View Poll Results: Does AISuite 3 Work for you?

Voters
56. You may not vote on this poll
  • Yes

    16 28.57%
  • No

    40 71.43%
Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 35
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array SaLSouL PC Specs
    SaLSouL PC Specs
    MotherboardCrosshair VI Extreme
    ProcessorRyzen 7 2700x
    Memory (part number)trident RGB CL16 3200mhz 32GB
    Graphics Card #1MSI Gaming 6GB GTX 980Ti
    Graphics Card #2MSI Gaming 6GB GTX 980Ti
    Sound CardAstro A50 Wireless
    MonitorPhillips BDM4037U 40" 4k UHD Monitor
    Storage #1samsung 850 pro raid 0
    Storage #2WD Black 1tb Raid 0
    CPU CoolerCorsair H115i
    CaseCoolermaster Cosmos 2
    Power SupplyCorsair ax 1200i
    Keyboard Corsair K95 Platinum
    Mouse Corsair Scimitar RGB Pro
    Headset Astro A50 Gaming Wireless
    Mouse Pad corsair massive
    OS Win 10 x64 pro
    Network RouterAsus AC-3200
    SaLSouL's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    13
    Posts
    230

    Does AISuite 3 Work for you

    Poll to find out who its working for

    for those that answer yes please post your MB model
    Last edited by SaLSouL; 06-16-2018 at 05:32 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    12
    Posts
    335

    unsure by what you mean work, i just installed it and use it for monitoring the system, did not use it for auto overclocking.

    PRIME Z370-A

  3. #3
    ROG Guru: White Belt Array Delta9K PC Specs
    Delta9K PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero (WiFi)
    ProcessorRyzen 7 2700X
    Memory (part number)G.SKILL F4-3200C14D-32GTZSW (2x16)
    Graphics Card #1EVGA GTX1080TI-SC
    MonitorASUS ROG SWIFT PG279Q
    Storage #1Samsung 960 Pro - 512GB NVMe
    Storage #2Samsung 860 EVO 1TB
    CPU CoolerFractal Celsius S36
    CaseFractal Define R6
    Power SupplyCorsair HX850
    Keyboard Corsair Strafe MK.2
    Mouse Logitech G403
    Delta9K's Avatar
    Join Date
    May 2018
    Reputation
    16
    Posts
    77

    Quote Originally Posted by SaLSouL View Post
    Poll to find out who its working for

    for those that answer yes please post your MB model
    No mention of anything specifically so, I'll add my experiences at the risk of being overboard or out of context completely...
    AISuite 3, is working for me on:

    Maximus X Hero WiFi, bios 1401
    Crosshair VII Hero WiFi, bios 0601
    Maximus IX Code, bios 1301
    TUF Z270 Mark 1, bios 1301
    &
    AIsuite II, is working for me on a P8Z68-v pro/gen3

    I use AISuite primarily for FanXpert to set/control fan profiles. I do not use for over-clocking, that is something better left for the BIOS in my opinion. I also do not have it start automatically with OS. I only enable it when I want to set/adjust FanXpert (Rare because once set, its set and forget). I don't use it to monitor temps, rpms, voltages or frequencies either as HWinfo64 does that for me much better. By better, I mean it is looking at a broader set of components/values beyond the mainboard sensors.

    To be honest I operate Corsair Link, Ryzen Master, or any Monitoring/Control application the same way. I do not let anything run at start-up or all the time and never run more than a single application of this type at a time that polls sensors or has monitoring/control functionality. This is to avoid conflicts of multiple software's accessing or attempting control of the same resources simultaneously, e.g. AISuite and Link at the same time.
    If I have a desire to check a particular parameter I start an application check, monitor or adjust, then close out. I use CPU-Z, GPU-Z, HWinfo64, CoreTemp, Link etc. Most of the apps I use have a "logging" facility that can be set to write to a file and monitor over time if needed. I often compare what different apps are reporting for the same sensor being monitored and that helps me get a better understanding overall of the values being reported.

    All systems; the OS is Win10 Pro 64 v1803
    Last edited by Delta9K; 06-22-2018 at 04:43 AM. Reason: I updated bios on hero X
    Other systems in addition to rig in the profile specs:
    Aorus Master x570, 3950X, 32GB GSkill c16 @3800, Sabrent PCIe4 1TB, Sabrent 1TB, 860Evo 1TB, 2080 Super, HX1200i, Celsius S36, Define S2, pg348q
    Aorus Master x570, 3900X, 32GB GSkill c16 @3800, Sabrent PCIe4 1TB, 860Evo 1TB, 5700XT, HX1000i, H150i Pro, Obsidian 500D, LG32GK650F-B
    MEG x570 Unify, 3800X, 32GB GSkill c16 @3800, Sabrent PCIe4 1TB, 860Evo 1TB, GTX1080Ti, SSR-850PD, Celsius S36, Define R6, u3415w

  4. #4
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    10
    Posts
    26

    Rampage 6 extreme


    after windows April 2018 update the app stopped working

  5. #5
    ROG Guru: Orange Belt Array Abaidor PC Specs
    Abaidor PC Specs
    MotherboardRampage VI Extreme
    Processori9-7940X
    Memory (part number)F4-3600C17Q-64GTZR | Trident Z RGB 64GB
    Graphics Card #1Asus Strix 1080Ti OC
    Storage #1Samsung 960 Pro 512GB
    Storage #2WD 10TB Gold
    CPU CoolerEK Rampage VI Monoblock
    CaseC0smos 2 Modded
    Power SupplyCorsair AX1500i
    Abaidor's Avatar
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    12
    Posts
    259

    My only use was Fan Expert 4 and this does not work properly in my use case.

    I have a Rampage VI Extreme with all fan headers populated along with the fan extension card. In total 17 Fans 9X Corsair ML 140 Pros plugged on the High Amp Header.

    It never remembered my custom profiles so I gave up and removed it. I am using Q-Fan in the BIOS and all is working fine. However, I would like to have control through windows but the software is not working properly.

  6. #6
    Banned due to use of expletives. Array epicDoC PC Specs
    epicDoC PC Specs
    Laptop (Model)N/A
    MotherboardAsus ROG Maximus VIII Hero Alpha
    ProcessorIntel i7 6700K @4.6 GHz
    Memory (part number)16GB (2x8GB) Corsair Vengeance 3600MHz DDR4
    Graphics Card #1Nvidia GEForce GTX 970 Asus Strix
    Sound CardSB Audigy Rx
    MonitorSamsung 4K
    Storage #1128GB M.2 Sasung SSD
    Storage #22 x Samsung 250 GB Evo SSD / 2 x 2TB HDD
    CPU CoolerCorsair H115i AIO Cooler
    CaseEnthoo Luxe Full Tower
    Power SupplyCorsair RM750x Full Modular
    Keyboard Steelseries Apex
    Mouse Razer Mamba TE 2015
    Headset HyperX Cloud
    Mouse Pad Razer Firefly
    Headset/Speakers Creative 5.1 Speakers
    OS Windows 10
    Network RouterSynology RT1900ac
    Accessory #1 1080P Logitch Webcam

    Join Date
    Nov 2016
    Reputation
    6
    Posts
    19

    All Asus Software is CANCER, just remove it or don't even bother attempting to install. It will either fail to install, fail to run or will eventually break (by no fault of your own) and then never work again. Just like the ROG front panel that I wasted £40 on. You mandatory need AI suite 3 for that to work. As that doesn't install now on the Maximus VIII Hero Alpha I have wasted £40 on hardware now! Screw Asus I'm going Gigabyte next. No reports of software not working and many reports of it being more functional.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array idahosurge PC Specs
    idahosurge PC Specs
    MotherboardRampage VI Extreme
    Processor7820X @ 46 GHz / 3200 MHz
    Memory (part number)G.Skill F4-3600C15D-16GTZ (2 Kits 32 GB)
    Graphics Card #1Zotac Amp Extreme GTX 1080 Ti
    MonitorAlienware AW3418DW 34" GSync
    Storage #1OS - Samsung 850 Pro 513 GB
    Storage #2Backup - Samsung 850 Pro 1 TB
    CPU CoolerThermalright Archon IB-E x2
    CaseCooler Master HAF X
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Logitech G703 Lightspeed
    OS Windows 10 Pro - 1709
    idahosurge's Avatar
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    51

    R6E and I only use the fan xpert 4, but it does control my fans the way I want them to run

  8. #8
    ROG Member Array GringoTM PC Specs
    GringoTM PC Specs
    MotherboardAsus P9X79 Deluxe
    ProcessorCore i7 X3960 EE
    Memory (part number)Corsair 32GB
    Graphics Card #1Asus GeForce GTX 680
    CaseCooler Master Cosmos II
    Power SupplyCooler Master 1200W
    OS Windows 10 Pro (64bit)
    GringoTM's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Asus P9X79 Deluxe ( Ok, i know this mobo use the AIS II, but i think ASUS can do More for his customers, like an Unified Software and Separate Modules ! )
    -= Gringo =-

  9. #9
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,857

    Absolutely not.....
    Too many issues for me over several builds, really tanked my M8E to an unrecoverable state by simply using the software to OC then had a stable platform....so I thought....Until I loaded the saved default values. That fairly new board never booted again....

    IMO the write to the BIOS rom on the fly while the machine is up has not been mastered. Too many other solid alternatives for the fans and such, I use Aquaero. For OC I use the BIOS. App 5 way optimization? You are joking right? Tried that once...learned my lesson....and moved on.

    The draw for me was the perceived ability to reliably make changes/tweak without the need for a reboot on every change. This logic proved to be unsound....

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array R5Eandme PC Specs
    R5Eandme PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme/U3.1
    Processori7-5930K
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX CMK64GX4M8A2400C14
    Graphics Card #1MSI Geforce GTX 980Ti
    Sound CardAsus Essence STX II
    MonitorAcer B286HK 4K UHD
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB NVMe
    Storage #2Samsung 850 Pro 1TB SSD
    CPU CoolerNoctua NH-D15S
    CaseCooler Master HAF 932
    Power SupplyThermaltake TPG-1200M-F 1200W
    Keyboard Corsair K70 Cherry MX Brown
    Mouse Asus Sica
    Mouse Pad "And God said ... <Maxwell's equations> ... and there was light."
    OS Win 10 x64 Pro
    Accessory #1 Asus USB 3.1 A, StarTech USB 3.1 C PCIe adapters
    Accessory #2 Syba 1394A/B Firewire PCIe adapter PEX30009
    Accessory #3 Asus OC Panel I
    R5Eandme's Avatar
    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    58
    Posts
    263

    Quote Originally Posted by JustinThyme View Post
    IMO the write to the BIOS rom on the fly while the machine is up has not been mastered. ….. the perceived ability to reliably make changes/tweak without the need for a reboot on every change. This logic proved to be unsound....
    JustinThyme, this is informative and explains a lot of things that go wrong, not only with AISuite but also bad BIOS flashes from Windows. I know the UEFI standards are supposed to provide for protected access to BIOS from the OS, but success depends on how it is implemented. I guess we are not there yet.

Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •