Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 19
  1. #1
    ROG Enthusiast Array habbich PC Specs
    habbich PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme U3.1
    ProcessorIntel i7 5960x
    Memory (part number)G.Skill 32GB TridentZ - F4-3200C16Q-32GTZ
    Graphics Card #1MSI 980TI 6G
    MonitorDELL U3415W
    CPU CoolerNoctua NH-D15s
    CaseLian Li X2000 TYR
    Power SupplyEVGA SuperNova P2 1000W
    Keyboard MS Natural Keyboard 9000 + CM QuickFire TK
    Mouse Logitech G502 + 3M Ergonomical Mouse
    Mouse Pad Steel Series glass
    OS Windows 10 PRO x64
    Accessory #1 Microsoft Wireless Xbox controler hub

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    57

    Windows loading freeze, entering & exiting BIOS resolves it - SOLVED!

    Motherboard model:
    Rampage V Extreme/U3.1

    UEFI Version:
    1401/1502 (doesn't matter which one)

    CPU:
    Intel I7 5960x

    Memory kit part number (s) and amount in GB:
    G.SKill Ripjaws4 - F4-3000C15Q-16GRR, 4x4GB kit (3000MHz)

    GPU:
    Sapphire Radeon R9 290

    SSD/HDDs/Optical drives:
    M2 Samsung SM951 - 125GB
    Samsung 850 EVO - 512GB
    Bunch of other Sata HDDs
    Pioneer DVD burner

    PSU:
    Corsair 850W TX i think

    USB Devices (model/version number):
    MS Xbox Adapter
    MS Natural keyboard 9000
    3M Ergonomic Mouse

    Monitor:
    DEL U3415W

    CPU Cooler:
    Noctua NH-D15

    PC CASE:
    Lian Li X2000

    Operating system:
    Windows 8.1 Pro x64 activated

    Drivers Installed (include version):
    Newest from Asus site.

    Any third Party temp/voltage software installed:
    No

    System Overclocked (provide details)?
    Yes, delta from stock:
    -36x multiplier (all cores) - 4.5GHz, 125MHz bus speed
    -XMP profile (SA not tempered with - all auto)

    Issue

    First of all, hello everybody, it's my first post here, sadly reporting a probable bug...
    I've already reported the issue to Asus support, but since it is an OC case they've said I should turn to you guys here.
    Hope you can help me out.

    Got a problem with booting up windows...
    The problem is easily reproduced (every time) on my machine. Running an Intel I7 5960 @4.5GHz
    (bus speed 125MHzm 36 multiplier) and G.skill Ripjaws in XMP profile (3GHz)... nothing out of ordinary.
    I've ran all possible benchmarks and stress tests (CPU and memory) for a couple of days and
    all passed flawlessly (RealBench among others). The whole system is stable as a rock. At least if I can get it to boot to windows...
    The thing is that my system does not boot to windows (get a freeze on the ROG loading screen and later a blue screen) in 90% of the time,
    but if I press the DEL key and enter BIOS before the windows bootup and not change anything just press F10 (save setting) and ENTER,
    the system will go into reset and boot into windows flawlessly.

    I did that more than 40 times and the system always booted to windows without any issues. If I just turn on the system or do a reset without entering BIOS prior
    the system will probably hang. It never hangs in POST stage though.

    It really looks like a glitch of some sort… How is the boot procedure different if I enter BIOS and not change anything, press F10 and ENTER (auto restart afterwards), compared
    to a regular boot?

    I've tried this with UEFI secure boot or without (pretty much tinkered with all the boot options) - it is the same. In BIOS 1401/1502, also no change.

    Update 18.8.2015 - SOLVED:

    Found the reason - SATA support and its Boot drive only option.
    If I save with the "Boot Drive Only" option, windows loader always freezes, otherwise it boots up normally.
    It wasn't an OC issue after all.
    Last edited by habbich; 08-19-2015 at 01:24 PM. Reason: SOLVED

  2. #2
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,405

    Hey habbich ...does this happen if you set everything to F5 stock defaults?

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array bobbagels PC Specs
    bobbagels PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme (original)
    Processor5930 K
    Memory (part number)16 G Crucial Ballistix DDR4-2400 (2x8)
    Graphics Card #1Asus GTX 1080
    MonitorPG279Q
    Storage #1Samsung 950 Pro
    Storage #2Samsung 850 Pro- 500 Gb- W/D Cavier Black1 TB
    CPU CoolerSwiftech H-240 (push pull)
    CasePhanteks Primo
    Power SupplyEVGA SuperNova- 1000W 80+ P
    Keyboard G19s
    Mouse G700s
    OS Windows 10
    bobbagels's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    190

    Ive read so many posts on this issue. And I too have this problem as well, but i dont get a blue screen, just a freeze.. Sometimes even at stock settings.
    From what I have read it is a USB issue many times.
    I am presently testing start up/shut down with 1 usb device disconnected at a time. Its difficult though because i use a usb mouse and keyboard.
    So I too am interested .

  4. #4
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    When your system hangs, what is which QCODE is the DEBUG LED displaying? Also look beside the 24 pin power connector to see if any QLEDs remain lit.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array habbich PC Specs
    habbich PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme U3.1
    ProcessorIntel i7 5960x
    Memory (part number)G.Skill 32GB TridentZ - F4-3200C16Q-32GTZ
    Graphics Card #1MSI 980TI 6G
    MonitorDELL U3415W
    CPU CoolerNoctua NH-D15s
    CaseLian Li X2000 TYR
    Power SupplyEVGA SuperNova P2 1000W
    Keyboard MS Natural Keyboard 9000 + CM QuickFire TK
    Mouse Logitech G502 + 3M Ergonomical Mouse
    Mouse Pad Steel Series glass
    OS Windows 10 PRO x64
    Accessory #1 Microsoft Wireless Xbox controler hub

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    57

    @ Arne Saknussemm
    No problems running on stock.

    @Chino
    QCODE on the debug LED on the MB is AA. No other (additional) LEDs lit on the board near the 24pin connector.
    Freeze on the loading screen and (not always) BSOD (machine_exception or smth - then freeze - percentage not raising).

  6. #6
    untouched Array Praz's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    137
    Posts
    4,038

    Hello

    With all other settings the same lower the CPU multiplier one tick and test if the freezing remains.

  7. #7
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,405

    Yeah, AA is the normal code you should have...this is after the BIOS has handed over to OS

    If it's OK at stock it must be something to do with the OC...so something is stressing at startup or something is not very stable and beyond it's tipping point with the OC...

    Try unplugging USB stuff and just keep mouse and keyboard...if they are in USB2.0 ports try the usb 3.0 ports or vice versa.

    Maybe try a higher boot voltage for the RAM or up VCCSA a notch to see if it's RAM related...

    That RAM runs with bclk at 100 flawlessly here by the way if you wanted to try that...

  8. #8
    ROG Enthusiast Array JimGamer PC Specs
    JimGamer PC Specs
    Laptop (Model)Sony Vaio
    MotherboardX99 Asus Rampage V Extreme
    ProcessorI7 5820K OC 4200 Mhz
    Memory (part number)G Skill 32GB DDR4
    Graphics Card #1Asus Stiix GTX 980TI 6GB
    Sound Cardonboard Supreme FX
    MonitorAsus 24 Gaming
    Storage #1ADATA 128GB SSD
    Storage #2ADATA 128GB SSD
    CPU CoolerCorsair H100I
    CaseCorsair 750D
    Power SupplyCorsair HX 850I
    Keyboard Ducky Shine 5
    Mouse Razer Chroma Deathadder
    Headset Asus ROG Orion Pro Gaming
    OS Windows 10 Pro 64Bit
    Accessory #1 Samsung Evo 850 500GB
    JimGamer's Avatar
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    26
    Posts
    36

    Hi there
    Also of my behalf a good day to you guys .
    I have almost the same problem.
    My system is being unstable since a week ago .
    When i start up i have no icons at all . they come after a min or so on a ssd ADATA 128GB .starting up is a real problem since then .
    IAlso since then i have problems with my Razer Mouse and Keyboard.
    I did a format so again Windows 8.1 Pro install went ok no problem but then when i had to put my personal info my keyboard and mouse went off could not fill in nothing.plugd in my keyboard and mouse in a other usb.no result. after all it seem to work after trying to plug in other usb's.
    After that seems to work.installation went ok from Windows then again i had a fast boot.untill i start updating again.system became unstable again.
    takes like a min to start when i come in windows no icons at all .Software seems to have problems at start up.
    When the computer started up there are no issue's anymore.
    This is weird stuff.
    Many regards
    Jim.

    PS : Sorry for my english im a little nerves from all this.

  9. #9
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Try disabling xHCI in the BIOS. Also what is the model of your ADATA SSDs?

  10. #10
    ROG Enthusiast Array JimGamer PC Specs
    JimGamer PC Specs
    Laptop (Model)Sony Vaio
    MotherboardX99 Asus Rampage V Extreme
    ProcessorI7 5820K OC 4200 Mhz
    Memory (part number)G Skill 32GB DDR4
    Graphics Card #1Asus Stiix GTX 980TI 6GB
    Sound Cardonboard Supreme FX
    MonitorAsus 24 Gaming
    Storage #1ADATA 128GB SSD
    Storage #2ADATA 128GB SSD
    CPU CoolerCorsair H100I
    CaseCorsair 750D
    Power SupplyCorsair HX 850I
    Keyboard Ducky Shine 5
    Mouse Razer Chroma Deathadder
    Headset Asus ROG Orion Pro Gaming
    OS Windows 10 Pro 64Bit
    Accessory #1 Samsung Evo 850 500GB
    JimGamer's Avatar
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    26
    Posts
    36

    ADATA SP 900
    i tryd everything . Reformated it again on my other SSD in the beginning it seem to work good untill now very slow boot again.
    it takes a long while when my windows comes on the desktop First black screen and then suddenly after a full min it pops up ,also my razer keyboard and mouse having problems with the Razer software. the program dont seem to respond.
    I have no idea what i have to do anymore. Anything worked very well untill a week ago ,when i did a cable mod change. i replaced my modulair cables from Corshair in the Red ones from Cable Mod. But i replaced them again with my original ones and the problem is still there . so i guess its got nothing to do with the replacment of the cables.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •