Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    BIOS 1402 Problems / Questions

    hey guys,

    i've two questions about the new BIOS 1402:

    - There is a "EVALUATION COPY"-Text before the BIOS-Screen is showing up while starting up the boot process. What's this about?

    - 1402 is pretty instable for me and i get a lot of crashes under w10/64. I was pretty fine with BIOS 1003, but when i try to go back to the previous version, i get an error msg that the bios image does not fit into the bios ROM. Same with all prior BIOS versions and no difference between ezupdate/bios update. Is there a workaround for this?

    kind regards,
    myla

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    505
    Posts
    13,689

    Where did you get the BIOS file from?

    If I were you I'd download a fresh copy of 1402 and use BIOS flashback method to flash it.

    Going back from 1402 can be a bit complicated but possible. Flash 0503 BIOS Flashback method and then flash a later BIOS (1003 for example) afterwards.

    Make sure you clear cmos before/after flashes.

  3. #3
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by Arne Saknussemm View Post
    Where did you get the BIOS file from?

    If I were you I'd download a fresh copy of 1402 and use BIOS flashback method to flash it.

    Going back from 1402 can be a bit complicated but possible. Flash 0503 BIOS Flashback method and then flash a later BIOS (1003 for example) afterwards.

    Make sure you clear cmos before/after flashes.
    Thanks for your help!

    I've got the bios files right from the official website: https://www.asus.com/de/Motherboards...Desk_Download/

    I tried again to go back to any older bios version via bios flashback and cleared the bios upfront. and still: "the selected file is not a proper bios" - i tried all of the bios files. no difference.

  4. #4
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    505
    Posts
    13,689

    Are you sure you are using BIOS flashback and not EZ flash?

    BIOS flashback is done with only the board powered up no messages are possible

    http://event.asus.com/2012/mb/USB_BIOS_Flashback_GUIDE/
    Last edited by Arne Saknussemm; 08-29-2018 at 07:49 AM.

  5. #5
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Aaaah, you are my life-saver! I thought bios flashback is the ez flash via bios. Tried your tipp and it worked. I hope, i got my stable system back now. thx so much! <3

  6. #6
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    505
    Posts
    13,689

    Cool beans!

    BIOS flashback is the best method for me...flashing forward or back....as far as I know EZ flash doesn't allow flashing back to previous...only updating...

  7. #7
    ROG Member Array CaptainFist PC Specs
    CaptainFist PC Specs
    MotherboardAsus Zenith Extreme
    Processor1950X
    Memory (part number)F4-3600C16D-16GTZR
    Graphics Card #1Nvidia 780ti
    Graphics Card #2Nvidia 780ti
    Graphics Card #3Nvidia GTX 580
    Monitor3 x Asus VG236
    Storage #1Samsung 960 Pro
    CPU CoolerEK-Supremacy EVO Threadripper Ediiton
    CaseLian Li 8500D
    Power SupplyBeQuit Black Power 1200w
    Keyboard Logitech G19S
    Mouse Logitech G502
    Headset Razer TIAMAT 7.1
    Mouse Pad Logitech
    OS Windows 10 x64 up to Date
    Network RouterAVM Fritzbox 7490 / 6490

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Quote Originally Posted by Arne Saknussemm View Post
    Where did you get the BIOS file from?

    If I were you I'd download a fresh copy of 1402 and use BIOS flashback method to flash it.

    Going back from 1402 can be a bit complicated but possible. Flash 0503 BIOS Flashback method and then flash a later BIOS (1003 for example) afterwards.

    Make sure you clear cmos before/after flashes.

    Bios 1402 Filefrom Asus.com flash again with 1402. before and after cleared cmos...

    Still evealution copy pops of in first screen..

  8. #8
    New ROGer Array W0D1N PC Specs
    W0D1N PC Specs
    MotherboardASUS Zenith II Extreme Alpha
    ProcessorAMD Threadripper 3960X (24C/48T)
    Memory (part number)G.Skill TridentZ NEO 3600Mhz C16 (16x4 GB)
    Graphics Card #1ASUS Strix RTX 3090 OC
    Sound CardOn Board
    MonitorASUS ROG PG278QR
    Storage #1Samsung 980 Pro 2TB
    Storage #2Samsung 970 EVO Plus 1TB
    CPU CoolerNZXT Kraken Z73
    CaseCooler Master Cosmos 700M
    Power SupplyCorsair HX 1200W
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Logitech G502
    Headset Logitech G430
    Headset/Speakers Logitech Z-5500
    OS Windows 10

    Join Date
    Mar 2020
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Wel.. on my download page it states after the version info of the bios that it is BETA. Witch is weird because i never see them posting a beta version before.

  9. #9
    ROG Guru: White Belt Array Martsmac1982 PC Specs
    Martsmac1982 PC Specs
    Laptop (Model)SAGER P870DM-G
    MotherboardASUS ROG ZENITH II EXTREME ALPHA
    ProcessorAMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)G.Skill 64GB DDR4 RAM @ 2800Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 WC
    Sound CardONBOARD
    MonitorEVE SPECTRUM 4K 144HZ
    Storage #1500G CRUCIAL SSD NVME
    Storage #2ADATA XPG 2TB NVME SSD
    CPU CoolerCUSTOM WATER OPTIMUS BLOCK
    CaseCASELABS STH10
    Power SupplyEVGA T2 1600W
    Keyboard CORSIAR K850
    Mouse LOGITECH G950
    Headset PLATRONICS RIG 800LX
    Mouse Pad MODMAT
    Headset/Speakers CYBERACOUSTICS
    OS WIN 1O
    Network RouterASUS RT-AC87U

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    11
    Posts
    106

    So I just updated to this bios on my newly acquired ROG ZENITH II EXTREME ALPHA, and I cannot for the life of me, get the two NVMe drives (borh installed in the DIMM.2 Slot) to show up anywhere but under the NVMe drives section of the BIOS. They are not in the Boot-able devices section of the bios at all.

    NVME driver is enabled and all hardware is physically hooked up correctly.

    Please Help

    This worked on the default BIOS the board came with but the above happens after flashing to 1402 (latest bios)
    My Rig.

    Caselabs STH10
    AMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    ROG ZENITH II EXTREME
    64GB G. SKILL DDR4 2800 (F4-2800C15Q2-64GRK)
    1 x RTX 3090 WC 24GB
    1 x ADATA 2TB 8200 NVME for Games
    1 x CRUCIAL 500GB NVME purely for OS
    1 x 960GB Crucial SSD for Downloads

  10. #10
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by Martsmac1982 View Post
    So I just updated to this bios on my newly acquired ROG ZENITH II EXTREME ALPHA, and I cannot for the life of me, get the two NVMe drives (borh installed in the DIMM.2 Slot) to show up anywhere but under the NVMe drives section of the BIOS. They are not in the Boot-able devices section of the bios at all.

    NVME driver is enabled and all hardware is physically hooked up correctly.

    Please Help

    This worked on the default BIOS the board came with but the above happens after flashing to 1402 (latest bios)


    If you are not using this as some sort of dual booting feature then i do not understand why you would want the DIMM.2 device to hold your Bootable C drive on it.
    DIMM.2 runs through the chipset so even if you are able to run a pcie gen 4 drive it still has to go through the chipset.
    Best is to run Main drives on board under left hand ram slots.
    ( i found this out the hard way )

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •