Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    ROG Guru: White Belt Array SGMRock PC Specs
    SGMRock PC Specs
    MotherboardAsus ROG Rampage VI Apex
    ProcessorIntel i9-7900X
    Memory (part number)TridentZ RGB F4-3866C18Q-32GTZR
    Graphics Card #1MSI AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled
    Sound CardSound Blaster X AE-5
    MonitorSamsung LC32HG70 144Hz Freesync 2 Curved HDR
    Storage #1Samsung 960 Pro NVMe M.2 1TB
    Storage #2SanDisk Extreme Pro SSD 960GB
    CPU CoolerAlphacool Eisbaer 280MM
    CaseCorsair Graphite Series Arctic White 780T Full Tower
    Power SupplyEVGA SuperNova 1200 P2
    Keyboard Razer Blackwidow Chroma V2
    Mouse Logitech G502 Proteus Core
    Headset Sound Blaster X Pro
    OS Windows 10 Pro 64x
    Network RouterAsus RT-AC3100
    Accessory #1 Razer Orbweaver Chroma
    SGMRock's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Reputation
    10
    Posts
    123

    Issue with Intel RST Drivers event id 129 iastora

    So a few months ago I ran into an issue on my Apex board with this event id 129 issue with iastora driver resetting over and over in Windows even logs. I could never get this resolved reinstalling the drivers. I'm using AHCI mode nothing in RAID. The only way I could resolve this was to change my AHCI drivers to the default Windows Standard SATA AHCI Controller.

    Since I had that problem Intel came out with newer RST drivers so I tried them again today to see if I still had the same issue. It came right back after installing the latest RST drivers. I had to reboot to safe mode and switch them back to the Windows Standard SATA AHCI Controller ones again.

    System runs perfectly fine with the Windows one but had major freezes and constant 129 events with the Intel ones. The used to work fine when I first built this machine. Question I have asked myself before going through all the work a fresh Windows install, is if this is just weird corruption in the Windows build that probably wont be fixed without a fresh full reload or is it a hardware issue on the controller? I've been leaning toward Windows issue because it works fine with Windows driver, but maybe the Intel drivers access some hardware call outs the Windows ones don't and that is what is broken, don't know.

    Thoughts from any other techies on this would be appreciated.
    Asus ROG Rampage VI Apex 1301 BIOS / Intel i9-7900X / G.Skill TridentZ RBG F4-3866C18Q-32GTZR 17-17-17-37
    Samsung 32" 2560x1440 Curved Freesync 2 HDR Monitor / MSI Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled GC / Sound Blaster AE-5
    Alphacool Eisbaer 280 CLC CPU Cooler / EVGA SuperNova 1200 P2 / Corsair Arctic White T780 Case

  2. #2
    ROG Guru: White Belt Array SGMRock PC Specs
    SGMRock PC Specs
    MotherboardAsus ROG Rampage VI Apex
    ProcessorIntel i9-7900X
    Memory (part number)TridentZ RGB F4-3866C18Q-32GTZR
    Graphics Card #1MSI AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled
    Sound CardSound Blaster X AE-5
    MonitorSamsung LC32HG70 144Hz Freesync 2 Curved HDR
    Storage #1Samsung 960 Pro NVMe M.2 1TB
    Storage #2SanDisk Extreme Pro SSD 960GB
    CPU CoolerAlphacool Eisbaer 280MM
    CaseCorsair Graphite Series Arctic White 780T Full Tower
    Power SupplyEVGA SuperNova 1200 P2
    Keyboard Razer Blackwidow Chroma V2
    Mouse Logitech G502 Proteus Core
    Headset Sound Blaster X Pro
    OS Windows 10 Pro 64x
    Network RouterAsus RT-AC3100
    Accessory #1 Razer Orbweaver Chroma
    SGMRock's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Reputation
    10
    Posts
    123

    53 views and no insight, I guess no one else has ran into this issue. Good thing for you guys as it kills performance. I guess maybe I can just do full backup of my boot drive and then do a fresh load of Windows with the Intel drivers and see if that fixes it. If not maybe something hardware related, though seems weird it would be that since it works fine with Standard Windows driver.....

    Does anyone know what AHCI driver from Intel the Apex board should be using? RST install seems to install Intel 300 Series. Just want to confirm thats the right one of if its maybe installing the wrong version.
    Asus ROG Rampage VI Apex 1301 BIOS / Intel i9-7900X / G.Skill TridentZ RBG F4-3866C18Q-32GTZR 17-17-17-37
    Samsung 32" 2560x1440 Curved Freesync 2 HDR Monitor / MSI Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled GC / Sound Blaster AE-5
    Alphacool Eisbaer 280 CLC CPU Cooler / EVGA SuperNova 1200 P2 / Corsair Arctic White T780 Case

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •