Page 139 of 174 FirstFirst ... 39 89 129 137 138 139 140 141 149 ... LastLast
Results 1,381 to 1,390 of 1740
  1. #1381
    New ROGer Array Crosslhs82 PC Specs
    Crosslhs82 PC Specs
    MotherboardAsus rog strix f gaming
    ProcessorRyzen 5 2600x @ 4.1ghz
    Memory (part number)F4-3200C14D-16GFX. Flare x
    Graphics Card #1Zotac gtx 1070 ti
    Sound CardOnbound
    MonitorVizio 24in tv 1080p
    Storage #1Samsung 970 evo plus M.2 500gb
    Storage #2Samsung 860 evo 250gb
    CPU CoolerCorsair h110i with Noctua ippc 3000rpm
    CaseThermatake f31 suppressor
    Power SupplyCorsair cx650m
    Keyboard Logitech wireless combo
    Mouse Logitech
    OS Win 10 1903
    Network RouterOnbound lan

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    11
    Posts
    30

    Update
    Ran p95 had screen blank out x2
    Each time had to increase voltage.
    Now @1.37500v
    If it blanks again i will drop it 4.1 and try working voltage down again.

    So did some reading on the p95 screen blank outs and came across some of the very early pages of this forum thread on our mobos.
    Some of the elders here may remember some of the issues of running 2 monitoring softwares and p95 at the same time.
    So after reading those pages decided to uncheck run at startup in my corsair link 4 for my h110i but have not ran p95 yet to confirm or not if thats was the reason for the p95 blank outs.

    With the change above i also disabled xfr and what i could in pbo, dropped from 4.125ghz to 4.1ghz lowered the voltages
    And have been having pretty good luck.
    Currently still have LLC'S @ level 3 for cpu and soc.
    Vddcr cpu override @ 1.35000v
    Soc @ 1.06250
    Running tests now.

    Previous voltage was 1.35625
    Which OCCT ran for 9hrs no issuse's.
    Ran 8hrs realbench stress testing with 8gb of my 16gb No issuse's.

    So eventually i will still have to try p95 (more for confirmation) again but for now i will use Occt v5.3.2 , aida64, and realbench for stressing along with 3dmark firestrike, passmark performance test 9 and cinnabench r15 for performance testing.

  2. #1382
    ROG Enthusiast Array Filters PC Specs
    Filters PC Specs
    MotherboardAsus Rog X470-F
    ProcessorRyzen 5 3600
    Memory (part number)TridentZ F4-3200C14-8GTZ
    Graphics Card #1Msi Gtx 1070 Gaming 8g
    Storage #1Samsung Evo850
    Storage #2Crucial MX300 M.2
    CPU CoolerCustom Water loop EK
    CaseFractal Design R5
    Power SupplyEvga 650 P2
    OS Win10Pro

    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    50

    Quote Originally Posted by Crosslhs82 View Post
    Update
    Ran p95 had screen blank out x2
    Each time had to increase voltage.
    Now @1.37500v
    If it blanks again i will drop it 4.1 and try working voltage down again.

    So did some reading on the p95 screen blank outs and came across some of the very early pages of this forum thread on our mobos.
    Some of the elders here may remember some of the issues of running 2 monitoring softwares and p95 at the same time.
    So after reading those pages decided to uncheck run at startup in my corsair link 4 for my h110i but have not ran p95 yet to confirm or not if thats was the reason for the p95 blank outs.

    With the change above i also disabled xfr and what i could in pbo, dropped from 4.125ghz to 4.1ghz lowered the voltages
    And have been having pretty good luck.
    Currently still have LLC'S @ level 3 for cpu and soc.
    Vddcr cpu override @ 1.35000v
    Soc @ 1.06250
    Running tests now.

    Previous voltage was 1.35625
    Which OCCT ran for 9hrs no issuse's.
    Ran 8hrs realbench stress testing with 8gb of my 16gb No issuse's.

    So eventually i will still have to try p95 (more for confirmation) again but for now i will use Occt v5.3.2 , aida64, and realbench for stressing along with 3dmark firestrike, passmark performance test 9 and cinnabench r15 for performance testing.
    When OC ofc you need to disable PBO and also Core boost :P but i still dont understand why you dont use pbo on that cpu

  3. #1383
    ROG Enthusiast Array Crowzer PC Specs
    Crowzer PC Specs
    MotherboardAsus ROG X470 Strix Gaming F
    ProcessorRyzen 7 3800X
    Memory (part number)16 GB G.Skill Trident Z RGB 3200 Cas14
    Graphics Card #1Zotac Gaming RTX 2080 Ti AMP!
    MonitorAsus Rog Swift PQ279Q
    Storage #1Samsung 970 EVO 500GB
    Storage #2Western Digital My Book Elite 2TO
    CPU CoolerCorsair h100i RGB Platinum
    CaseFractal Meshify C
    Power SupplyBe Quiet Straight Power 11 850W
    Keyboard Corsair K70 RGB mk.2
    Mouse Corsair Glaive
    Headset Hyper X Cloud II
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Edififer speakers
    OS Windows 10 x64 1903
    Accessory #1 XBOX One Pad wirelss
    Accessory #2 Corsair ST100 RGB
    Crowzer's Avatar
    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    10
    Posts
    39

    Quote Originally Posted by frissonfry View Post
    I've only ever seen a VRM spread spectrum setting. But there is also a hidden SB clock spectrum setting. I dumped the BIOS and opened it in AMIBCP and saw that there is another spread spectrum setting in the main AI Tweaker menu and it should be visible according to AMIBCP, but I've never seen it. I've never gotten a perfect 100MHz bus clock on this board, except once. And 101 or higher just won't boot. The one time I did get an even 100 on the bus was by a fluke. I accidentally loaded one of the user profiles I saved from a different BIOS version. Many of the settings it prefilled were just the letter "o" instead of an actual value. I fixed them all manually, but it also must have changed hidden settings as well. The BIOS screens now had a left to right swipe animation when switching between pages and when I got into Windows, I was getting nice round boost clocks due to 100.0 bclk, but performance was hosed because cores were dropping down to 550MHz on load, most likely because of the user profile changing some hidden setting. I loaded optimized defaults and manually set everything again and the old 99.8 bclk was back.

    I noticed the mouse lag issue in the BIOS to when I first got the board. I only use the keyboard now except on the Qfan graphs.
    Ok thank ! Same as me, I just see VRM spread spectrum setting and nothing else.

    I tried to change the BLCK to 100.0 but I cannot put any "." (dot) in the line so it's 100 or 101. Guess I'll stuck to 99.8 until change to a new motherboard next year.

    Also, I'm getting annoyed to this board because I cannot overclock my b-die ram to more than 3200Mhz without BSOD. And the ultra-late BIOS update.

  4. #1384
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    43

    Quote Originally Posted by Crowzer View Post
    Also, I'm getting annoyed to this board because I cannot overclock my b-die ram to more than 3200Mhz without BSOD. And the ultra-late BIOS update.
    Our board's RAM OC mediocrity is caused probably by the T-topology. My 3200CL14 "achieved" only 3200 "Fast preset", it can start @ 3333 MHz Fast preset and @ 3400 MHz Safe preset, but TM5 shows multiple errors, and everything starting from 3466 MHz even with the "Safe preset" timings makes a brick out of it so I'm forced to clear CMOS.

    And yeah since it must not be very popular selling-wise it gets those updates really slow. Basically I'd call this motherboard a disaster.

  5. #1385
    ROG Enthusiast Array Filters PC Specs
    Filters PC Specs
    MotherboardAsus Rog X470-F
    ProcessorRyzen 5 3600
    Memory (part number)TridentZ F4-3200C14-8GTZ
    Graphics Card #1Msi Gtx 1070 Gaming 8g
    Storage #1Samsung Evo850
    Storage #2Crucial MX300 M.2
    CPU CoolerCustom Water loop EK
    CaseFractal Design R5
    Power SupplyEvga 650 P2
    OS Win10Pro

    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    50

    Quote Originally Posted by Long_Y0! View Post
    Our board's RAM OC mediocrity is caused probably by the T-topology. My 3200CL14 "achieved" only 3200 "Fast preset", it can start @ 3333 MHz Fast preset and @ 3400 MHz Safe preset, but TM5 shows multiple errors, and everything starting from 3466 MHz even with the "Safe preset" timings makes a brick out of it so I'm forced to clear CMOS.

    And yeah since it must not be very popular selling-wise it gets those updates really slow. Basically I'd call this motherboard a disaster.
    This board is Daisy Chain and it can oc pretty well i can say. I was able to use stable 3533mhz on ryzen 2600x and now 3733 on the 3600 whit some problem and tuning ofc but nothing impossible. I also have a old x370-f and thats one was T topology, whit same cpu ram etc was stuck to 3333mhz so im talking for personal experience

  6. #1386
    ROG Enthusiast Array Crowzer PC Specs
    Crowzer PC Specs
    MotherboardAsus ROG X470 Strix Gaming F
    ProcessorRyzen 7 3800X
    Memory (part number)16 GB G.Skill Trident Z RGB 3200 Cas14
    Graphics Card #1Zotac Gaming RTX 2080 Ti AMP!
    MonitorAsus Rog Swift PQ279Q
    Storage #1Samsung 970 EVO 500GB
    Storage #2Western Digital My Book Elite 2TO
    CPU CoolerCorsair h100i RGB Platinum
    CaseFractal Meshify C
    Power SupplyBe Quiet Straight Power 11 850W
    Keyboard Corsair K70 RGB mk.2
    Mouse Corsair Glaive
    Headset Hyper X Cloud II
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Edififer speakers
    OS Windows 10 x64 1903
    Accessory #1 XBOX One Pad wirelss
    Accessory #2 Corsair ST100 RGB
    Crowzer's Avatar
    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    10
    Posts
    39

    I got this board for more than one year (and to be honest, I quite like it) and also tried a ton of OC for my ram, but never able to do 3600 stable and even 3400. Anyway, I have stable 3200 C14 with "fast" preset so I should be glad.
    But next time I'll buy a CrossHair or swtich to an another brand. I use Asus from years but I should have go for high end.

    The 99.8 bus clock annoy me the most and I cannot set 100Mhz. And because of that, instead of have a 1600 Mhz ram frequency, I have 1596.8. (https://i.imgur.com/1McK7d0.jpg). Yeah, I doesn't change anything after all, but I prefer have ""simple"" number.

    T-topology, what is it btw ?
    Last edited by Crowzer; 09-06-2019 at 04:08 PM.

  7. #1387
    New ROGer Array SexySale85 PC Specs
    SexySale85 PC Specs
    MotherboardROG STRIX X470-F Gaming
    ProcessorRyzen 3700X
    Memory (part number)G.Skill F4-3600C16D-16GTZR
    Graphics Card #1ROG Strix GeForce RTX 2080 OC
    MonitorSamsung 34" CF791
    Storage #1Samsung EVO 970 Plus M.2 500GB
    Storage #2Western Digital WD2003FZEX 2TB
    CPU CoolerNZXT Kraken X62
    CaseNZXT H440
    Power SupplyCorsair RM 750i
    Keyboard Logitech K270 Wireless keyboard
    Mouse Corsair HARPOON RGB WIRELESS Gaming Mouse
    Headset Kingston HyperX Cloud II
    Mouse Pad Sandberg Gamer Desk Pad XXXL
    OS Microsoft Windows 10 1903
    SexySale85's Avatar
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    43

    Quote Originally Posted by Crowzer View Post
    T-topology, what is it btw ?
    Memory layout configuration of MB
    https://www.youtube.com/watch?v=3vQwGGbW1AE

    or
    simply Google it

  8. #1388
    ROG Enthusiast Array Filters PC Specs
    Filters PC Specs
    MotherboardAsus Rog X470-F
    ProcessorRyzen 5 3600
    Memory (part number)TridentZ F4-3200C14-8GTZ
    Graphics Card #1Msi Gtx 1070 Gaming 8g
    Storage #1Samsung Evo850
    Storage #2Crucial MX300 M.2
    CPU CoolerCustom Water loop EK
    CaseFractal Design R5
    Power SupplyEvga 650 P2
    OS Win10Pro

    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    50

    Quote Originally Posted by Crowzer View Post
    I got this board for more than one year (and to be honest, I quite like it) and also tried a ton of OC for my ram, but never able to do 3600 stable and even 3400. Anyway, I have stable 3200 C14 with "fast" preset so I should be glad.
    But next time I'll buy a CrossHair or swtich to an another brand. I use Asus from years but I should have go for high end.

    The 99.8 bus clock annoy me the most and I cannot set 100Mhz. And because of that, instead of have a 1600 Mhz ram frequency, I have 1596.8. (https://i.imgur.com/1McK7d0.jpg). Yeah, I doesn't change anything after all, but I prefer have ""simple"" number.

    T-topology, what is it btw ?
    What cpu did u have ?
    On first and second ryzen cpu the IMC on the cpu make the difference on this board i believe, and ofc also depend what ram did u have :P

  9. #1389
    ROG Guru: Yellow Belt Array Clouseau PC Specs
    Clouseau PC Specs
    MotherboardROG STRIX X470-F GAMING
    Processor3800X @ PE lvl3
    Memory (part number)F4-3600C16D-16GTZ @ 3600
    Graphics Card #1ROG STRIX OC GTX 1080
    MonitorSamsung C27HG70
    Storage #1Samsung 960 EVO
    Storage #2Samsung 850 EVO
    CPU CoolerNoctua NH-D15 SE-AM4
    CaseThermaltake Core X9
    Power SupplySeasonic Prime SSR-1200PD
    OS Windows 10 Pro RS4(1903)
    Clouseau's Avatar
    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    10
    Posts
    146

    The whole BCLK issue not being 100 but when set to 101 it is 101, makes one scratch their head about what the actual issue is. Have the same issue when BCLK is set to 101, cores on my 3800X are frozen at 3.939GHz as well. Think it goes back to when Ryzen first launched and that any auto boosting was disabled when a manual oc was detected. Changing the BCLK on my C6H off of 100 caused this disabling to kick in. Appears the same is still true. I have had a quite boring ram overclocking experience; no matter what was set, aside from an odd cas setting, just worked. Am currently running this kit, F4-3600C16D-16GTZ, at 3800 CL16 with the fabric clock, FCLK, at 1900 without issue.

    Bios Screen Shots
    https://i.imgur.com/TGxosCy.png
    https://i.imgur.com/E5V2BLf.png
    https://i.imgur.com/TujLOtI.png
    https://i.imgur.com/PPzCMIC.png
    https://i.imgur.com/6RtOdOy.png
    https://i.imgur.com/MDPIjWL.png
    https://i.imgur.com/eyXytOf.png
    https://i.imgur.com/wLKPyLI.png
    Everything else is left on auto/default.

    Aida64, CPU-Z, and Corona
    https://i.imgur.com/eFvcZa7.png
    https://i.imgur.com/tXFp8sO.png
    https://i.imgur.com/smmf10D.png
    Last edited by Clouseau; 09-06-2019 at 06:27 PM.

  10. #1390
    New ROGer Array frissonfry PC Specs
    frissonfry PC Specs
    MotherboardROG Strix X470-F
    ProcessorRyzen 3900x
    Memory (part number)Ballistix 2x16GB 3200MHz Micron E-Die
    Graphics Card #1Geforce 1080 ti
    Storage #1Adata SX8200 Pro 512GB
    CPU CoolerThermaltake 360mm AIO Watercooler
    CaseThermaltake's ripoff of the Fractal R4
    Power SupplyCoolermaster 1200w gold
    OS Windows 10 Pro

    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    21

    Quote Originally Posted by Crowzer View Post
    Also, I'm getting annoyed to this board because I cannot overclock my b-die ram to more than 3200Mhz without BSOD. And the ultra-late BIOS update.
    I have 2x16GB Micron e-die which requires a bit more finesse at finding the right timings past XMP settings. In my case, DOCP does not set proper subtimings, mainly the three TRFCs so I had to find complete settings screenshots to get an idea of what to set besides the 6 main timings. It took me a few weeks, and I mainly just researched other people's Ryzen Master screenshots and tried their settings until I found one that worked. I'm at 3733/1866 RAM/FCLK on BIOS 5204. I believe voltages on this board are key as well. I'm running at the upper limit of SOC at 1.2v. I've set DDRVTT to .8, and VDDG to 1.05. My main frustrations are due to being an Intel-only guy for the past 10 years and knowing the ins and outs of OC'ing that platform and then having to start from scratch with Ryzen. I'm anxiously awaiting AMD's firmware announcement on 9/10 which hopefully brings even more performance. But for now, I'm finally done tweaking.

Page 139 of 174 FirstFirst ... 39 89 129 137 138 139 140 141 149 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •