Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Hybrid View

  1. #1
    ROG Member Array mojoeskimo's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Angry Low gpu usage and low frames in game! Help!

    Okay computer gurus here we go!
    I have a new rig(specs below) and it has been doing fine for a month, but now all of a sudden I am getting very low frame rates in games(19-30 fps) on any settings....that before were running smooth 120+ fps on high to ultra settings. My GPU utilization hovers around 30-40%. My CPU seems to do fine and has no sign of throttling.
    OS: Win10
    CPU: i7 8700K
    GPU: Asus ROG STRIX 1080ti 11GB
    Mobo: Asus ROG STRIX Z370-E
    RAM: 1x DDR4 16GB
    SSD: Samsung 500gb
    PSU: Corsair CX750M
    Moniter: 32in Acer Predator 1440p @ 165hz

    I have no overclocking settings active and I have all updated drivers and updated bios. I have assured that my power settings are all set to performance. I use gsync (vsync off) and use 'gaming mode' in GPU Tweak II. Its been kinda frustrating and I have been trying to diagnose/fix the problem all day. Like i said, the rig ran fine not long ago on these same settings and was using the GPU fully. Let me know if you guys want some benchmarks and/or screenshots of values. Thanks in advance!

  2. #2
    ROG Member Array mojoeskimo's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Some screenshots and FYI I have no idea what to look for when it comes to most of these values and what optimal is.
    Click image for larger version. 

Name:	Superposition_Benchmark_v1.0_3363_1536479700.jpg 
Views:	1 
Size:	238.5 KB 
ID:	75646
    Click image for larger version. 

Name:	Capture.JPG 
Views:	0 
Size:	61.6 KB 
ID:	75647

  3. #3
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,359

    Hello mojoeskimo

    Welcome to the ROG forum.

    Yep, there's something definitely wrong with a score that low. First thing I notice is the memory is running at the proper speed of 11,000MHz but the core clock looks to be boosting to only 1278MHz. Superposition is showing 100% gpu utilization.

    Temps aren't a problem at 52c - 56c.

    1 ram stick is probably hindering performance some but I'm not sure it would that much.

    Post us a screenshot of GPU-Z, maybe this will tell us something.

    Click image for larger version. 

Name:	GPU - Z.png 
Views:	27 
Size:	46.3 KB 
ID:	75650

  4. #4
    ROG Member Array mojoeskimo's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Click image for larger version. 

Name:	gpuz.jpg 
Views:	26 
Size:	144.1 KB 
ID:	75655Click image for larger version. 

Name:	gpuz2.jpg 
Views:	26 
Size:	124.1 KB 
ID:	75656
    Click image for larger version. 

Name:	taskmngr.JPG 
Views:	26 
Size:	52.6 KB 
ID:	75657
    All of these were captured under load or while i was in game (Day of Infamy) which should be a breeze for my system, was getting 160-190 fps previously.

  5. #5
    ROG Member Array mojoeskimo's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Unhappy

    just makes me cringe... here is what user benchmark is saying...
    Click image for larger version. 

Name:	bench.JPG 
Views:	6 
Size:	53.3 KB 
ID:	75662
    I wouldn't suspect my gpu be a bad card beings it worked flawlessly already? I put my gtx960 in this rig and it runs fine. I just don't get it.
    THINGS I HAVE TRIED:
    -enable and disable all OC
    -settings on performance (bios,windows,and nvidia control panel)
    -DDU and reinstall drivers
    -Made sure bios and all mobo related drivers were up to date
    -tried installing previous nvidia drivers
    -completely unplugged gpu and reinstalled fresh
    -fresh install of windows/factory reset
    -tried different refresh rates (60hz,100hz,144z)
    -turned of any resolution scaling
    -made sure applications were selected as priority
    -checked all physical power connections(leds all showing good)
    -ran gpu bare bones with geforce experience and GPU tweak uninstalled)
    No Luck, I have been testing and lately my gpu percentage will randomly shoot up to around 80% for maybe a second or two while tabbed out of a game and then fall back down to like 20%. Why would it fluctuate so bad? and is it normal for my CPU to be utilized at like 7% while in game? seems like it should be higher IMO.

  6. #6
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,359

    I see the bus interface is PCIe x16 3.0 @ x16 1.1

    Does it ramp up to 3.0 under load ?

  7. #7
    ROG Member Array mojoeskimo's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    I see the bus interface is PCIe x16 3.0 @ x16 1.1

    Does it ramp up to 3.0 under load ?
    *

    I am at work at the moment so I can not re-test untill this evening, but that screenshot was captured while in game, so my suspicion is that it does not ramp to 3.0.*
    *

  8. #8
    ROG Member Array mojoeskimo's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    I see the bus interface is PCIe x16 3.0 @ x16 1.1

    Does it ramp up to 3.0 under load ?
    It ramps up to a 2.0 even after going into my bios and manually changing it the gen3, gpuz say my graphics card supports 3.0...
    Click image for larger version. 

Name:	bus2.0.JPG 
Views:	16 
Size:	9.3 KB 
ID:	75697
    Also while in BIOS, I made sure system was set on performance and not any type of power saving mode, but i did notice that in my graphics menu it says GOP/VBIOS STATUS----"Select Valid GPU" I guess i dunno why my gpu bios version wouldn't show up but i figured it must have one due to the graphics card being able to function and display an image, correct?
    Furthermore, here are some graphs when i was running the render test in GPU-Z.
    Click image for larger version. 

Name:	gpuz.jpg 
Views:	1 
Size:	20.6 KB 
ID:	75698Click image for larger version. 

Name:	tweak2.jpg 
Views:	1 
Size:	44.5 KB 
ID:	75699
    Why is my core clocked locked at 139? It just stays there no matter whether I launch a game off steam or just in idle it stays put....
    Last edited by mojoeskimo; 09-11-2018 at 12:35 AM.

  9. #9
    Administrator Array Silent Scone@ASUS's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    124
    Posts
    1,806

    Hover over the green on the PerfCap Reason graph, otherwise, it's not telling us anything.

  10. #10
    ROG Member Array mojoeskimo's Avatar
    Join Date
    Aug 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by Silent Scone View Post
    Hover over the green on the PerfCap Reason graph, otherwise, it's not telling us anything.
    nothing comes up when I hover my mouse on the green, although the "pwr" reading is what it reads the whole time described by GPUZ as "limited by total power limit"

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •