Results 1 to 1 of 1
  1. #1
    New ROGer Array Mephistilo PC Specs
    Mephistilo PC Specs
    Laptop (Model)Lenovo Yoga
    MotherboardASUS Prime Z370-A
    Processori7-8700K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 16GB 3200CL16
    Graphics Card #1Palit GTX1080 Super Jetstream
    Sound CardASUS Xonar U5
    MonitorASUS VS248H
    Storage #1SSD 120GB (Sandisk) + SSD 512GB (Transcend)
    Storage #2SSD 1 TB (Crucial MX300)
    CPU CoolerEnermax Liqtech 240
    CasePhanteks Eclipse P400 white window
    Power SupplyEVGA Supernova 550 GS
    Keyboard Sharkoon Skiller Pro
    Mouse Logitech G500
    Headset Ultrasone HFI 580
    Mouse Pad Sharkoon Drakonia
    Headset/Speakers Edifier C2 Multimedia
    OS Windows 10
    Network RouterFritzBox 7490
    Accessory #1 2 x iiyama prolite 22"
    Accessory #2 Ikea linnmon / alex desk
    Accessory #3 much coffee ;)

    Join Date
    Feb 2018
    Reputation
    10
    Posts
    1

    8700K clocks like 8600K on Prime Z370-A

    Hello!

    Sorry for my bad english!

    I´ve got a weird problem with my 8700K on a Prime Z370-A.

    I had an MSI Tomahawk first, there the 8700K clocked absolutely normal. 1C: 4.7GHz 2C: 4.6GHz 3C: 4.5GHz 4-5C: 4.4GHz 6C: 4.3GHz, Intels default turbo clocks.
    The MSI Board crashed (short circuit) and so i bought the Prime Z370-A.

    Here is the problem: The 8700K clocks only with 4100 MHz under full load all cores (default Asus Bios-Settings), instead of 4300 MHz, which it clocked on the MSI-Board without any problems.
    So i installed Intels Extrem Tuning Utility (xtu) which shows following turbo clocks as default: 1C: 4.3GHz 2-4C: 4.2GHz 5-6C: 4.1GHz (see screenshot)
    These are exactly the clocks of the 8600K, i don´t really understand this behaviour.

    Click image for larger version. 

Name:	xtu 8700k.jpg 
Views:	4 
Size:	326.7 KB 
ID:	71768

    Even if i enable MCE, nothing happens, except the Vcore, it lowers, lower than without MCE. I also cannot understand this!

    Any ideas?

    I can manually set the boost clocks of the 8700K in the Intel tool, works fine, Vcore and temps are ok, i just started underclocking. But i want to understand why the default clocks aren´t right!


    Thanks!
    http://www.sysprofile.de/id144649]

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •