:21 PM
Yeah that AzureWave Atheros AR8131 WiFi adapter was the cause of most of my problems due to the bad drivers. I almost think that that was the main reason they stopped selling them at Best Buy for that short moment, the next models being carried by Best Buy had the Intel chip in them. It would give me the weirdest freezing issues, I would leave my laptop on overnight and when I came back to it it was either frozen completely or when I would try to type in any applications text field it would freeze the app up instantly and never show any typed characters and his was after having the 211 bios and every other known bug squished. With the upgrades I have done this Laptop is amazing for me, I will not lie I had a few headaches with it along the way but I eventually ironed out all the issues I have had now and truly believe this laptop is the best money can buy at this price range.

BTW thanks for the reply I thought no one was interested, I was just trying to make it a bit easier for people who are thinking about upgrading while showing them that it can be inexpensive and relatively easy to do so.

Travelor
10-24-2010, 03:40 AM
Hello,

Great input... I video comparing the different Hard Drives available - I would have assumed that the 10k RPM might be faster then the hybrid drive - Yet it's not - That video definitely is helping me make a decision for possible future upgrades for my G73..

Thanks for the input -

In Peace and Agape
Trav...

rexxumus
11-18-2010, 09:01 PM
Thanks for the parts list. I wasn't sure whereto get a HDD caddy!

Brian@ASUS
11-18-2010, 11:32 PM
we had a g73 with the seagate hybrid drive. a generic drive gets about 60-70mb/s read speeds. hybrid drives will get you about 100mb read speeds. the latest SSD and i mean the latest drives out will get you 285-300mb/s read speeds. im not sure which ssd they used but it could be skewed to a certain degree to make their hybrid drive look just as good as a ssd drive yah know?

Pyro411
11-19-2010, 02:27 AM
Brian, I attended the Seagate webinar on the Hybrid drive, the speed isn't constant ie for random reads, what it does is the drive has a 4gb SSD hidden section with an instruction set to move most used programs into that 4gb chunk of storage. Mostly for the Hybrid drives if you ran the program 3 times in succession that would get it moved to the SSD "unless the firmware has been upgraded and changed this" it's a good concept and wonderful for being a First Generation Hybrid but from what I've seen/heard it is having issues with being loud especially with movement and the limited amount of Solid State storage available to the hard drive is a downfall. Luckily though, the instruction set is handled right on the hard drive and not via a driver / software package so that speed boost technology is invisible to the OS on management so you can slap anything on it and get a boost in speed for your most important applications.

Mark Dano
11-29-2010, 01:39 AM
DAMNIT you said 10$ but... yeah its 7.23 EUROs but i have to pay 20 EUROS JUST FOR THE SHIPPING!.... wootffffff i might just get a hdd and stick it in there with no mount... damnit i really want a cheap HDD MOUNTER OR w/e you call it

GIJoe101st
11-29-2010, 02:19 PM
If you are looking for the Kingston RAM I have found it on newegg.com for $10 cheaper. ($28.49)

Kingston RAM (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820139049&Tpk=kingston%20pc3-10600)

Paweezy
12-03-2010, 02:02 AM
Hello everyone, I also have an Asus G73 and I just got the Centrino 6200 from newegg, but I'm not able to get it to work. I have the 209 BIOS, and I've tried using the driver that came on the disc, the one from the Intel site, and whichever driver Windows installs automatically. No matter what it won't work though. In device manager it says the device is working properly, but my wifi won't even turn on with the 6200 in. I've switched it out with the Atheros that it came with a few times to make sure I didn't damage either of the antenna during installation, but the Atheros still works. Just wondering if maybe the card is defective, or if I'm just missing something obvious. Thanks in advance. :)

Spunkgamer
12-03-2010, 11:34 AM
Unnstall software for both wireless devices. Turn off laptop top remove wireless device. Reboot laptop then turn it off. Follow instructions from new CD driver disc as to install new hardware first or load software first and do that then just follow along with instructions.

Paweezy
12-03-2010, 10:16 PM
Still not working...thanks though. I think I'm just going to have to exchange it for a new one, I can't think of anything else that could be wrong.

GIJoe101st
12-04-2010, 10:26 AM
Has anybody tried to d any internal bluetooth?

StormzWarrior
12-07-2010, 02:39 AM
What about the next step up from the wifi card you bought from the same site? Here is the link: http://www.provantage.com/intel-633an-hmwwb~7ITE90NH.htm

Also, I have the same Seagate XT drive that you bought, but the windows test still only shows a 5.9 score for the hard drive. I have the 40gb Intel SSD also and same thing with that drive too.

Anybody have any recommendations for the use of these two drives to get the best performance out of my laptop? I have the Seagate XT as the main drive and it has the restore partition, a 150GB OS Partition and a 300GB Data Partition. I have the 40GB Intel SSD in the other bay and right now it is just setup as a formatted 40gb drive.

Also, if I upgrade the OS to Windows 7 Ultimate x64 and install Office 2010 and all the software I use, is there a way to do an image and replace the one on the restore partition so that if I ever have to restore, it will be the way I want it?

Thankz and GOD Bless.

Ron "Stormz"

V2-V3
12-07-2010, 07:32 AM
What about the next step up from the wifi card you bought from the same site? Here is the link: http://www.provantage.com/intel-633an-hmwwb~7ITE90NH.htm

Also, I have the same Seagate XT drive that you bought, but the windows test still only shows a 5.9 score for the hard drive. I have the 40gb Intel SSD also and same thing with that drive too.

Anybody have any recommendations for the use of these two drives to get the best performance out of my laptop? I have the Seagate XT as the main drive and it has the restore partition, a 150GB OS Partition and a 300GB Data Partition. I have the 40GB Intel SSD in the other bay and right now it is just setup as a formatted 40gb drive.

Also, if I upgrade the OS to Windows 7 Ultimate x64 and install Office 2010 and all the software I use, is there a way to do an image and replace the one on the restore partition so that if I ever have to restore, it will be the way I want it?

Thankz and GOD Bless.

Ron "Stormz"

If you would like more performance with your drive configuration you can configure Windows Ready Boost to use your 40GB Intel SSD, Im not sure how much it will boost your Windows Experiance Index.

I personally have my 120GB SSD configured as the Operating system drive and a 320GB Seagate HDD as the Data storage drive with a 6.9 on my Experance Index

StormzWarrior
12-07-2010, 10:07 PM
If you would like more performance with your drive configuration you can configure Windows Ready Boost to use your 40GB Intel SSD, Im not sure how much it will boost your Windows Experiance Index.

I personally have my 120GB SSD configured as the Operating system drive and a 320GB Seagate HDD as the Data storage drive with a 6.9 on my Experance Index

Which 120GB SSD Hard Drive did you buy? Did you get a good deal on it? All my other scores are 7.0 and above and the hard drive always rates 5.9 whether it be the hybrid or the ssd. Really weird. Thankz and GOD Bless.

V2-V3
12-07-2010, 10:15 PM
I have the OCZ Vertex II 120GB, I also used SSD Tweaker to confugure windows to use the SSD properly.
http://majorgeeks.com/SSD_Tweaker_d6382.html

Paweezy
12-09-2010, 12:17 AM
Any chance of my motherboard only being able to recognize certain brands of WiFi cards? I know upgrading to the 6200 is pretty common, but I'm not sure if that's with older models. If so, anything I can do change this?

MarkS
12-09-2010, 01:42 AM
Any chance of my motherboard only being able to recognize certain brands of WiFi cards? I know upgrading to the 6200 is pretty common, but I'm not sure if that's with older models. If so, anything I can do change this?

The connector is for a standard PCIe Half Mini Card, so any adapter in that format should work if it's supported by your operating system.

jones4765
02-23-2011, 05:45 AM
In regards to ram, I just added a 4gb stick to mine (Patriot brand). Please note in needs to go in the the first slot (the white one). I tried putting in the top one that is empty, but it kept causing my laptop to crash. Just move other 2 ram sticks up. Now have 10gb! Btw, I have the G73JH-BST7.

Paweezy
03-06-2011, 03:35 PM
Heh, finally figured out what was going on with my 6200 (after the second card didn't work either)...my antivirus had a filter installed on the driver level, so device manager showed that it was working properly, but it couldn't connect out to anything.

echo4papa
08-23-2011, 02:04 AM
I just ordered the G74SX-A1, which comes with two internal hard drives. I also ordered a SSD to install the OS on, but will I need another HD cady or will I be able to reuse one from the HD already installed?

Also, anyone looking for a 750 gb HD? lol

Chastity@ASUS
08-23-2011, 03:40 AM
You re-use the caddy included. You can also get a HDD to ODD SATA caddy, and have 3 HDD's :)