PDA

View Full Version : Maximus IX Code - ROG AURA service permanent 19-25% CPU load



xherics
01-21-2017, 08:03 PM
As the title descripes, what can we do with that, so it will not use that much CPU?

I have 7700k and it is ridiculous, that a LED application uses that much CPU... I have 3 akasa vegas MB lights but can not use them, because of the CPU load...
A motherboard with extra functions for an extra 360€ price but it seems to be a cheap china product...

As I described in other topic, no proper RAM support, now buggy software, and do not mention the AISuite, what makes higher cpu load than the AURA app... and a laggy FAN application inside the AISuite, every time when I activated a custom FAN profile, the whole PC lags for 1 second, when the app raises the FANs RPM...

Had to uninstall the application...

Do you have a same or similar experience?

Amsterdam
01-21-2017, 08:57 PM
Hi xherics,

Sure I know this problem. I reported it already here:

https://rog.asus.com/forum/showthread.php?90298-Corsair-Link-Maximus-IX-code-Hero-Formula&p=627836&posted=1

But then.... then there was a support worker here who told me it was MY unique problem, because he never had it hahaha.

Anyway, welcome to the world of bugs created my Asus. They make good hardware, and - just for the - nice software, but unfortunately full of bugs.

The 'solve' the 13% cpu I've discovered that it helps you to remove and re-install the software. Then..... just hande it with CARE! don't hit the color options to fast.
Just click on some color option and with 5-10 seconds. This wil help, and be sure to DL the latest version. There is a Aura V1.04.21 from 2017/01/19.

Btw, the same (slow) way to handle is FanXpert. Just easy on it, otherwise the fan curve will fu...up.

Good luck.

-amsterdam :)

sluzbenik
01-22-2017, 12:05 AM
We discussed this in this thread tooL: https://rog.asus.com/forum/showthread.php?90156-Aura-software-won-t-open

I found I needed to completely power down to get rid of the settings it puts in BIOS, then I could reinstall and have it work again. Guess I'll try the updated version!

xherics
01-22-2017, 07:52 AM
Well, I have already the newest version from the asus page, installed it yesterday and these problems what I mentioned are unfortunately on the newest version...

Well, complete PC shutdown with the power supply can just reset the rog service. I set up a red classic static light, then uninstalled it completely. The LED strips are working also without the application and service be turned on, once it is set up.

cbxtreme
01-31-2017, 07:34 AM
Hi,
I'm having the same problem with Aura software, I have a 7700k on a ROG Z270E M/b, i get around 14% CPU usage from the Aura service!
Restarting the AsRogAura Service seemed to fix the problem but i can't do that everytime...

I also have 2 x Corsair LED RAMs and one of them doesn't light up after installing Aura. I don't know if the people who are having issues with Aura are using some sort of corsair products that has LED control?

xherics
01-31-2017, 07:54 AM
In my case neither the service restart helped, because the aura service was frozen so the system was not able to kill it.

I was able to fix it only with a full computer restat, but in few minutes after the restart, it used again 19-25% cpu. So I uninstalled the aplication completely...

I have LED strips, but can not use them...

I have corsair water cooler but it does not have a LED management.

I hope asus is working on a fix.

qUAanA
02-08-2017, 04:38 AM
The updated software helps. But as a previous member mentioned, select your mode and colors slowly.

As for the corsair leds, yup 3 out 4 worked for me, I run the corsair link app to get the leds on ddr4 working again.
*
But I have a unique problem with sleep/wake.*

Bahz
02-08-2017, 07:15 AM
Which lighting features are you guys using when experiencing the highest CPU usage?

Amsterdam
02-08-2017, 07:35 AM
In my case none. I just happens randomly, when i'm typing a letter, or playing a game.

Bahz
02-08-2017, 07:47 AM
In my case none. I just happens randomly, when i'm typing a letter, or playing a game.

Thanks we'll look into this and will continue to make improvements with the software.

Amsterdam
02-08-2017, 09:17 AM
Thanks we'll look into this and will continue to make improvements with the software.

Great to hear you guys are busy with it. I also hope there will be some improvements with the Fan Xpert 4 software. :cool:

xherics
02-08-2017, 03:32 PM
Which lighting features are you guys using when experiencing the highest CPU usage?

Unfortunately it was random on my computer.

Using Photoshop, watching movie, playing games, it did not matter what I did, it just started from nothing to have 20-25% load - so I even did not use Aura, it was turned off and the load was raised.

sluzbenik
02-08-2017, 04:24 PM
I know on the earlier version using the music setting would definitely bug it and cause it to use 15-20% CPU. The latest version of Aura seems to be working fine for me though. Even used the music setting a couple of times.

As I said in the other thread, uninstall, power down completely, including disconnecting the power supply - use the off switch on the PSU - then reinstall. That fixed it for me.

I'm on a Z270E.

xherics
02-09-2017, 07:27 AM
I know on the earlier version using the music setting would definitely bug it and cause it to use 15-20% CPU. The latest version of Aura seems to be working fine for me though. Even used the music setting a couple of times.

As I said in the other thread, uninstall, power down completely, including disconnecting the power supply - use the off switch on the PSU - then reinstall. That fixed it for me.

I'm on a Z270E.

Well, I tried once now. I downloaded Aura V1.04.21 what is the newest available version on the asus support page for Maximus IX Code.
Did the exact things, what you wrote.

After I installed the application everything ok for a half hour. Then I restarted the PC. After maybe another 20-25 min. after the restart, CPU from nothing on 15-23%. Again. During the normal load, so the half hour and the next 25 minutes i just watched a movie and used google chrome with FB messenger. So not heavy load from other sources.

Kopernikus
02-16-2017, 08:14 PM
Hi,
I'm having the same problem with Aura software, I have a 7700k on a ROG Z270E M/b, i get around 14% CPU usage from the Aura service!
Restarting the AsRogAura Service seemed to fix the problem but i can't do that everytime...

I also have 2 x Corsair LED RAMs and one of them doesn't light up after installing Aura. I don't know if the people who are having issues with Aura are using some sort of corsair products that has LED control?

Same here, after installing Aura the leds for my 4 Corsair LED Ram's are not lighting up, so I installed Aura set the settings and then removed it and all is working fine again.

Sineira1
11-23-2018, 10:14 PM
I have the exact same issue with my Maximus XI Code and aura. almost two years later ...