Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    ROG Member Array Sunwalker1337 PC Specs
    Sunwalker1337 PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VI Hero
    ProcessorAMD Ryzen 1800x
    Memory (part number)16GB Corsair Vengeance LPX 3200
    Graphics Card #1MSI Sea Hawk GTX 1080
    MonitorACER KG271A
    Storage #1Samsung 960 EVO 250 GB
    Storage #2Samsung 840 EVO 120 GB
    CPU CoolerAlphacool XP³
    CaseThermaltake Level GT 10 Battle Edition
    Power SupplyEnermax Revolution 87+ 850W
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum
    Mouse Razer Death Adder Elite
    Headset Corsair VOID Pro + Rode NT1-A
    Mouse Pad Corsair MM300
    Headset/Speakers Logitech 2.1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterFritz Box 7590

    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Some weird Problems with Temp Sensors and Fan Speeds

    Hey guys and ladys!

    First:

    Sorry for my bad English, i am from Germany.

    My problem is:

    Ive buy the C6H with an 1800x 6 weeks ago. But i have some unspecific problems with my rig.

    I have 2 Waterpumps on ChaFan 2 and 3, one is for the CPU and for my GPU.
    Sometimes one of them speed up and goes near 100% and stand there, sometimes the Pump shuts Down and wont speed up if the CPU heat increase. I have severval Temp-Shutdowns because of it. -.-

    Sometimes the other Pump shut off and my GPU reaches 90°C and more, till shutdown.

    Sometimes the Sensors are show Both Pumps @ 0rpm, but they still running but stuck at a fix speed.

    The Pumps are in the Q-Fan set @ CPU, ive tried to set one @ CPU and one @ another sensor. But no difference.

    The other Problem is, sometimes the CPU, Mobo and a few other sensors tell me, that the Temps are @ -79°C and -109°C.

    If this happens, the thermal shutdown doenst work.

    After a restart everything seems to be well, but after sometimes a few minutes or a few hours, the problems, sometimes all of them, sometimes just a few or only one come back.

    At this moment, my CPU Pump runs @ 100%. nearly 20 minutes after restart. Before the restart, one Pump stands randomly on 0% and the cpu reaches 90°C -.-

    Ive read the Sensors with AIDA64 and HWINFO. (Both are up to date)

    In the Fan-Setting ive set it to silent.

    What ive tried:

    Clear CMOS
    Flash Bios to 6001
    Rollback to 3502
    Plug the Pumps on other Ports
    Manual Fan profiles
    Run @ Optimized Defaults

    Edit 19.03.18 3 pm CET:

    After rollback to Bios 3502, the problem look a bit different.

    After 20-30 minutes Runtime (mostly Idle), the CPU, CPU Socket, Mobo, and some other Sensors of the C6H Temp Stucks @ 25 & 26°C.
    And now one of the Pumps, cant be read but is still running.

    2nd Edit 19.03.18 5 pm CET:

    Ive Plug One Pump in the CPU-Fan port. Since 95 mins, no Tempfails, but 60 minutes after start, BOTH pumps are raised to 60% rpm.
    Ive run the q-fan tuning and it sets both to 38%. ^^

    The Other Sensors like those inside the CPU or Graphic are Okay. -.-

    At this moment, i have load the 3502 Bios and run everything in Stocksettings after CMOS reset (Battery out for 10 minutes).

    Just the Fanprofiles, Slow Boot Disabled, Fullscreen Logo off and AHCI -> Raid ist different to the Defaults.

    3rd Edit 19.03.18 9 pm CET:

    After 2 Hours GTA V, the CPU says in AIDA64 -20°C and in HWINFO it is gone, it shows no CPU Temp @ the ITE IT8665E, AMD Ryzen Enhanced Sensors are work... but both Pumps are Still running. At their minimum RPM, but they run. ^^

    4th Edit 20.03.18 - 6:25 pm CET:

    The CPU Pump shuts down while i was a half hour Away. The PC Freezed because of Temp-Shutdown. -.-

    5th Edit 20.03.18 8 PM CET

    Ive plug both pumps on to a manual Fan-controller. Now the board can show arctic and temps of the pluto how much it want. But it will get an RMA. Or someone of you guys, can help. ^^

    Thanks for reading and for your help!

    Ps: Ive take some screenshots of it.
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos Interessant.jpg  

    Unbenannt.jpg  

    GPU Pumpe.jpg  

    35k.jpg  

    -79C.jpg  

    Last edited by Sunwalker1337; 03-20-2018 at 07:38 PM.

  2. #2
    ROG Member Array Sunwalker1337 PC Specs
    Sunwalker1337 PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VI Hero
    ProcessorAMD Ryzen 1800x
    Memory (part number)16GB Corsair Vengeance LPX 3200
    Graphics Card #1MSI Sea Hawk GTX 1080
    MonitorACER KG271A
    Storage #1Samsung 960 EVO 250 GB
    Storage #2Samsung 840 EVO 120 GB
    CPU CoolerAlphacool XP³
    CaseThermaltake Level GT 10 Battle Edition
    Power SupplyEnermax Revolution 87+ 850W
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum
    Mouse Razer Death Adder Elite
    Headset Corsair VOID Pro + Rode NT1-A
    Mouse Pad Corsair MM300
    Headset/Speakers Logitech 2.1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterFritz Box 7590

    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Well... After a Mobo Change to another C6H, the probs seems to be still there.

    Okay, not exactly the same as the First Crosshair, but theyre there.

    CPU Temp Stucked sometimes and Fans Speedup or Shuts down...

    All of the Bugs of the first and now my Second Crosshair comes from the fu**** ITE IT8665E Chip. -.-

    I Think, after 14 years of ASUS its time for another experience.

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array Clouseau PC Specs
    Clouseau PC Specs
    MotherboardROG STRIX X470-F GAMING
    Processor3800X @ PE lvl3
    Memory (part number)F4-3600C16D-16GTZ @ 3600
    Graphics Card #1ROG STRIX OC GTX 1080
    MonitorSamsung C27HG70
    Storage #1Samsung 960 EVO
    Storage #2Samsung 850 EVO
    CPU CoolerNoctua NH-D15 SE-AM4
    CaseThermaltake Core X9
    Power SupplySeasonic Prime SSR-1200PD
    OS Windows 10 Pro RS4(1903)
    Clouseau's Avatar
    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    10
    Posts
    146

    Sure the case is not a plane? 35,000 rpm...that thing is flying.

    Unfortunately it may be "rock" solid, but it is not heat felt in a positive manner.

  4. #4
    ROG Member Array Sunwalker1337 PC Specs
    Sunwalker1337 PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VI Hero
    ProcessorAMD Ryzen 1800x
    Memory (part number)16GB Corsair Vengeance LPX 3200
    Graphics Card #1MSI Sea Hawk GTX 1080
    MonitorACER KG271A
    Storage #1Samsung 960 EVO 250 GB
    Storage #2Samsung 840 EVO 120 GB
    CPU CoolerAlphacool XP³
    CaseThermaltake Level GT 10 Battle Edition
    Power SupplyEnermax Revolution 87+ 850W
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum
    Mouse Razer Death Adder Elite
    Headset Corsair VOID Pro + Rode NT1-A
    Mouse Pad Corsair MM300
    Headset/Speakers Logitech 2.1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterFritz Box 7590

    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Hehe, nope, its not flying, but i wish it could. Over the years and with the Watercooling its gonna be fat ^^ And i am not the youngest... Every LAN Party is a complete Workout.

    The Problems are not so weird with the 2nd C6H as the first, the Temps are only false @ the CPU. They Stuck from time to time @ 27 or 36 or something else. The Pumps are randomly speed up to 100% and stuck there.

    I think its a generally problem with the C6H and its Sensorchip. ^^

  5. #5
    ROG Member Array Sunwalker1337 PC Specs
    Sunwalker1337 PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VI Hero
    ProcessorAMD Ryzen 1800x
    Memory (part number)16GB Corsair Vengeance LPX 3200
    Graphics Card #1MSI Sea Hawk GTX 1080
    MonitorACER KG271A
    Storage #1Samsung 960 EVO 250 GB
    Storage #2Samsung 840 EVO 120 GB
    CPU CoolerAlphacool XP³
    CaseThermaltake Level GT 10 Battle Edition
    Power SupplyEnermax Revolution 87+ 850W
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum
    Mouse Razer Death Adder Elite
    Headset Corsair VOID Pro + Rode NT1-A
    Mouse Pad Corsair MM300
    Headset/Speakers Logitech 2.1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterFritz Box 7590

    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    God damnit AIDA64!

    After recording both screens and a lookup at the event display in Windows ive finally found out what happens.

    Aida64 Causes the problems, i dont know exactly how, but it seems that it want to get some data from the EC Chip of the C6H.

    And everytime this happens the Event Displays log it as a fault becuase ther are no datas to recieve.

    After it the Temps are wrong or my Pumps/Fans speed up/shut down or stuck...

    I think some other Software like Afterburner, Hardwaremonitor do the Same. Since i use HWINFO insteed, the bugs are gone!

    Probably its a bug with some Windows settings combined with AIDA, idk. But my Board works and i am Happy!

    I hope, i can help someone with the same problems.
    Last edited by Sunwalker1337; 03-28-2018 at 06:43 AM.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array Lightbringer PC Specs
    Lightbringer PC Specs
    MotherboardAsus Prime X370-PRO
    ProcessorAMD Ryzen 7 1700x
    Memory (part number)GSkill Trident Z RBG F4-3200C14D-16GTZR
    Graphics Card #1Asus ROG Strix GeForce GTX1080TI-O11G
    Sound CardCreative Soundblaster Z
    MonitorAsus ROG PG279Q 68,6 cm
    Storage #1Samsung 960 EVO MZ-V6E500BW Internal Solid State Drive (500GB)
    Storage #2Crucial MX300 2TB SATA 2.5 Inch Solid State Drive - CT2050MX300SSD1
    CPU CoolerNoctua NH-D15 SE-AM
    CaseFractal Design Define r5
    Power SupplySeasonic SS-650KM3 X650 80 Plus Gold
    Keyboard Asus ROG Claymore
    Mouse Asus ROG Gladius 2
    Headset Beyerdynamic DT-990 Pro / ModMic
    Mouse Pad Razer Goliathus Gaming Mouse Mat- Small (Speed Edition)
    Headset/Speakers Logitech Z506 5.1
    OS Windows 10 Home Edition
    Network RouterAsus RT-AC68U AC1900 Black Diamond Dual-Band WLAN Router
    Accessory #1 Asus PCE-AC68 PCIe WLAN Card

    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    10
    Posts
    60

    Hi Sunwalker1337,

    good to hear your problem has been solved.
    Unfortunately, you are not alone with these weird temps and fan behaviour on ASUS mainboards.

    You can have a look HERE and HERE.

    In my case, any monitoring program will cause crashes or temps/fan issues, except for Afterburner. So i stopped using them all.

    But honestly, ASUS needs to fix this, because it only occurs on their (newer) boards.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array VRBabe81 PC Specs
    VRBabe81 PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VI Hero X370
    ProcessorAMD Ryzen 7 1800X
    Memory (part number)F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1EVGA GTX 1080 Ti SC2 Hybrid
    Monitor22" LG 1080p
    Storage #1SAMSUNG 850 EVO 500gb
    Storage #2SEAGATE 2TB 7200RPM
    CPU CoolerCORSAIR H100i V2 AIO
    CaseFRACTAL DESIGN DEFINE R5 Titanium
    Power SupplyCORSAIR HX850W 80+ Platinum
    Keyboard MICROSOFT
    Mouse ALIENWARE
    Headset SONY H.ear On MDR-100ABN Pink
    Mouse Pad ALIENWARE
    OS MICROSOFT Windows 10 Pro
    Accessory #1 OCULUS Rift With Touch
    VRBabe81's Avatar
    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    10
    Posts
    66

    So using hwinfo64 is fine? This is bloody ridiculous especially for a premium board too. I had major problems with my cpu aio on bios 1501 my pc froze and wouldn't turn off from the case button then I could see smoke. Turns out my cpu aio hose was red hot to the touch. H100i v2 but when going back to 1403 bios no problems.

    Sent from my SM-G920F using Tapatalk


  8. #8
    ROG Enthusiast Array Lightbringer PC Specs
    Lightbringer PC Specs
    MotherboardAsus Prime X370-PRO
    ProcessorAMD Ryzen 7 1700x
    Memory (part number)GSkill Trident Z RBG F4-3200C14D-16GTZR
    Graphics Card #1Asus ROG Strix GeForce GTX1080TI-O11G
    Sound CardCreative Soundblaster Z
    MonitorAsus ROG PG279Q 68,6 cm
    Storage #1Samsung 960 EVO MZ-V6E500BW Internal Solid State Drive (500GB)
    Storage #2Crucial MX300 2TB SATA 2.5 Inch Solid State Drive - CT2050MX300SSD1
    CPU CoolerNoctua NH-D15 SE-AM
    CaseFractal Design Define r5
    Power SupplySeasonic SS-650KM3 X650 80 Plus Gold
    Keyboard Asus ROG Claymore
    Mouse Asus ROG Gladius 2
    Headset Beyerdynamic DT-990 Pro / ModMic
    Mouse Pad Razer Goliathus Gaming Mouse Mat- Small (Speed Edition)
    Headset/Speakers Logitech Z506 5.1
    OS Windows 10 Home Edition
    Network RouterAsus RT-AC68U AC1900 Black Diamond Dual-Band WLAN Router
    Accessory #1 Asus PCE-AC68 PCIe WLAN Card

    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    10
    Posts
    60

    Hi VRBabe81,

    for me, using HWinfo64 causes crashes and weird sensor information and fan behaviour.
    The only software that doesn't cause issues for me is Afterburner.
    As i am led to believe, it has to do with the software requesting information from the sensors on the board an therefore putting stress to it. Every board of the newer ASUS series seems to have these problems but no board acts and reacts quite the same as the other.

    So it comes down to finding the software that works for you and your hardware and stick with only that software.

  9. #9
    ROG Enthusiast Array VRBabe81 PC Specs
    VRBabe81 PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VI Hero X370
    ProcessorAMD Ryzen 7 1800X
    Memory (part number)F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1EVGA GTX 1080 Ti SC2 Hybrid
    Monitor22" LG 1080p
    Storage #1SAMSUNG 850 EVO 500gb
    Storage #2SEAGATE 2TB 7200RPM
    CPU CoolerCORSAIR H100i V2 AIO
    CaseFRACTAL DESIGN DEFINE R5 Titanium
    Power SupplyCORSAIR HX850W 80+ Platinum
    Keyboard MICROSOFT
    Mouse ALIENWARE
    Headset SONY H.ear On MDR-100ABN Pink
    Mouse Pad ALIENWARE
    OS MICROSOFT Windows 10 Pro
    Accessory #1 OCULUS Rift With Touch
    VRBabe81's Avatar
    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    10
    Posts
    66

    Quote Originally Posted by Lightbringer View Post
    Hi VRBabe81,

    for me, using HWinfo64 causes crashes and weird sensor information and fan behaviour.
    The only software that doesn't cause issues for me is Afterburner.
    As i am led to believe, it has to do with the software requesting information from the sensors on the board an therefore putting stress to it. Every board of the newer ASUS series seems to have these problems but no board acts and reacts quite the same as the other.

    So it comes down to finding the software that works for you and your hardware and stick with only that software.
    Yeah I'll be keeping an eye on my built pc as I'm too scared to leave it on when I'm not in the room. This is my first asus board and my first aio build too. I'm going to do more tests with 1403 bios to make sure it's stable and safe when I'm in vr. Has anyone else had serious problems with 1501 bios?

    Sent from my SM-G920F using Tapatalk


  10. #10
    ROG Member Array KEyBAD PC Specs
    KEyBAD PC Specs
    MotherboardCROSSHAIR HERO VI
    ProcessorRyzen R7 2700x
    Memory (part number)F4-3200C16D-16GVKB
    Graphics Card #1R9 290
    Sound CardCreative SoundBlaster Katana
    MonitorSamsung S27A950D
    Storage #1Corsair Force 3 SSD
    Storage #2Western Digital WD10EZEX
    CPU CoolerNoctua NH-D15 SE-AM4
    CaseCooler Master Cosmos 2
    Power SupplySea Sonic X-650
    Headset/Speakers Sennheiser G4ME ONE
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterAsus RT-N56U

    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    10
    Posts
    20

    With BIOS version 6003 problem is exist still.

    CPU Fan randomly goes to 100%. But this time sensor telling me they @ 600-700 rpm like default idle CPU (yes, numbers actually changes like all is OK, but it's not).

    P.S.: yes AIDA64 keeps bugging sensors, but this way we can see the problem.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •