Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Hybrid View

  1. #1
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Crosshair VII and Ryzen 2700x - Random shutdown's, anyone else?

    Curious if anyone else that has this motherboard has experienced random shutdowns on this board. I switched over from the ASRock TaiChi X370, using all the same components but the CPU.

    Did not experience any issues on the old board and the temperatures are well within reason.

    Running the following setup:

    • ASUS Crosshair VII Hero WIFI
    • Gskill Trident Z F4-3600C16D-16GTZ (3600 MT/s @ 16-16-16-35-52)
    • Ryzen 2700x
    • EVGA SuperNova 1000 P2
    • Crucial M500
    • Soundblaster Z Sound Card
    • MSI Geforce 1080 TI ARMOR OC 11g


    CPU is Overclocked to 4.2ghz @ 1.4v

    The interesting thing is that the machine does not randomly shutdown under stress tests like OCCT or AIDA. It will, however, shut down randomly during gaming or even casual browsing, May shut down once in a session, may not shut down at all, or may shut down two more more times in a session.

    When the issue does rear it's head, all of the lights (USB peripherals, ASUS RGB indicators, etc) are on. I have to turn the PSU switch to off to clear the power on the board before I can turn the systen back on.
    Last edited by bnbruno; 04-25-2018 at 02:11 PM.

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    10
    Posts
    3

    This is the second post I see with the same problem.

    https://rog.asus.com/forum/showthread.php?t=101631

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by bnbruno View Post
    Curious if anyone else that has this motherboard has experienced random shutdowns on this board. I switched over from the ASRock TaiChi X370, using all the same components but the CPU.

    Did not experience any issues on the old board and the temperatures are well within reason.

    Running the following setup:

    • ASUS Crosshair VII Hero WIFI
    • Gskill Trident Z F4-3600C16D-16GTZ (3600 MT/s @ 16-16-16-35-52)
    • Ryzen 2700x
    • EVGA SuperNova 1000 P2
    • Crucial M500
    • Soundblaster Z Sound Card
    • MSI Geforce 1080 TI ARMOR OC 11g


    CPU is Overclocked to 4.2ghz @ 1.4v

    The interesting thing is that the machine does not randomly shutdown under stress tests like OCCT or AIDA. It will, however, shut down randomly during gaming or even casual browsing, May shut down once in a session, may not shut down at all, or may shut down two more more times in a session.

    When the issue does rear it's head, all of the lights (USB peripherals, ASUS RGB indicators, etc) are on. I have to turn the PSU switch to off to clear the power on the board before I can turn the systen back on.
    Almost the samw issue .. But mine is during extended idle like 2hrs.. no oc or anything.. wont auto shut even during load or stress..

  4. #4
    ROG Member Array QuadJunky PC Specs
    QuadJunky PC Specs
    MotherboardCrosshair 7 Hero Wifi
    ProcessorRyzen 2700x
    Memory (part number)F4-3600C16Q-16GTZR x2
    Graphics Card #11080 Ti
    CaseEnthoo Evolv TG
    Power SupplyAx860i

    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Currently using AIsuite/corsair link/ nzxt software etc together will cause random shut downs, elmor recommended not to using them together until they can figure out the issue.

    I have disabled all asus/corsair services and so far so good for 2 days now.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    6

    What about the Corsair Utility Engine software (for keyboards, etc.)? I was running bios 1701 until days ago, when I upgraded to 6004. Now, twice in a week I have had my system in an extended idle (i.e., overnight) and it's supposed to sleep, but won't wake except with the power button. Upgrading the bios is the only thing that's changed...

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array syldon PC Specs
    syldon PC Specs
    MotherboardAsus crosshair VII
    Processor2700X
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB DDR4 F4-4000C18Q-32GTZKW running at 3466 14-14-14-28
    Graphics Card #1MSI 1080
    Graphics Card #2MSI 1080
    Sound Cardon board
    MonitorAsus PB287Q X 2
    Storage #1480gb M2 samsung m961
    Storage #21tb 850 evo and 2tb 850 evo
    CPU Coolercorsair hydro 110i
    Casegeneric
    Power Supplytitanium 1600w platinum
    Keyboard corsair strafe
    Mouse logitech g700
    Headset logitech g930
    Mouse Pad corsair duo
    OS Windows 10 po
    Network RouterVirgin media super hub 2
    Accessory #1 https://imgur.com/KRQSu70
    syldon's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    12
    Posts
    198

    Quote Originally Posted by Silentknyght View Post
    What about the Corsair Utility Engine software (for keyboards, etc.)? I was running bios 1701 until days ago, when I upgraded to 6004. Now, twice in a week I have had my system in an extended idle (i.e., overnight) and it's supposed to sleep, but won't wake except with the power button. Upgrading the bios is the only thing that's changed...
    CUE is working fine. It is programme that monitor sensors that are crashing the system out. Usually when you use two at the same time. Try using Corsair link along with Aida64 or HWinfo if you want to see it crash out. There is a half dozen posts regarding this issue on other forums. Asus know about it.
    Last edited by syldon; 05-08-2018 at 03:33 AM.

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Quote Originally Posted by syldon View Post
    CUE is working fine. It is programme that monitor sensors that are crashing the system out. Usually when you use two at the same time. Try using Corsair link along with Aida64 or HWinfo. There is a half dozen posts regarding this issue on other forums. Asus know about it.
    Thanks, I think it was 6004. I went to it straight from 1701 (where I had no such problems). Downgrading to 3502 seems to have resolved the issue for the settings I have been using for CPU & RAM OC (i.e., 38.00 cpu multiplier, 3200mhz ram, and Stilt's safe timing settings for 3200 mhz).

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array syldon PC Specs
    syldon PC Specs
    MotherboardAsus crosshair VII
    Processor2700X
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB DDR4 F4-4000C18Q-32GTZKW running at 3466 14-14-14-28
    Graphics Card #1MSI 1080
    Graphics Card #2MSI 1080
    Sound Cardon board
    MonitorAsus PB287Q X 2
    Storage #1480gb M2 samsung m961
    Storage #21tb 850 evo and 2tb 850 evo
    CPU Coolercorsair hydro 110i
    Casegeneric
    Power Supplytitanium 1600w platinum
    Keyboard corsair strafe
    Mouse logitech g700
    Headset logitech g930
    Mouse Pad corsair duo
    OS Windows 10 po
    Network RouterVirgin media super hub 2
    Accessory #1 https://imgur.com/KRQSu70
    syldon's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    12
    Posts
    198

    Quote Originally Posted by Silentknyght View Post
    Thanks, I think it was 6004. I went to it straight from 1701 (where I had no such problems). Downgrading to 3502 seems to have resolved the issue for the settings I have been using for CPU & RAM OC (i.e., 38.00 cpu multiplier, 3200mhz ram, and Stilt's safe timing settings for 3200 mhz).
    Editted my orignal statement. it didnt come out well. I should have wrote "Use any of the following together to see the system crash Aida 64, hwinfo or Corsair link". I think some reported CPUz doing the same thing also.

  9. #9
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    May 2018
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Hey Guys, do we have any update on this issue?

    I was having the shutdowns due to conflict with iCue and Asus Software. I stopped running both and my problems have gone away. However this cannot stay like this. I had no issues running multiple rgb/fan control software with my last motherboard... I could live with it if the Crosshair7 was a 90$ motherboard. But in fact it is not.

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2018
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Try using the new iCue which replaces Corsair Link.

    It's still in beta, but I'm running it fine on another board.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •