PDA

View Full Version : G751JY i7 4710HQ only using two cores? [solved]



bravo17
05-17-2016, 12:16 AM
I have started to notice slow CPU performance lately, and it seems I have only two cores available, while the i7 4710HQ in my laptop should have 4. CPU-Z reports 2 cores and 4 threads. Other testing software gives me results on only two cores. Any suggestions?

57440

Miguel552
05-17-2016, 12:36 AM
Have you tried checking on the UEFI to see if they're all activated?

unclewebb
05-17-2016, 04:13 AM
This is almost always caused by a setting in Windows.

msconfig - Boot tab - Advanced Options...

Make sure Number of processors is NOT checked. Click on OK and reboot so Windows can find all 4 cores of your CPU.

http://i.imgur.com/AL49J1x.png

If someone set that to 4, that is 4 virtual cores (threads), not 4 real cores so you end up with 2 cores / 4 threads.

bravo17
05-17-2016, 10:22 AM
I found the problem just after posting this, and the solution was what "unclewebb" said. Anyways, thanks for your replies. Happy 4 core user now :)!