Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2018
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Question C7H - How to get system to boot to NVMe by default

    OK, I'm probably missing something simple here, but I cannot get the bios to put the m.2 drive in the boot order on a new build.
    I *can* boot to it from the override list though, so I know the drive itself works. Can someone point me in the right direction?

    Crosshair VII Hero (Wi-Fi)
    Ryzen 7 2700X
    Samsung 970 Evo (currently in m2.2)
    Bios v702

    Thanks

  2. #2
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jun 2018
    Reputation
    10
    Posts
    45

    Do you have any more HD conected? Did you put the M2 on the slot more down?

    No issues with mine here....

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array syldon PC Specs
    syldon PC Specs
    MotherboardAsus crosshair VII
    Processor2700X
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB DDR4 F4-4000C18Q-32GTZKW running at 3466 14-14-14-28
    Graphics Card #1MSI 1080
    Graphics Card #2MSI 1080
    Sound Cardon board
    MonitorAsus PB287Q X 2
    Storage #1480gb M2 samsung m961
    Storage #21tb 850 evo and 2tb 850 evo
    CPU Coolercorsair hydro 110i
    Casegeneric
    Power Supplytitanium 1600w platinum
    Keyboard corsair strafe
    Mouse logitech g700
    Headset logitech g930
    Mouse Pad corsair duo
    OS Windows 10 po
    Network RouterVirgin media super hub 2
    Accessory #1 https://imgur.com/KRQSu70
    syldon's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    12
    Posts
    198

    Quote Originally Posted by Cain Eyebright View Post
    OK, I'm probably missing something simple here, but I cannot get the bios to put the m.2 drive in the boot order on a new build.
    I *can* boot to it from the override list though, so I know the drive itself works. Can someone point me in the right direction?

    Crosshair VII Hero (Wi-Fi)
    Ryzen 7 2700X
    Samsung 970 Evo (currently in m2.2)
    Bios v702

    Thanks
    You should be able to set it as a boot priority in the bios listed on page 3-21 in the manual.

    Having your M2 drive running in slot 2.2 will reduce the PCI lane allocation to your gfx card by half. Your first M2 drive is best when using the slot 2.1. The one that does not have a heat shield on it.
    Last edited by syldon; 07-17-2018 at 07:07 AM.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2018
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Yes, it was having the issue in either slot. I did move it back to m2.1 to avoid stealing the lanes from the video card though.

    That being said, I did get it to work finally last night, though I'm not sure what setting change I did that worked. For a time, I reversed the issue somehow and only the m.2 was available in the boot order, but I finally got it all working...just wish I knew how exactly.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •