Page 136 of 151 FirstFirst ... 36 86 126 134 135 136 137 138 146 ... LastLast
Results 1,351 to 1,360 of 1507
  1. #1351
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by SexySale85 View Post
    Yes. Here is mine setup for 3733:1866 Mhz - G.Skill F4-3600C16D-16GTZR with 1.425V
    Attachment 81332


    Use Ryzen DRAM Calculator for setting up your timings.

    However, if your setup with 3666 is working fine, leave it on that or maybe tighten timings.
    The benefit is minor after 3666 for gaming.

    Good luck.
    Were you able to get the ram running at those speeds/timing with cpu at stock?

    I have X370-F but can't get the board to post with tighter timing than 16-16-16-36 @3600MHz.

    Just changing sub timings by 1 can cause no post issue. Have you made changes to voltage/power settings in bios?

    https://i.imgur.com/mzHZ65m.png
    https://i.imgur.com/giOf7k9.png

  2. #1352
    New ROGer Array SexySale85 PC Specs
    SexySale85 PC Specs
    MotherboardROG STRIX X470-F Gaming
    ProcessorRyzen 3700X
    Memory (part number)G.Skill F4-3600C16D-16GTZR
    Graphics Card #1ROG Strix GeForce RTX 2080 OC
    MonitorSamsung 34" CF791
    Storage #1Samsung EVO 970 Plus M.2 500GB
    Storage #2Western Digital WD2003FZEX 2TB
    CPU CoolerNZXT Kraken X62
    CaseNZXT H440
    Power SupplyCorsair RM 750i
    Keyboard Logitech K270 Wireless keyboard
    Mouse Corsair HARPOON RGB WIRELESS Gaming Mouse
    Headset Kingston HyperX Cloud II
    Mouse Pad Sandberg Gamer Desk Pad XXXL
    OS Microsoft Windows 10 1903
    SexySale85's Avatar
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by SadSoldier View Post
    Were you able to get the ram running at those speeds/timing with cpu at stock?

    I have X370-F but can't get the board to post with tighter timing than 16-16-16-36 @3600MHz.

    Just changing sub timings by 1 can cause no post issue. Have you made changes to voltage/power settings in bios?

    https://i.imgur.com/mzHZ65m.png
    https://i.imgur.com/giOf7k9.png
    Yes, Stock + PBO On (+200Mhz).

    Can you please share your RAM hardware, so I can compare differences? Is it same as mine?

    Also, I noticed you don't have the same settings as mine regarding ProcODT and CAD BUS in image and RAM voltage in post.

    If it's same, I suggest starting with GDM: Enable and 1.425V.
    Also, follow all my settings as they are all listed in Ryzen Master (same are in DRAM Calculator), then you play with tightening it.
    Please be sure to follow all from my image and train memory on start with smaller iteration in voltage like:
    1. 1.35V 3200 Mhz
    2. reboot
    3. 1.4V
    4. reboot
    5. Then setups your memory tighter

    GL

  3. #1353
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Quote Originally Posted by Crosslhs82 View Post
    Asus
    Please fix the 5204 bios for those of us still running gen + cpu's. We should've lost any performance or be having the ram issues that are going on
    Or give us a way to revert back to earlier bios versions safely.
    The 4602 version was very stable for my 2600x and G.skill flare x 3200 but now i can't even get 3266 without errors or Bsod's.
    You may have something wrong with software or bios, check carefully, I have the same device and memory overclocked and everything is working correctly.

    Click image for larger version. 

Name:	spdcbench.jpg 
Views:	0 
Size:	502.4 KB 
ID:	81349

  4. #1354
    New ROGer Array Crosslhs82 PC Specs
    Crosslhs82 PC Specs
    MotherboardAsus rog strix f gaming
    ProcessorRyzen 5 2600x
    Memory (part number)F4-3200C14D-16GFX. Flare x
    Graphics Card #1Zotac gtx 1070 ti
    Sound CardOnbound
    MonitorVizio 24in tv 1080p
    Storage #1Samsung 970 evo M.2 250gb
    Storage #2Samsung 860 evo 250gb
    CPU CoolerCorsair h110i
    CaseThermatake f31 suppressor
    Power SupplyCorsair cx650m
    Keyboard Logitech wireless combo
    Mouse Logitech
    OS Win 10 1809
    Network RouterOnbound lan

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    11
    Posts
    23

    So could using ez flash from within the bios using dhcp make the difference?
    I was thinking of doing it manually with a usb and ez flash to see if would be any better.
    What chipset drivers are you using?
    I have tried before and after 3000 series release drivers and couldn't get any difference in ram settings.
    Thank You for the post.

  5. #1355
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by SexySale85 View Post
    Yes, Stock + PBO On (+200Mhz).

    Can you please share your RAM hardware, so I can compare differences? Is it same as mine?

    Also, I noticed you don't have the same settings as mine regarding ProcODT and CAD BUS in image and RAM voltage in post.

    If it's same, I suggest starting with GDM: Enable and 1.425V.
    Also, follow all my settings as they are all listed in Ryzen Master (same are in DRAM Calculator), then you play with tightening it.
    Please be sure to follow all from my image and train memory on start with smaller iteration in voltage like:
    1. 1.35V 3200 Mhz
    2. reboot
    3. 1.4V
    4. reboot
    5. Then setups your memory tighter

    GL
    Hey thanks man, I am using the same G.Skill ram kit as you and I actually just managed to post with tighter timings using your voltage training tip, weird but it works. https://i.imgur.com/s4AoSix.png

    DRAM is at 1.45 for now as recommended by Ryzen Dram calculator but not sure if it's really needed, also had to keep GDM enabled as when I tried setting disabled it BSOD several times on win bootup.

    Stability not yet tested. What program do you suggest?

  6. #1356
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Anybody running a problem with the 5204 BIOS on the X-470F not displaying NVME drives on the Storage Screen on the BIOS?

    Can boot off the NVMe drive just fine though, just doesn't display on the BIOS screen. I also have the FAN RAMP UP problem during boot / POST as well.
    Last edited by gdaswani; 08-12-2019 at 08:19 PM.

  7. #1357
    New ROGer Array Crosslhs82 PC Specs
    Crosslhs82 PC Specs
    MotherboardAsus rog strix f gaming
    ProcessorRyzen 5 2600x
    Memory (part number)F4-3200C14D-16GFX. Flare x
    Graphics Card #1Zotac gtx 1070 ti
    Sound CardOnbound
    MonitorVizio 24in tv 1080p
    Storage #1Samsung 970 evo M.2 250gb
    Storage #2Samsung 860 evo 250gb
    CPU CoolerCorsair h110i
    CaseThermatake f31 suppressor
    Power SupplyCorsair cx650m
    Keyboard Logitech wireless combo
    Mouse Logitech
    OS Win 10 1809
    Network RouterOnbound lan

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    11
    Posts
    23

    Mine has never displayed my 970 evo but shows my crucial mx500.
    No problem with fans. 2600x here.

  8. #1358
    New ROGer Array SexySale85 PC Specs
    SexySale85 PC Specs
    MotherboardROG STRIX X470-F Gaming
    ProcessorRyzen 3700X
    Memory (part number)G.Skill F4-3600C16D-16GTZR
    Graphics Card #1ROG Strix GeForce RTX 2080 OC
    MonitorSamsung 34" CF791
    Storage #1Samsung EVO 970 Plus M.2 500GB
    Storage #2Western Digital WD2003FZEX 2TB
    CPU CoolerNZXT Kraken X62
    CaseNZXT H440
    Power SupplyCorsair RM 750i
    Keyboard Logitech K270 Wireless keyboard
    Mouse Corsair HARPOON RGB WIRELESS Gaming Mouse
    Headset Kingston HyperX Cloud II
    Mouse Pad Sandberg Gamer Desk Pad XXXL
    OS Microsoft Windows 10 1903
    SexySale85's Avatar
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by SadSoldier View Post
    Hey thanks man, I am using the same G.Skill ram kit as you and I actually just managed to post with tighter timings using your voltage training tip, weird but it works. https://i.imgur.com/s4AoSix.png

    DRAM is at 1.45 for now as recommended by Ryzen Dram calculator but not sure if it's really needed, also had to keep GDM enabled as when I tried setting disabled it BSOD several times on win bootup.

    Stability not yet tested. What program do you suggest?
    Excellent

    Follow my settings from DRAM Calculator and my settings from Ryzen Master, read names and compare to BIOS.
    All settings in RAM on Ryzen Master are also on BIOS, however, please don't force it too much as you need experience with this if something goes "sideways".
    Also, you will not have much gain in gaming with forcing.

    My suggestion is to find a sweet spot from DRAM Calculator on 3600 Fast preset first, then go 3733 if you like. 3600 is much stable.

    My recommendation for testing is TestMem 5 with 1usmus profile also you can use RAM Test 1.1.0.0 but it's paid. Also, you may use MEMbench from Dram Calculator with the explanation here

    Don't go over 1.45V for daily usage if you don't have a fan over RAM (I have one). You are enough 1.425 or 1.43 for 3600 and 3733 tight, but you have to experiment as I did. Go timings and procODT first from DRAM calculator, leave GDM to enable and reduce voltage until you have errors in test or BSOD, then you revert back to +0.05 V previous working.

    TLDR:;
    1. Setup 1.45V and fast preset for 3600 from DRAM Calc.
    3. test
    4. Go -0.005V (1.445V),
    5. test
    6. If ok, go -0.005 (1.44V)
    7. test
    8. repeat until the error in test or BSOD, then revert to the previous stable.

    When you find best 3600, you can try 3733 with the same approach with mine setup from the previous post and find your stable.

    P.S. Don't go 3800 it's causing stuttering on our board and Ryzen 3000.
    Last edited by SexySale85; 08-12-2019 at 10:11 PM. Reason: TLDR

  9. #1359
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Whats your CPUs boosting too?

    Was wondering what your 3rd gen Ryzens were boosting to on the strix boards. depending on load I'm getting the following:
    PBO w/200mhz+

    Cinebench-4.125ghz all core
    Prime95- 4.150ghz all core
    Gaming- 4.275-4.325ghz varying all core

    Highest random peaks I've seen are 4.430-4.450ghz which all core have hit at one time or another.

    When trying an all core OC i was able to getCPU prime95 stable at:
    CCX0-at 4.350ghz
    CCX1-at 4.325ghz
    @ 1.41v

  10. #1360
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Quote Originally Posted by Crosslhs82 View Post
    So could using ez flash from within the bios using dhcp make the difference?
    I was thinking of doing it manually with a usb and ez flash to see if would be any better.
    What chipset drivers are you using?
    I have tried before and after 3000 series release drivers and couldn't get any difference in ram settings.
    Thank You for the post.
    I use amd chipset drivers v1.07.29.0115 from the amd page, I would recommend that you deactivate the docp of the ram memory and put it in auto and set the vcore-soc to 1.15v manually; Set the memory to 3200mhz, and manually adjust the timmings as indicated by the memory xmp, the voltage of the memory at 1.35v, apparently if you activate the docp, and change the frequency, it does not always apply the soc voltage correctly, test First resetting the bios, uninstalling the drivers, and then applying the changes, do not forget to activate the pbo in both sections of the bios, I use a vcore offset of -0.087v for my cpu, I don't think it has anything to do with the way You update the bios, good luck, I do not use any special refrigeration, a simple hyper 212evo in an NZXT phantom 630 cabinet is enough.

    Click image for larger version. 

Name:	ryzen.jpg 
Views:	0 
Size:	959.4 KB 
ID:	81354
    Last edited by Barktoothx; 08-13-2019 at 12:31 AM.

Page 136 of 151 FirstFirst ... 36 86 126 134 135 136 137 138 146 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •