PDA

View Full Version : G56JK quiet buzzing



acbaracuda
03-14-2016, 02:15 PM
The laptop has about 1 month and 2 weeks. I put an SSD in place of its HDD and swapped the DVD with a caddy. Until now it worked very well but there is still something that bugs me. When I use it on battery I hear a quiet buzz (something close to an electrical sound) that starts and stops repeatedly.

I'm not 100% sure where it comes from. Once it seemed to me that it was from the middle around the battery connector but another time it seemed to come from around the ssd (I don't think it makes sense for an ssd to buzz though). Still, I removed the ssd, tried running it some time in BIOS and no buzzing this time whatsoever. I put the ssd back in and entered again in BIOS just to see the difference and everything was normal, the fans were running properly without any buzzing. I booted in windows and voila the buzzing starts again.

When I plug it back to AC and the battery charges the buzzing disappears.

Is it something I should worry about? I really don't want to send it back to warranty because I had some problems with this model already. Actually this is the second one I bought. The first one had some issues with the screen bezels so I returned it and got the money back.

acbaracuda
03-15-2016, 05:01 PM
A little update

After surfing around the internet a little more and trying things, I found that the sound actually appears when the cpu (I7 4710HQ by the way) runs on low power. When I take out the AC plug, the laptop goes in a lowered power state and the buzzing starts. If I change the power plan to "High performance" forcing the machine to forgot about the battery saving: *poof* the buzzing stops. Can I do something to fix this?