Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    10
    Posts
    20

    SATA HDD disappear after installing IRST

    Hi All,

    At the moment I’m working with a MAXIMUS VIII Ranger motherboard and I have encounter this problem. After installing the IRST_15.2.1.1028 driver (Intel Rapid Storage Controller) from here https://www.asus.com/au/Motherboards...Desk_Download/ my WD Black SATA Drive will disappear from Windows and Bios ONLY a reboot. After this happens it takes about 5 times longer to enter BIOS or Windows then it normally does.
    If I power the machine off and do a cold boot the drive will appear.

    Does anyone have any ideas? I have reformatted Windows twice and this happens each time. I have installed many other systems and have not had my HDDS disappear after installing IRST.

    Am running 1 SSD and 1 SATA Drive, both are installed into the top two slots 0,1 (Not Sata Express)

    Intel Core i7-6700K 4.0GHz Quad-Core Processor
    CRYORIG H5 Universal 65.0 CFM CPU Cooler
    Asus Z170 PRO GAMING ATX LGA1151 Motherboard
    G.Skill Ripjaws Series 16GB (4 x 4GB) DDR4-2400 Memory
    Samsung 850 EVO-Series 250GB 2.5" Solid State Drive
    Western Digital BLACK SERIES 2TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive
    EVGA GeForce GTX 1060 6GB 6GB GAMING Video Card
    NZXT S340 (Black) ATX Mid Tower Case
    Corsair RMx 750W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    8
    Posts
    208

    Quote Originally Posted by EnvyYou View Post
    Hi All,

    At the moment I’m working with a MAXIMUS VIII Ranger motherboard and I have encounter this problem. After installing the IRST_15.2.1.1028 driver (Intel Rapid Storage Controller) from here https://www.asus.com/au/Motherboards...Desk_Download/ my WD Black SATA Drive will disappear from Windows and Bios ONLY a reboot. After this happens it takes about 5 times longer to enter BIOS or Windows then it normally does.
    If I power the machine off and do a cold boot the drive will appear.

    Does anyone have any ideas? I have reformatted Windows twice and this happens each time. I have installed many other systems and have not had my HDDS disappear after installing IRST.

    Am running 1 SSD and 1 SATA Drive, both are installed into the top two slots 0,1 (Not Sata Express)

    Intel Core i7-6700K 4.0GHz Quad-Core Processor
    CRYORIG H5 Universal 65.0 CFM CPU Cooler
    Asus Z170 PRO GAMING ATX LGA1151 Motherboard
    G.Skill Ripjaws Series 16GB (4 x 4GB) DDR4-2400 Memory
    Samsung 850 EVO-Series 250GB 2.5" Solid State Drive
    Western Digital BLACK SERIES 2TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive
    EVGA GeForce GTX 1060 6GB 6GB GAMING Video Card
    NZXT S340 (Black) ATX Mid Tower Case
    Corsair RMx 750W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
    There is a problem with the SATA connectors on WD Black HDD's. The SATA cable will not connect with a click on these SATA drives and will disconnect very easy. It's a known problem and it's recommended to stay away from these drives until WD fix it. Try to check if the SATA cable has come loose.
    If you search on Internet you will see many having the same problem with these drives. It also happens with other drives from WD.
    I had 2 WD drives with the same SATA cable problem and experienced the drive not showing up in Windows Explorer and BIOS from time to time (SATA cable disconnected from the drive). I have stopped buying WD HDD. WD has not done anything to fix the problem. All my mechanical drives are Seagate now and the problem is gone.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Quote Originally Posted by emsir View Post
    There is a problem with the SATA connectors on WD Black HDD's. The SATA cable will not connect with a click on these SATA drives and will disconnect very easy. It's a known problem and it's recommended to stay away from these drives until WD fix it. Try to check if the SATA cable has come loose.
    If you search on Internet you will see many having the same problem with these drives. It also happens with other drives from WD.
    I had 2 WD drives with the same SATA cable problem and experienced the drive not showing up in Windows Explorer and BIOS from time to time (SATA cable disconnected from the drive). I have stopped buying WD HDD. WD has not done anything to fix the problem. All my mechanical drives are Seagate now and the problem is gone.
    Hi Emsir,

    The issue goes away as soon as i uninstall the IRST and when i install it again it reappears, in this case the issue isn't the HDD.

    Its the IRST Driver.

  4. #4

  5. #5
    ROG Guru: Brown Belt Array Vlada011 PC Specs
    Vlada011 PC Specs
    MotherboardRampage V E10 (BIOS 1903)
    ProcessorIntel®i7-5820K (4.5GHz 1.325V)
    Memory (part number)CMD16GX4M4A2666C15
    Graphics Card #1ASUS GTX1080Ti Poseidon
    Sound CardSound Blaster ZxR
    MonitorSamsung P2450H
    Storage #1Samsung 970 EVO PLUS 1TB
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB/WD Black 2TB
    CPU CoolerEK RGB Monoblock RVE10
    CaseLian Li PC-O11 WXC
    Power SupplyEVGA 1200 P2
    Keyboard Deck 87 Francium PRO - MX Brown DS PBT
    Mouse Logitech G900
    Mouse Pad Steeseries QCK
    Headset/Speakers CREATIVE T5900 5.1
    OS Windows 10 Pro x64 v1903
    Accessory #1 iPhone SE Space Grey
    Accessory #2 EK XRES D5 Revo 100 Glass PWM + CoolstreamPE 360
    Accessory #3 Noctua NF-A12x25 PWM x3 (radiator)
    Vlada011's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    20
    Posts
    1,467

    I experience same problem with WD2003FZEX. Solution disconnect and connect SATA Cable.
    Try to do that on HDD, not motherboard.
    I didn't had problem with Blue but that was SATA II. I will try to remove IRST.
    If not we need to check these new WD Black 4TB and 6TB 256MB. Because many people report this problem on WD forum for FZEX and other drives.
    It's weird because my HDD was 2016, I found him for half price barely used.

    If someone is interest these new WD are launched before few months.

    Models

    WD4005FZBX 4TB 256MB
    WD6003FZBX 6TB 256MB

    There are and WD Gold but different purpose, someone say even better than Black.
    Maybe not in speed but generaly and they are higher capacity, but price is insane if you ask me for HDD.

    WD8003FRYZ 8TB 265MB
    WD101KRYZ 10TB 256MB
    WD121KRYZ 12TB 256MB

    Maybe these HDDs have some different firmware, but if recommend is uninstall IRST, why not.
    PC run and without him.


  6. #6
    ROG Guru: Brown Belt Array Vlada011 PC Specs
    Vlada011 PC Specs
    MotherboardRampage V E10 (BIOS 1903)
    ProcessorIntel®i7-5820K (4.5GHz 1.325V)
    Memory (part number)CMD16GX4M4A2666C15
    Graphics Card #1ASUS GTX1080Ti Poseidon
    Sound CardSound Blaster ZxR
    MonitorSamsung P2450H
    Storage #1Samsung 970 EVO PLUS 1TB
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB/WD Black 2TB
    CPU CoolerEK RGB Monoblock RVE10
    CaseLian Li PC-O11 WXC
    Power SupplyEVGA 1200 P2
    Keyboard Deck 87 Francium PRO - MX Brown DS PBT
    Mouse Logitech G900
    Mouse Pad Steeseries QCK
    Headset/Speakers CREATIVE T5900 5.1
    OS Windows 10 Pro x64 v1903
    Accessory #1 iPhone SE Space Grey
    Accessory #2 EK XRES D5 Revo 100 Glass PWM + CoolstreamPE 360
    Accessory #3 Noctua NF-A12x25 PWM x3 (radiator)
    Vlada011's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    20
    Posts
    1,467

    This is one of rear problems when you find direct solution immediately on internet.
    Looks like from some reason IRST really make mess with some HDDs.
    Some people say newer IRST Drivers not make problems, but for us with X99 I think last IRST is as you see on ASUS site among other drivers v14.xxxx
    People talk about v15.xxxx


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •