Results 1 to 10 of 10

Hybrid View

  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    After updating to latest bios, i can no longer boot XMP or roll back to previous bios

    I have z270m plus, and updated automatically from bios to 1205 version.

    Immediately my bios stopped booting using XMP, and when i tried to roll back bios using ez setup or ex flash, it says either not valid bios, or bios image does not match model, when it's same bloody model , and i have flashed bios plenty of times before on this mobo.


    Please tell me how i can roll back to 1202 ROM, this is driving me nuts

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array Rob W. PC Specs
    Rob W. PC Specs
    MotherboardRog Asus Rampage vi extreme
    ProcessorIntel i9-7980x Oc 4.6ghz 24/7
    Memory (part number)64 gb GSkill 3600mhz (8x8) 15,15,15,35
    Graphics Card #1nvidia Titan V + ekwb custom loop
    Graphics Card #2nvidia RTX 2080Ti on air.
    Sound Cardonboard?
    MonitorIAsus PA329Q 4k 32"
    Storage #1samsung SSD 960 EVO 250 GB. M2 nvme
    Storage #2Samsung ssd 970 evo 500gb m2 nvme
    CPU CoolerEKwb custom loop
    CaseCorsair Obsidian 900
    Power SupplyCorsair HX1200i 1200w
    Keyboard Logitech G910 orion spark
    Mouse Logitech G502 Proteus core
    OS Win 10
    Network Routerbt infinity super fast.
    Accessory #1 Seagate Barracuda 2 TB HDD
    Accessory #2 Aqeuaro 6xt fan controller
    Accessory #3 Intel Optane 280gb

    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    104
    Posts
    481

    Download *bios 1202 from ASUs website to a empty usb stick, and rename it to the appropriate .cap file.( select 1202 from drop down list of bios)
    *Clear board bios .
    Insert usb into bios flash USB port and install from there, that should then load 1202.
    Hope this works for you.*
    Edit,, select defaults in bios ( no xmp) to get it to boot so you can download new bios.*
    Last edited by Rob W.; 06-08-2018 at 08:34 AM.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    No change, still file not valid bios even after renaming it to PZ270MP.CAP

    usb stick formatted to fat, even though i used to be able to flash bios from C:/

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array Rob W. PC Specs
    Rob W. PC Specs
    MotherboardRog Asus Rampage vi extreme
    ProcessorIntel i9-7980x Oc 4.6ghz 24/7
    Memory (part number)64 gb GSkill 3600mhz (8x8) 15,15,15,35
    Graphics Card #1nvidia Titan V + ekwb custom loop
    Graphics Card #2nvidia RTX 2080Ti on air.
    Sound Cardonboard?
    MonitorIAsus PA329Q 4k 32"
    Storage #1samsung SSD 960 EVO 250 GB. M2 nvme
    Storage #2Samsung ssd 970 evo 500gb m2 nvme
    CPU CoolerEKwb custom loop
    CaseCorsair Obsidian 900
    Power SupplyCorsair HX1200i 1200w
    Keyboard Logitech G910 orion spark
    Mouse Logitech G502 Proteus core
    OS Win 10
    Network Routerbt infinity super fast.
    Accessory #1 Seagate Barracuda 2 TB HDD
    Accessory #2 Aqeuaro 6xt fan controller
    Accessory #3 Intel Optane 280gb

    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    104
    Posts
    481

    Have you tried bios 1 and 2 *? ( switchable on mobo )
    Try flashing both.*

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    It does not have that option anywhere.

    I have been trying to isolate the issue. Both ram sticks work fine at rated xmp in slots 1a and 1b,

    Neither can post at XMP in slots 2a and 2b after this bios update.

    And ideally i would roll back to the working bios i had just prior to this, 1202 worked and 802 worked like a charm with proper xmp speeds. The other ones with Intel microcode fixes had problems posting with XMP.

    I really wish i could just roll back bios where everything worked dandy....

  6. #6
    ROG Guru: Orange Belt Array Puffnstuff's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    21
    Posts
    446

    I would contact tech support and ask them about it as they are releasing versions that deliberately remove the ability to rollback.

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    already sent. It comes with new intel ME driver or something

    Version 1205
    2018/05/258.08 MBytes
    PRIME Z270M-PLUS BIOS 1205
    Intel New ME Update, Improve Stability

    Tried flashing with bupdate, got Unknown Result

    ridiculous from asus
    Last edited by Pinkyoshi; 06-08-2018 at 10:43 AM.

  8. #8
    ROG Guru: Orange Belt Array Puffnstuff's Avatar
    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    21
    Posts
    446

    They've done the same thing on their routers preventing users from going back beyond a specific point, however, they aren't the only company doing this.

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    whats the reason for doing this?

    if users have a problem, there is no way to go back and i end up with a half bricked motherboard...

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    THIS THREAD SAVED MY PC AND MY SANITY!!

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...-AMD-roll-back

    xmp loaded instant on older bios. stupid asus and their half assed bios releases.
    Last edited by Pinkyoshi; 06-09-2018 at 11:42 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •