Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    3

    GL553VD CPU GPU overheating & In-Game lag

    Specs:
    Intel Core i5 7300HQ
    GTX 1050 4GB
    Ram 8GB
    OS-Windows 10 Pro Version 1709
    Bios-304

    There are many problems that i am facing recent few weeks,previously everything was very good.The main problem is the temperature of CPU & GPU,within 5 minutes of startup the temp of CPU goes to 60-65 deg & GPU goes 58-60 deg without performing any single task & the fan's rpm is 3600-4200,when i play games there is huge fps drops & screen shattering,the game starts like 60 fps & within few seconds it decreases to 6 fps(sometimes even worse) then it goes up-down-up-down & it results in every games i tested even in the lowest possible settings.During running games the temp goes madly to >85 degree & ROG gaming center shows the GPU memory to 3504 mhz though i am not doing OC not even think of that & the fan goes crazy to 5600 rpm & every indicator of gaming center goes red,but previously i played games & did my works in the same os build & same bios,it was working all fine without any hastle,no problems were occured but i can't understand what happened that now i am facing these problems.I thought it can be OS issue,so i reinstalled the OS,even downgraded to 1703,1607 version but the problem is still there.If this remains same i think i can't hold the laptop anymore,someday(recent) it will blow up
    Last edited by Ashiqul Islam Eashan; 02-22-2018 at 03:25 PM.

  2. #2
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    91

    Seems kinda ubnormal. GL553 is known to be warm under load, but not like this. The most strange you say it was working all fine.
    If I were you, I first will worry about thermointerfaces. But I m not experienced user, and problem could be anywhere else.

    >temperature of CPU & GPU,within 5 minutes of startup without performing any single task

    That's weird. Can you check frequency and CPU load in period when you got 60-65°C CPU/58-60°C GPU? The easiest way is Task Manager. I got 60°C/3600 RPM only in computing tasks, average idle temperature is 45°C CPU/40°C GPU with Turbo Boost enabled. I suggest your already checked that it may be some process loading your CPU, but you do not report it, so, did you check processes? What programs you got in autoload? Launched Steam, for example, can load GPU on idle even when it is on background.

    60°C for GPU in idle is to worry about. In this model CPU can worm up GPU even if GPU is disabled. In computing tasks I perform I got disengaged GPU warmed up to 45°C, but not more.

    >when i play games there is huge fps drops & screen shattering,the game starts like 60 fps & within few seconds it decreases to 6 fps(sometimes even worse) then it goes up-down-up-down & it results in every games i tested even in the lowest possible settings

    What is 85°C? Does it go over 90°C? Check CPU throttling and frequencies (for example, HWInfo64 has special section in it's sensor reports "Core # Thermal Throttling" with results "YES/NO"). In my specimen I got avg 80-85°C with max 88°C for CPU during 3+ hours gameplay, no and no framedrops.

    >ROG gaming center shows the GPU memory to 3504 mhz though i am not doing OC

    It is absolutely normal, this means GPU memory operates on it's 1752Mhz nominal, with 7008Mhz effective (4x1752Mhz, or 2x3504Mhz) speed. Do not know, what "effective speed" means in details and why it is 4xnominal, but it's normal. Do not be bothered it's coloured red.

    >5600 rpm

    Cant' be. Maximum auto fan speed is 4800 RPM, if maxed manually with slider, it's 5200 RPM.
    Last edited by Lord Obsidian; 02-23-2018 at 12:22 PM.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    3

    the problem is still there,the CPU memory always shows 2400mhz in gaming center,updated the latest bios 306 but same result,please someone help me

  4. #4
    ROG Member Array Dante_Snake's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    15

    Lightbulb

    Quote Originally Posted by Ashiqul Islam Eashan View Post
    the problem is still there,the CPU memory always shows 2400mhz in gaming center,updated the latest bios 306 but same result,please someone help me
    what's your temps, when is runing at 2.4Ghz?, maybe you need to replace the thermal paste, i have an fx553vd is the same motherboard

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •