Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2018
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Angry Z270-A - slow boot times to POST

    I'm running Windows 10 x64 (AHCI/UEFI) on M.2 Samsung 960 EVO / i7-7700k / 32GB compliant RAM and can't take ASUS Z270-A below 18 seconds from power button press to POST screen no matter what I try. The actual OS loading takes just a couple seconds.

    I've updated the BIOS to the latest one, re-configured it from stock settings, dug all over the Internet and tried all the popular solutions:

    - enabling in BIOS: XMP profile, OS fast boot, MRC fast boot, CPU boot state to Performance, Gen3 whatever, AHCI/UEFI whatever
    - disabling in BIOS: CSM compatibility module, MCH full check, SMART test, legacy USB, unused peripherals, unused SATA

    I feel like the issue started when I "upgraded" a SATA Samsung EVO to an M.2 Samsung EVO, but I might be wrong.

    What I know for sure is that an older ASUS motherboard from ~6 years ago boots to POST screen almost instantly, yet the new one doesn't.

    Any ideas?

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2018
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Unhappy

    Well, I guess that means no ideas and slow loads for an indefinite amount of time. Thanks for a "better" product, ASUS

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    30

    You see, you did not even got an answer to your issue. Thats Asus nowdays. Im pretty dissapointed, being all Asus guy, next hardware will be MSI for sure.

  4. #4
    ROG Member Array Talon1 PC Specs
    Talon1 PC Specs
    MotherboardZ270 Prime A/ Bios 1302
    Processori7 6700k @ 4.5GHz
    Memory (part number)CMR32GX4M4D3200C16 @ 3200
    Graphics Card #1Asus Rog Strix GTX 1080ti OC 11gig
    Sound Cardonboard
    MonitorSony Bravia 48"
    Storage #1Samsung 960 Evo 1tb
    Storage #2Samsung 960 Evo 250g/850 evo 500
    CPU CoolerCorsair H150i Pro
    CaseCorsair 780T
    Power SupplyCorsair AX 760i
    Keyboard Corsair K70 LUX RGB
    Mouse Corsair Glaive
    Headset Hyper X 7.1
    Mouse Pad Dragon Wrap
    Headset/Speakers Logitech Z-5500 5.1
    OS Win 10 x 64 home
    Network RouterYes
    Accessory #1 Logitech G29 /pedals/shifter
    Accessory #2 Oculus Rift S
    Accessory #3 Dayton Bass Shaker (on my sim racing rig) Omega GT Racer
    Talon1's Avatar
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    14

    I did all the things you have done and we have a very similar setup. I get the same boot times too.

  5. #5
    untouched Array Praz's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    137
    Posts
    4,038

    Hello

    Interesting that a 18 second post time is a life shattering event but then one can spend the necessary time required to dig up a month old thread on the forum to post nothing of substance. Thread closed.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •