Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    ROG Member Array PS_DiRtY PC Specs
    PS_DiRtY PC Specs
    MotherboardAsus Maximus X Code
    ProcessorIntel Core i7-8086k
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 32GB 2666 MHz
    Graphics Card #1ROG Strix GTX 1080 Ti OC Edition
    Storage #1960 PRO 512 GB M.2
    Storage #2960 EVO 500 GB M.2
    CPU CoolerCorsair H115i
    CaseNZXT H440
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1200 P2
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech G403
    Headset Astro A40 TR
    OS Windows 10 Pro
    PS_DiRtY's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Exclamation Asus Maximus IX Code - HOTT CPU Temps, Board Faulty?

    So I decided to upgrade to the 8086k and the X Code and it's been nothing but a nightmare so far. I cannot get temps under control at stock settings. I'm beginning to think the motherboard is faulty. Click image for larger version. 

Name:	2018-07-11_9-38-41.png 
Views:	32 
Size:	20.8 KB 
ID:	74680

    I've broken down and followed this tutorial.
    I've also followed Der8auer's guide on Youtube.

    I've now tried 2x 8086k chips w/ the same results.
    I've also tried 2x H115is w/ the same results.
    I've re-seated my cooler numerous times using MX4 and Artic Silver.
    I have built and overclocked about 10 rigs in my life and have never had issues like this.

    CPU: Intel Core i7 8086K
    Video Card: EVGA GTX 1080Ti Hybrid
    Cpu Cooler: Corsair H115i
    Motherboard: Asus MAXIMUS X CODE
    Memory: Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4 3200MHz
    Storage: Samsung 960 Pro M.2 512GB SSD
    Storage: Samsung 960 Evo M.2 500GB SSD
    Storage: Samsung 850 EVO 1TB SSD
    Storage: Sandisk Extreme Pro 960GB SSD
    Case: NZXT H440 - Matte Black / Black
    Case Fans: Corsair: 4x ML 120 PRO, 2x ML140 PRO
    Power Supply: EVGA SuperNova 1200 PS
    Operating System: Windows 10 Pro

    ------------------------
    Edit1: Additional Information

    --There is no OC at all. Stock speeds/voltages on all cores.

    --Here are the Bios Screens: https://imgur.com/a/vQUcy6u.

    --AIDA64 "Stress CPU" Temps https://imgur.com/a/5uH0eBE
    (includes corsair link ss)

    --Aida64 "Stress FPU" Temps https://imgur.com/a/mgDOqMO
    (includes corsair link ss)
    Last edited by PS_DiRtY; 07-11-2018 at 02:53 PM. Reason: Additional Information

  2. #2
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    63

    what is oc setting. Share the bios snapshot. Only then we can understand what is wrong. Also share the snap of the corsair monitor for cooler . Link software i mean. we need to know the liquid temps

    Is this max is on load and did u try any strest test and it hits that max or durning normal cold boot

  3. #3
    ROG Member Array runningdodo PC Specs
    runningdodo PC Specs
    MotherboardMaximus X Formula
    Processor8700K@5 GHz
    Memory (part number)2*16 GB GSkill 3600 MHz (F4-3600C17-16GTZR)
    Graphics Card #1GTX 1080 Ti
    Sound CardEssence STX 2
    Monitorsamsung 850d
    Storage #1Samsung 960 Pro 512 GB
    Storage #2Samsung 960 Evo 500 GB
    CPU CoolerAquacomputer Kryos XT
    Power SupplybeQuiet Dark Power P9 850 W

    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    20

    I´m shure, that this behavior isn´t the mainboard´s falut.

    Perhaps you´ve just forgotten to remove the protection foil of the coolerplate or you made a mistake with mounting ist.

  4. #4
    ROG Member Array PS_DiRtY PC Specs
    PS_DiRtY PC Specs
    MotherboardAsus Maximus X Code
    ProcessorIntel Core i7-8086k
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 32GB 2666 MHz
    Graphics Card #1ROG Strix GTX 1080 Ti OC Edition
    Storage #1960 PRO 512 GB M.2
    Storage #2960 EVO 500 GB M.2
    CPU CoolerCorsair H115i
    CaseNZXT H440
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1200 P2
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech G403
    Headset Astro A40 TR
    OS Windows 10 Pro
    PS_DiRtY's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by DirtyMacho View Post
    what is oc setting. Share the bios snapshot. Only then we can understand what is wrong. Also share the snap of the corsair monitor for cooler . Link software i mean. we need to know the liquid temps

    Is this max is on load and did u try any strest test and it hits that max or durning normal cold boot
    --There is no OC at all. Stock speeds/voltages on all cores.

    --Here are the Bios Screens: https://imgur.com/a/vQUcy6u.

    --AIDA64 "Stress CPU" Temps https://imgur.com/a/5uH0eBE
    (includes corsair link ss)

    --Aida64 "Stress FPU" Temps https://imgur.com/a/mgDOqMO
    (includes corsair link ss)

  5. #5
    ROG Member Array PS_DiRtY PC Specs
    PS_DiRtY PC Specs
    MotherboardAsus Maximus X Code
    ProcessorIntel Core i7-8086k
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 32GB 2666 MHz
    Graphics Card #1ROG Strix GTX 1080 Ti OC Edition
    Storage #1960 PRO 512 GB M.2
    Storage #2960 EVO 500 GB M.2
    CPU CoolerCorsair H115i
    CaseNZXT H440
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1200 P2
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech G403
    Headset Astro A40 TR
    OS Windows 10 Pro
    PS_DiRtY's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by runningdodo View Post
    I´m shure, that this behavior isn´t the mainboard´s falut.

    Perhaps you´ve just forgotten to remove the protection foil of the coolerplate or you made a mistake with mounting ist.
    No, I did not forget and I have re-seated multiple times as stated in the OP.

  6. #6
    ROG Guru: Green Belt Array Phillyflyer's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    30
    Posts
    532

    8086k should only require 1.31v to achieve 5.0ghz all cores at stock....my suggestion is to set the XMP...set VCore to auto...set LLC to auto instead of level 6....change AVX from 3 to 0....run P95 version 26.6 which has no AVX ...try that first and see where the voltages and temps land.
    Last edited by Phillyflyer; 07-11-2018 at 04:11 PM.
    Asus ROG Maximus XI EXTREME
    Intel i7 9900K OC'D @ 5.2 GHZ @ 1.345V (1.296V LOAD) LLC 6 PRIME 95 STABLE 8 HRS
    XSPC RX360 Rad (6)Scythe Gentle Typhoon 1850 RPM Fans In Push/Pull @ 1500 RPMS
    Swiftech Drive II / Swiftech MCP35X Pump
    Enermax Platimax 1200 Watt Power Supply
    32GB G.Skill F4-3866C18Q-32GTZR 3866 MHZ CL18 1.35V (OC 4266MHZ 17-18-18-41-2T @1.45V)
    MSI GTX 1070 SEA HAWK EK X SLI WITH ASUS HB RGB
    (5)Samsung 840 Pro 128 GB In Raid 0
    (2) WD 1TB Black Edition
    Corsair 900 D

  7. #7
    ROG Member Array PS_DiRtY PC Specs
    PS_DiRtY PC Specs
    MotherboardAsus Maximus X Code
    ProcessorIntel Core i7-8086k
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 32GB 2666 MHz
    Graphics Card #1ROG Strix GTX 1080 Ti OC Edition
    Storage #1960 PRO 512 GB M.2
    Storage #2960 EVO 500 GB M.2
    CPU CoolerCorsair H115i
    CaseNZXT H440
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1200 P2
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech G403
    Headset Astro A40 TR
    OS Windows 10 Pro
    PS_DiRtY's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Phillyflyer View Post
    8086k should only require 1.31v to achieve 5.0ghz all cores at stock....my suggestion is to set the XMP...set VCore to auto...set LLC to auto instead of level 6....change AVX from 3 to 0....run P95 version 26.6 which has no AVX ...try that first and see where the voltages and temps land.
    Done, I hit 100 C immediately. I even lowered it to 1.28V and same thing.

    Click image for larger version. 

Name:	2018-07-11_12-23-38.png 
Views:	29 
Size:	20.2 KB 
ID:	74682
    Last edited by PS_DiRtY; 07-11-2018 at 04:43 PM.

  8. #8
    ROG Guru: Green Belt Array Phillyflyer's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    30
    Posts
    532

    Something definitely not right...just throwing this out there...but...are your fans on the cooler in the correct direction ??...2 chips and 2 coolers giving the same results kinda tells me that the fans are not in the correct direction for air flow or...there is an issue with that board.
    Last edited by Phillyflyer; 07-11-2018 at 07:35 PM.
    Asus ROG Maximus XI EXTREME
    Intel i7 9900K OC'D @ 5.2 GHZ @ 1.345V (1.296V LOAD) LLC 6 PRIME 95 STABLE 8 HRS
    XSPC RX360 Rad (6)Scythe Gentle Typhoon 1850 RPM Fans In Push/Pull @ 1500 RPMS
    Swiftech Drive II / Swiftech MCP35X Pump
    Enermax Platimax 1200 Watt Power Supply
    32GB G.Skill F4-3866C18Q-32GTZR 3866 MHZ CL18 1.35V (OC 4266MHZ 17-18-18-41-2T @1.45V)
    MSI GTX 1070 SEA HAWK EK X SLI WITH ASUS HB RGB
    (5)Samsung 840 Pro 128 GB In Raid 0
    (2) WD 1TB Black Edition
    Corsair 900 D

  9. #9
    ROG Member Array PS_DiRtY PC Specs
    PS_DiRtY PC Specs
    MotherboardAsus Maximus X Code
    ProcessorIntel Core i7-8086k
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 32GB 2666 MHz
    Graphics Card #1ROG Strix GTX 1080 Ti OC Edition
    Storage #1960 PRO 512 GB M.2
    Storage #2960 EVO 500 GB M.2
    CPU CoolerCorsair H115i
    CaseNZXT H440
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1200 P2
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech G403
    Headset Astro A40 TR
    OS Windows 10 Pro
    PS_DiRtY's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Phillyflyer View Post
    Something definitely not right...just throwing this out there...but...are your fans on the cooler in the correct direction ??...2 chips and 2 coolers giving the same results kinda tells me that the fans are not in the correct direction for air flow or...there is an issue with that board.
    Thanks for the input fellas. Out of frustration I took the board back to Micro Center today and got them to give me an open box Formula for the same price. It never got north of 75*C under full load. I'm gonna say something was definitely going on with that board.

  10. #10
    ROG Guru: Green Belt Array Phillyflyer's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    30
    Posts
    532

    You did well my friend with getting the Formula as a replacement vs your original board !!
    Asus ROG Maximus XI EXTREME
    Intel i7 9900K OC'D @ 5.2 GHZ @ 1.345V (1.296V LOAD) LLC 6 PRIME 95 STABLE 8 HRS
    XSPC RX360 Rad (6)Scythe Gentle Typhoon 1850 RPM Fans In Push/Pull @ 1500 RPMS
    Swiftech Drive II / Swiftech MCP35X Pump
    Enermax Platimax 1200 Watt Power Supply
    32GB G.Skill F4-3866C18Q-32GTZR 3866 MHZ CL18 1.35V (OC 4266MHZ 17-18-18-41-2T @1.45V)
    MSI GTX 1070 SEA HAWK EK X SLI WITH ASUS HB RGB
    (5)Samsung 840 Pro 128 GB In Raid 0
    (2) WD 1TB Black Edition
    Corsair 900 D

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •