PDA

View Full Version : Asus ROG G75VW Audio Driver for Windows 10 + Quailty configuration



Decee1
09-05-2015, 12:51 PM
Hello guys! Finally, a great message! A release of the unofficel drivers which works for the ROG laptop has been released! Not specified for the ROG G75xx But it works very well! Both the Sub and treble/mid range works! It just need some simple configurations i made some which works kinda great not the best configs but it works!

-------------Download-------------
https://d34vhvz8ul1ifj.cloudfront.net/Driver/VIAHDAud_v11_1000b_08182015.zip

REMEMBER TO UNINSTALL THE OLD DRIVER BEFORE INSTALLING THE NEW ONE!

----------------Setup-----------------

First start by opening the program:
51520

After that we would like to start by fixing the Headphones
Start by pressing the small icon here:
51521

Then we check the Redirected Headphones
51526

After that go into Sound manager and enable 5.1 Surround sound
Start by right clicking the Sound manager
51522

After that select speakers and go configuration in the left bottom corner which should bring up a box where you can select between 5.1 Surround sound and Stereo sound select 5.1 and press next
Now you can do things like you want to i like to config everything so it would be perfect but you can just click next again if you are lazy
If you are like me then uncheck the Center and Rear speakers and press next because we only have 2.1 Sound
then we come to the treble speakers selection which is simple the surround speakers is going to be unchecked and that is it press next and that is it from here!
51523

Now it is time to do some work in the software again!
Start by configurating the Bass so it would match your behaves I prefer to have it loud then configurating it in the preset
51524

Now we will take a look at Preset because that is where it gets tricky
The preset is a thing which takes long time to understand and i don't even understand it ether but i made it sound really great! Feel free to config it like me
51525
That should be it! After long time waiting we have a beta sound driver which works! Thanks to VIA audio for FINALLY releasing their own and ASUS We're still waiting for your drivers! ;)
Have a nice and enjoyable day with great quality sound!
Feel free to ask questions!

djmc
09-09-2015, 08:04 AM
Just found this update on the Via site earlier today when I was trying to find a fix for my headphone setting.
I had installed a Win10 sound update yesterday with my headphone plugged in and found that my headphone was now a default device; annoying to have to change default device every time I wanted to change headphone for speakers or visa-versa.
I hadn't realised the 5.1 setting was there until I read your message, I was just thankful I had my headphone socket working like it should.

Decee1
09-09-2015, 08:27 AM
Well, I am happy to hear that my thread fixed your problem! :) If there is any other problems just ask. I am always ready to help other ROG lovers! :)

VocableEnd5
09-11-2015, 08:21 PM
Deceel, can I say that I love you?
The only one thing is: I don't suggest you to disable the center speaker, since it's what makes the sound of my M50's what it used to be.

Decee1
09-11-2015, 09:18 PM
Deceel, can I say that I love you?
The only one thing is: I don't suggest you to disable the center speaker, since it's what makes the sound of my M50's what it used to be.

Great to hear that somebody thought that it workt well :D
The reason of disabling the center is the laptop dosen't have an built in center speaker the two stereo speakers in the front can make a virtual center but i still would like to keep it as it was made originally
You CAN enable it to make the virtual surround but i still would recommend to keep it like suppose to
If you have any problems you are always welcome to contact me :)

COLELLI16
09-15-2015, 04:08 PM
Hi, i followed the procedure but still not working the monobass... when i start the configuration sounds it works, but in gaming or listining to music it doesn't work

COLELLI16
09-15-2015, 07:17 PM
How can i remove old driver? When i install your driver it give me error 1612

Decee1
09-16-2015, 08:35 AM
Be sure to follow the step which checks the Redirected Headphones that should solve the problem :)

Decee1
09-16-2015, 08:37 AM
This should help you :)
http://www.pcworld.com/article/2954296/windows/how-to-uninstall-programs-and-apps-in-windows-10.html

COLELLI16
09-16-2015, 12:54 PM
Now i'm installing windows 7 in a second hard disk, installing drivers via e-support for, then, updating to w10 refollowing your procedure... i think that following this way it shold work... maybe i made a wrong installation of 8.1 driver.... You updated from 7,8.1 or via clean install?

xysterdust
09-19-2015, 09:02 PM
Thank you so much. This really helped me. I was so frustrated, and now I have my sound back to normal!!

you so rock!

Nitroman70
09-25-2015, 04:55 PM
Hello guys !

First thanks for this configuration tutorial, it helped me to get sound back on Windows 10.

However, I still have a problem : the bass volume is not adjusting itself regarding the increase or decrease of the main volume.

If I set the bass volume to 15%, it will stay there even if I put the main volume to 1%. Consequence : you can't really get the sound lower
because the bass always stay in the same volume ; only part of the sound is lowered. Very disturbing in games, because you still hear
loud explosions even when you put the volume at the minimum ! :(

Does anyone have the same problem ? Did I miss something in the setup ? It was working well on Windows 7/8.

Thx!

jayjeremy
10-13-2015, 05:15 PM
Thank you very much for your post. This sound problem has been bother me for a while and I couldn't find a solution until now.
Shame on ASUS' support.

brung
10-22-2015, 07:08 PM
Thank you so much for this. The sound issues were so annoying

Rich20FL
11-24-2015, 12:23 PM
It finally works! I had to use Windows Compatibilty to get HDDeck to open up. Used Windows Vista setting.

sanlee
12-15-2015, 06:44 PM
Thanks for this post! I've got sound back after just upgrading to Win10. However, within HD VDeck I can't change settings in the sound equalizer or the environmental modeling. I am in expert mode. When I click on 'enable', it turns yellow. Any tips? I uninstalled, deleted the folder with the download, restarted my computer (numerous times!) and reloaded the driver, reinstalled, and the same thing happens. Help! and thanks!

theotheranony
01-08-2016, 01:32 AM
I have to say first, that this made my speakers 3x as loud as they have been so big +1 for that.

However, it seems that most of my sound is coming out of my subwoofer which is very annoying. I cannot change the equalizer settings because they are greyed out... See photos below. Thanks again!!

54606546065460754608546095461054611546125461354614

geifr
03-11-2016, 11:34 PM
Having the same issues. Everything is greyed out. So annoying. I have tried everything. This is absolutely insane.

Burnz
03-14-2016, 03:26 AM
Having the same issues. Everything is greyed out. So annoying. I have tried everything. This is absolutely insane.

I tough I was going insane as well!
There's a brand new release of the HD VDeck software, v11_1100, which worked for me:

https://d34vhvz8ul1ifj.cloudfront.net/Driver/VIA_HD_Aud_v11_1100e_01282016.zip

Same way as explained higher through 5.1. One thing I had to change was the bass cutoff level from
playback devices -> speakers-> properties -> 2.1 Channel ->more settings
If the cutoff is too low, the sub won't work, if it's too high, only the sub will work.

Good luck!