PDA

View Full Version : G752vy bios 304???



CerealKillerGuy
10-30-2017, 07:45 PM
I was fiddling around in device manager and came upon the section Firmware. After expanding it, System Firmware came up. I went to it's properties>driver where I noticed it said the driver is from 2006. Curious about why is it so old, i pressed update and got the update from online automatically. After rebooting, BIOS v304 for G752VY installed through the flash utility! Now, BIOS version shows up as 304 in hwinfo, and also in the system firmware in section Driver Version 10.1.2.304.
See screenshot below:
https://image.prntscr.com/image/_V9XNTuwSCut4WRnhcnJtg.png

Does anyone have any info about this? I can't find anything on google about this version of bios.

Also, a non related question. Why does this website cause my CPU to load up to 100% ???? It's not only on my laptop, also tried it on another one.

Clintlgm
10-31-2017, 03:39 PM
I only see 303 in the download area, proceed causiously. you might PM Bahz and see if maybe you got ahold of a BETA BIOS?

CerealKillerGuy
10-31-2017, 07:38 PM
Is he an Asus representative? I will try to PM him, maybe reference him to this post. Have you tried doing what I suggested to see if it updates to this version too?

Edit: When trying to PM him, I recieved this message: "Bahz has exceeded their stored private messages quota and cannot accept further messages until they clear some space."

cl-Albert
10-31-2017, 09:20 PM
Hi,

fyi.
You may want to check the thread below.

Final Day for Bahz and Updates (https://rog.asus.com/forum/showthread.php?96254-Final-Day-for-Bahz-and-Updates)

CerealKillerGuy
11-02-2017, 05:51 AM
That's too bad. I guess we'll find out in the future if they release a new bios.

Duncan_G752VY
11-02-2017, 10:38 PM
I was fiddling around in device manager and came upon the section Firmware. After expanding it, System Firmware came up. I went to it's properties>driver where I noticed it said the driver is from 2006. Curious about why is it so old, i pressed update and got the update from online automatically. After rebooting, BIOS v304 for G752VY installed through the flash utility! Now, BIOS version shows up as 304 in hwinfo, and also in the system firmware in section Driver Version 10.1.2.304.

Does anyone have any info about this? I can't find anything on google about this version of bios.

Accidentally I did the same 'mistake' clicking on Update Firmware in Device Manager some minutes ago ;-) ! I also received BIOS 304 on my G752VY.

I noticed that the CPU Microcode Update Revision is now BAh, which is excellent as this revision should include the necessary update for the Skylake Bug related to Hyper-Threading. So, I think, it is fixed now :-) ...

CerealKillerGuy
11-02-2017, 11:51 PM
Accidentally I did the same 'mistake' clicking on Update Firmware in Device Manager some minutes ago ;-) ! I also received BIOS 304 on my G752VY.

I noticed that the CPU Microcode Update Revision is now BAh, which is excellent as this revision should include the necessary update for the Skylake Bug related to Hyper-Threading. So, I think, it is fixed now :-) ...

But why wouldn't asus give us an official release? With a changelog included maybe. Did you notice any other differences? I don't know about the Skylake Bug, what did it do?

JustinThyme
11-02-2017, 11:57 PM
Donít pay much attention to the drivers date on things like this. If you go through the drivers you will find a lot of M$ drivers dated from 2006. As for a BIOS update I was always picky with the G752VY. Once they released 302 and it was working properly and stable I left it alone.*

Clintlgm
11-03-2017, 01:06 AM
Donít pay much attention to the drivers date on things like this. If you go through the drivers you will find a lot of M$ drivers dated from 2006. As for a BIOS update I was always picky with the G752VY. Once they released 302 and it was working properly and stable I left it alone.*


303 did it for me, and I haven't seen anything official beyond this?

Clintlgm
11-03-2017, 04:05 AM
Well then it looks like it all back on you Albert

CladMaster
11-07-2017, 01:23 AM
Interesting !

Just did the same thing here with my G752VL, it downloaded the bios but would not update / flash.

I had to find the location for the bios, found it in the Windows>Firmware folder. I made a copy of the file and saved it to the root of C: and flashed it via the ASUS Winflash, it updated without problems, but the laptop would not boot ! Had to force the laptop into safe mode to make it see all the devices and then reboot.

Duncan_G752VY
11-07-2017, 10:26 PM
Who said it's not official? It display the ASUS ROG logo during boot (a nice new one) and it's install is triggered by MS Firmware upgrade.

Just one question left: after upgrading to Windows 1709 (Fall Creators Update) I noticed a high CPU load on the System Process.

Does anyone else of the G752VY owners face the same problem and WHAT BIOS ;-) version do you have.

As many other non-ASUS owner face high CPU problems on FCU, I am sure it is NOT the 304 BIOS ;-) ...

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-other_settings/since-windows-10-fall-creators-update-1709/d03167cc-92e7-4d13-94ce-84fda7b0f94f

Clintlgm
11-07-2017, 11:55 PM
Well my G752VY is having no such issues on FCU and I'm on the latest Asus BIOS 303.

EttoreA
11-08-2017, 11:39 AM
Me too, G752VY and 303 official ASUS BIOS on FCU which I have updated simply with WU and not an issue since I purchased this notebook. Also, I use Norton Internet Security as I don't trust Windows Defender. Just in case of a different AV and firewall installed I would check if Windows Defender is disabled as it may create any sort of confict otherwise.

Spirery1
11-08-2017, 03:00 PM
Mines fine also G752VY is using bios 303 and all is fine i use Nortons also hate windows Defender.

Clintlgm
11-08-2017, 07:01 PM
Yes I use Norton and Malwarebytes both paid for pro versions

Sferus
11-18-2017, 11:02 PM
No major problems so far

After bios update:
- first boot (until Asus logo could be seen) after update was with a short delay - (could be normal default state init) - no boot problems after
- if you use RAID or any specific Bios configs - check them after Bios update - they reset to default state (like RAID disabled) end you need to set them back to your cfg
- the keyboard light was default off, so don't panic, try FN + F4 in Win to increase luminosity. If it doesn't work, uninstall ATK drivers (latest are ATKPackage_Win10_64_VER100050 for G752VY), restart, reinstall, restart, try again FN + F4 in Win and should work.

Clintlgm
11-20-2017, 12:43 AM
Yes my experience is the same, just had to set my SATA back to AHCI and Disable fast boot
Haven't reinstall ATK so far I don't think I'll need to
I updated through EZflash in the BIOS itself from a download that was straight to clean new USB Thumb Drive

Spirery1
11-20-2017, 01:05 PM
I did the same used EZflash on my mem stick done np at all.

CIURI
12-29-2017, 07:54 AM
The fix for the High CPU usage is removing the optical drive -> boot the system -> Shut down windows-> set the drive back in -> Boot -> problem solved.At least in my case it works, and it happend on all windows 10 versions , its a hardware bug because it also happens under linux env.

Hope Asus will fix also the annoying coil whine in the bios , the fix in this case is keeping the CPU voltage above 1V. I use the Intel extreme tuning utility in this case.

andvrg
03-20-2018, 04:14 AM
Hey, I'm new to the forum. I'm sorry to revive this old thread and I don't know if this is the place to discuss this, but I had the same issue related here and this is one of the few threads I found searching about it.

i just bought one x510ur-bq209t. After installing all the windows 10 updates I decided to update some drivers through Device Manager, and then the "system firmware", same as OP.

After rebooting, I got the BIOS Screen and the message that the BIOS was updating to version 303.

I didn't know it would happen, so went to asus website to check, and the latest BIOS version available was v302, dated 2017/12/06 (https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-15-X510UR/HelpDesk_BIOS/), and I can't find any information about this version 303 on the internet. By the way, after that happened I downloaded Version 302 and tried to flash it via WInFlash, and it recognised I had version 303 and didn't allow me to flash version 302.

Now, when I check BIOS version i get it's called x510ur_303, provided by ASUSTek Inc., dated 2017/14/11.

After a long search, as far as I understood it was an UEFI update via "firmware driver package" (https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/bringup/system-and-device-firmware-updates-via-a-firmware-driver-package), but I'm not really sure I got it right.

So, what exactly happened? Why can't i find any information about this x510ur BIOS version 303 on the internet? Am I supposed to do something or am I ok? Any other information? By the way, the laptop is working fine.

Again, i'm sorry if this is against the forum rules and thanks in advance.

Clintlgm
03-20-2018, 04:38 AM
Hey, I'm new to the forum. I'm sorry to revive this old thread and I don't know if this is the place to discuss this, but I had the same issue related here and this is one of the few threads I found searching about it.

i just bought one x510ur-bq209t. After installing all the windows 10 updates I decided to update some drivers through Device Manager, and then the "system firmware", same as OP.

After rebooting, I got the BIOS Screen and the message that the BIOS was updating to version 303.

I didn't know it would happen, so went to asus website to check, and the latest BIOS version available was v302, dated 2017/12/06 (https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-15-X510UR/HelpDesk_BIOS/), and I can't find any information about this version 303 on the internet. By the way, after that happened I downloaded Version 302 and tried to flash it via WInFlash, and it recognised I had version 303 and didn't allow me to flash version 302.

Now, when I check BIOS version i get it's called x510ur_303, provided by ASUSTek Inc., dated 2017/14/11.

x510ur-bq209t

After a long search, as far as I understood it was an UEFI update via "firmware driver package" (https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/bringup/system-and-device-firmware-updates-via-a-firmware-driver-package), but I'm not really sure I got it right.

So, what exactly happened? Why can't i find any information about this x510ur BIOS version 303 on the internet? Am I supposed to do something or am I ok? Any other information? By the way, the laptop is working fine.

Again, I'm sorry if this is against the forum's rules and thanks in advance.

Welcome to the forum. Now then it would be helpful if you would fill out your profile and the notebook you are working with.

I will assume you're here in the states and have a G752VY So the if you'll log onto Asus support Download (https://www.asus.com/support/Download-Center/) log in with your Asus username and password the same one you're using here. and register n your notebook then log in you'll find there support for your particular model Including the correct drivers and software for your notebook rather than generic Asus drivers.

Now I can tell you my BIOS/UEFI is G7522VY.304 and that I installed it 06/29/2017 and there have been no further BIOS/UEFI upgrades listed for my notebook since then.

"x510ur-bq209t" I have no Idea what your notebook is from this sequence of numbers. However, if you have a G752VY the latest BIOS/UEFI is 304 it appears you have some other notebook and you should follow the link I gave you for support.

If your notebook boots into windows and runs what you have done is update your BIOS/UEFI to ver.303 successfully.

andvrg
03-20-2018, 05:51 AM
Welcome to the forum. Now then it would be helpful if you would fill out your profile and the notebook you are working with.

I will assume you're here in the states and have a G752VY So the if you'll log onto Asus support Download (https://www.asus.com/support/Download-Center/) log in with your Asus username and password the same one you're using here. and register n your notebook then log in you'll find there support for your particular model Including the correct drivers and software for your notebook rather than generic Asus drivers.

Now I can tell you my BIOS/UEFI is G7522VY.304 and that I installed it 06/29/2017 and there have been no further BIOS/UEFI upgrades listed for my notebook since then.

"x510ur-bq209t" I have no Idea what your notebook is from this sequence of numbers. However, if you have a G752VY the latest BIOS/UEFI is 304 it appears you have some other notebook and you should follow the link I gave you for support.

If your notebook boots into windows and runs what you have done is update your BIOS/UEFI to ver.303 successfully.

Thanks for your response.

I'm from Brasil actually. Sorry, by x510ur-bq209t i mean my laptop is a Asus VIvobook 15 X510UR (https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-15-X510UR/).

As for the link you provided, thank you. But i already had the support link for my particular model as i posted (https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-15-X510UR/HelpDesk/), and i already have an asus account and have registered my laptop and all that.

The issue that i had that was like OP's is that he had his BIOS/UEFI updated by a "system firmware" driver update via Device Manager, and (as far as i understood) it was a BIOS version that was not available for download at asus website (he had the version 304 and the latest listed at the moment was version 303).

My UEFI updated to version 303, but the latest version available at my model's particular support page is version 302. That's the thing, I'm trying to figure out where this version 303 came from and why it is not listed at the asus website in the download area.

Clintlgm
03-20-2018, 02:55 PM
Thanks for your response.

I'm from Brasil actually. Sorry, by x510ur-bq209t i mean my laptop is a Asus VIvobook 15 X510UR (https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-15-X510UR/).

As for the link you provided, thank you. But i already had the support link for my particular model as i posted (https://www.asus.com/Laptops/ASUS-VivoBook-15-X510UR/HelpDesk/), and i already have an asus account and have registered my laptop and all that.

The issue that i had that was like OP's is that he had his BIOS/UEFI updated by a "system firmware" driver update via Device Manager, and (as far as i understood) it was a BIOS version that was not available for download at asus website (he had the version 304 and the latest listed at the moment was version 303).

My UEFI updated to version 303, but the latest version available at my model's particular support page is version 302. That's the thing, I'm trying to figure out where this version 303 came from and why it is not listed at the asus website in the download area.

I have no Idea this forum is for ROG Gaming Series notebooks, as far as I know, there are only two way to update BIOS/UEFI and those would be Winflash available in windows or Ezflash available in the BIOS/UEFI.

It sounds like what you did was activate Winflash which downloaded and installed the latest BIOS file it had for your notebook?

Personally, I would never let winflash load anything on my notebook there have been many Bricked notebooks using this Utility.

I would suggest you repost in the subforum for Non ROG Asus Notebooks (https://rog.asus.com/forum/forumdisplay.php?107), you should find others with your notebook and issues there https://rog.asus.com/forum/forumdisplay.php?107

andvrg
03-20-2018, 04:23 PM
I have no Idea this forum is for ROG Gaming Series notebooks, as far as I know, there are only two way to update BIOS/UEFI and those would be Winflash available in windows or Ezflash available in the BIOS/UEFI.

It sounds like what you did was activate Winflash which downloaded and installed the latest BIOS file it had for your notebook?

Personally, I would never let winflash load anything on my notebook there have been many Bricked notebooks using this Utility.

I would suggest you repost in the subforum for Non ROG Asus Notebooks (https://rog.asus.com/forum/forumdisplay.php?107), you should find others with your notebook and issues there https://rog.asus.com/forum/forumdisplay.php?107

I don't think it was WinFlash, as it happened when i updated system firmware via device manager. The closest i got to an answer as to what happened was this link i already posted (https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/bringup/system-and-device-firmware-updates-via-a-firmware-driver-package).

I aready searched the forum and didn't find any mention to my laptop's model nor the BIOS update issue, even in the Non ROG Asus Notebooks. I'll post in the subforum and dig further on the internet, thanks for the suggestion.

Now I'm trying to find some information about this bios version that is not listed at asus website. But hey, if it's working I'm good, right?