Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 28
  1. #1
    ROG Member Array Caipirinha PC Specs
    Caipirinha PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI APEX
    Processori7 7820X
    Memory (part number)TridentZ F4-3600C16D-16GTZ 4x8GB
    Graphics Card #1MSI Geforce GTX 1080 Ti LIGHTNING Z
    MonitorACER Predator X34 @100 HZ
    Storage #1INTEL 750 PCIE SSD 400 GB
    Storage #2OCZ Vector 180 SSD 480 GB + GSKILL FTL SSD 240GB +2x WD Purple 4 TB
    CPU CoolerEKWB PREDATOR XLC 360
    CaseCorsair Obsidian 900D + NoiseBlocker 14 1450RPM & corsair ML120 FANS
    Power SupplyCorsair AX1500i with RED Corsair sleeved cables
    Keyboard Cougar 700K for now
    Mouse Steelseries RIVAL 300 for now
    Headset gaming RAZER KRAKEN for now
    Mouse Pad ASUS ROG SHEATH + Steelseries DEX mouse pad
    OS Windows 10 Enterprise 64-bit Version 1809 (OS Build 17763.55)
    Accessory #1 1xASUS 16D1HT BLUERAY WRITER
    Accessory #2 NZXT HUE+
    Caipirinha's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Exclamation Bios flashback not working at all please help [SOLVED]

    Hello everyone
    TODAY I HAVE A BIG PROBLEM just 1 hour ago i was in BIOS#1 and i was changing one of my overclock settings and SO WERIDLY :O SUDDENLY the bios freezed ( no matter repluging keyboard or mouse wasnt the issue ) and i had to restart the pc and after i just restarted the pc it gave me error Qcode 53 [with Dram Alarm beeps] at the start of the debugger AND then i tried SAFE BOOT BUTTON and it stiill didnt boot and gave the same error and after that i cleared CMOS 100 times and it didnt work THEN i decided to Do FLASHBACK BIOS i have 2 Sticks of usb one is usb 3 and one is usb 2 the usb 3 is GPT-FAT32 the usb 2 is MBR-FAT32 i copied the BIOS 1401 with the file name of R6A.CAP into the USBs BUT no matter how many times i try the flashback bios it Doesnt work at all the FLASHBACK BIOS LED Light turns solid Blue and wont continue Blinking after i release my finger from the key this means that the BIOS Flashback is not operating it Only Blinks at the first 3-4 seconds of pushing the button it doesnt flashbacking the bios from usb and isnt installing any bios (i dont know if it doesnt read from usb or WHAT ) no matter how hard i try i have copied all bios versions with the filename:R6A.CAP or even R6A alone without ".CAP" my flashback bios WONT do anything guyss please someone help i had this issue before on my asus ramoage v edition 10 Too exactlly the same issue i cant believe its just 4 days i have assembled the system and everything was working Fine now suddenly this s-h-it hapened, IS THE BIOS#1 Corrupted in real time when i was in bios ?is it gone?how can i bring it back ??THE BIOS FLASHBACK of ASUS NEVER WORKED FOR ME I EVEN also did Clear BAT (removed motherboard battery) and it still didnt work (
    PS:i CAN boot with my BIOS#2 and it Boots up without any single issue very well and Works Perfectlly no issue there with BIOS#2 (bios2 version:0601)
    so it means that MY DRAMS MY CPU AND THE WHOLE HARDWARE SIDE HAVE NO ISSUE and its just the BIOS issue which seems its corrupted or broked and i jus want to FLASHBACK BIOS for it. and HEY I DID TRY BIOSFLASHBACK ON BIOS#2 TO CHECK IF BIOSFLASHBACK WORKS FOR MY Motherboard AT ALL OR NOT!! and weirdly it didnt work on the healthy bios#2 as well as i tried once.

    Motherboard: RAMPAGE VI APEX (BIOS #1:1503 - BIOS#2:0601)
    CPU:7820x
    RAM:4x8 GB tridentZ f43600-Cl16


    UPDATE:
    Check SOLUTION in these posts:

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...elp#post742152

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...ge2#post742165

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...ge3#post743025
    Last edited by Caipirinha; 11-06-2018 at 12:50 AM. Reason: Added Solution

  2. #2
    ROG Member Array allen001 PC Specs
    allen001 PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS X HERO
    Processori7-8700K
    Memory (part number)G.SKILL TridentZ RGB F4-3600C17D-16GTZR
    Graphics Card #1GeForce GTX 1080 Ti 11GB Black Edition
    Monitorsceptre 27" 4k
    Storage #1970 Evo 500GB M.2
    Storage #2860 Evo 500GB
    CPU CoolerCooler Master MasterLiquid ML360R
    CaseCooler Master MasterBox Pro 5
    Power SupplyEVGA - SuperNOVA G2 1000W 80+ Gold
    Keyboard Redragon K503 RGB Gaming Keyboard
    Mouse Razer DeathAdder Elite
    allen001's Avatar
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    34
    Posts
    6

    q- code 53

    q- code 53 means there is an incompatibility or problem with the RAM you selected. your running 4x8 GB tridentZ f43600-Cl16 ? then try it with just one stick in and see if it boots up
    Last edited by allen001; 11-02-2018 at 03:08 PM.

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array Mr. Fox PC Specs
    Mr. Fox PC Specs
    Laptop (Model)- NA -
    MotherboardEVGA X299 Dark
    Processori9-7960X @ 5.2GHz
    Memory (part number)32GB Corsair LPX DDR4-4000 @ 4200
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080 Ti xC2 Ultra Gaming
    MonitorPredator XB271HU 2560x1440 165Hz
    Storage #1512GB 960 Pro x 2 (OS Boot Drives)
    Storage #2960GB Samung Enterprise NVMe SSD x 2 | 2TB HDD
    CPU CoolerDual 360MM XPSC Rads+1/2 HP Water Chiller
    CasePraxis WetBench
    Power SupplyEVGA SuperNOVA P2 1600W
    Keyboard Corsair K95 RGB
    Mouse SteelSeries Sensei Wireless
    Headset Skullcandy Crusher Wireless S6CRW
    Mouse Pad Black Anodized Aluminum
    Headset/Speakers Logitech Z506 5.1 Speaker System
    OS W10 Ent LTSB 2016 / W7 Ultimate (Dual Boot)
    Accessory #1 Hailea HC-500A 1/2HP~790Watt Water Chiller
    Mr. Fox's Avatar
    Join Date
    May 2018
    Reputation
    41
    Posts
    126

    BIOS flashback only works for me with the USB sticks formatted in FAT16, and FAT16 (aka FAT) requires a 4GB or smaller stick. It has never worked for me with a NTFS or FAT32 USB stick, although I have tried numerous times with my Rampage VI Apex and the Maximus X Hero.
    Punisher | EVGA X299 Dark | i9-7960X @ 5.2GHz | 32GB Corsair LPX 4000 @ 4200 | EVGA 2080 TI xC2 HydroCopper Block
    EVGA SuperNOVA 1600W P2 | 2x 512GB 960 Pro / 2x 1TB Enterprise NVMe / 2TB HDD / 4TB HDD | W10 / W7 (Dual Boot)
    2x XSPC RX360 | Praxis WetBench | Hailea HC-500A (1/2HP~790W) Water Chiller | Results:
    http://hwbot.org/user/mr._fox/

  4. #4
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,859

    Could be that rom. Sadly they are now soldered instead of in a socket.
    I haven't looked in the BIOS for the feature but once upon a time you could copy one to the other, it was somewhere in the same section as where you can save it.
    If BIOS 2 works but the flashback works on neither either the USB, its format, the file name or most commonly made mistake.......stick not in the USB port labeled bios.
    Also make sure all other ports have nothing plugged into them.
    When in BIOS 2 did you pull up the EZ flash and look for the BIOS image from there? You dont have to flash it to look. Before you even look at the file you will have to select the source. If the source isnt shown then its not seeing the USB device. Always best to use smaller sticks too, 8GB or less.

  5. #5
    ROG Member Array Caipirinha PC Specs
    Caipirinha PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI APEX
    Processori7 7820X
    Memory (part number)TridentZ F4-3600C16D-16GTZ 4x8GB
    Graphics Card #1MSI Geforce GTX 1080 Ti LIGHTNING Z
    MonitorACER Predator X34 @100 HZ
    Storage #1INTEL 750 PCIE SSD 400 GB
    Storage #2OCZ Vector 180 SSD 480 GB + GSKILL FTL SSD 240GB +2x WD Purple 4 TB
    CPU CoolerEKWB PREDATOR XLC 360
    CaseCorsair Obsidian 900D + NoiseBlocker 14 1450RPM & corsair ML120 FANS
    Power SupplyCorsair AX1500i with RED Corsair sleeved cables
    Keyboard Cougar 700K for now
    Mouse Steelseries RIVAL 300 for now
    Headset gaming RAZER KRAKEN for now
    Mouse Pad ASUS ROG SHEATH + Steelseries DEX mouse pad
    OS Windows 10 Enterprise 64-bit Version 1809 (OS Build 17763.55)
    Accessory #1 1xASUS 16D1HT BLUERAY WRITER
    Accessory #2 NZXT HUE+
    Caipirinha's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Quote Originally Posted by allen001 View Post
    q- code 53 means there is an incompatibility or problem with the RAM you selected.
    hi allen001 ,No its not any hardware issue or any Dram issue because it boots and works fine with BIOS#2 As i mentioned. my problem is with BIOS#1 because its now corrupted it doesnt bootup no matter how hard i try and THE BIOS FLASHBACK Doesnt work at all and i ant my BIOS#1 back thats all i need ,the FLASHBACK BIOS LED Light turns solid Blue and wont continue Blinking after i release my finger from the key this means that the BIOS Flashback is not operating it Only Blinks at the first 3-4 seconds of pushing the button it doesnt flashbacking the bios from usb and isnt installing any bios (i dont know it doesnt read from usb or WHAT )

  6. #6
    ROG Member Array allen001 PC Specs
    allen001 PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS X HERO
    Processori7-8700K
    Memory (part number)G.SKILL TridentZ RGB F4-3600C17D-16GTZR
    Graphics Card #1GeForce GTX 1080 Ti 11GB Black Edition
    Monitorsceptre 27" 4k
    Storage #1970 Evo 500GB M.2
    Storage #2860 Evo 500GB
    CPU CoolerCooler Master MasterLiquid ML360R
    CaseCooler Master MasterBox Pro 5
    Power SupplyEVGA - SuperNOVA G2 1000W 80+ Gold
    Keyboard Redragon K503 RGB Gaming Keyboard
    Mouse Razer DeathAdder Elite
    allen001's Avatar
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    34
    Posts
    6

    boots and works fine with BIOS#2

    if it boots and works fine with BIOS#2 you should have an option when you go into that bios to flash BIOS#1 then don't you ?
    Last edited by allen001; 11-02-2018 at 03:22 PM.

  7. #7
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,400

    Try this with your USB drive if copy BIOS doesn't work

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...l=1#post549397

    When you cleared CMOS was the board fully disconnected...i.e PSU power off?
    Last edited by Arne Saknussemm; 11-02-2018 at 03:35 PM.

  8. #8
    ROG Member Array Caipirinha PC Specs
    Caipirinha PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI APEX
    Processori7 7820X
    Memory (part number)TridentZ F4-3600C16D-16GTZ 4x8GB
    Graphics Card #1MSI Geforce GTX 1080 Ti LIGHTNING Z
    MonitorACER Predator X34 @100 HZ
    Storage #1INTEL 750 PCIE SSD 400 GB
    Storage #2OCZ Vector 180 SSD 480 GB + GSKILL FTL SSD 240GB +2x WD Purple 4 TB
    CPU CoolerEKWB PREDATOR XLC 360
    CaseCorsair Obsidian 900D + NoiseBlocker 14 1450RPM & corsair ML120 FANS
    Power SupplyCorsair AX1500i with RED Corsair sleeved cables
    Keyboard Cougar 700K for now
    Mouse Steelseries RIVAL 300 for now
    Headset gaming RAZER KRAKEN for now
    Mouse Pad ASUS ROG SHEATH + Steelseries DEX mouse pad
    OS Windows 10 Enterprise 64-bit Version 1809 (OS Build 17763.55)
    Accessory #1 1xASUS 16D1HT BLUERAY WRITER
    Accessory #2 NZXT HUE+
    Caipirinha's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Quote Originally Posted by Mr. Fox View Post
    BIOS flashback only works for me with the USB sticks formatted in FAT16, and FAT16 (aka FAT) requires a 4GB or smaller stick. It has never worked for me with a NTFS or FAT32 USB stick, although I have tried numerous times with my Rampage VI Apex and the Maximus X Hero.
    hey mr.fox Bro my friend glad to see u again man,Really?u have/had this issue too?and you were just able to flashback by a FAT16/FAT 4GB usb stick ?!!!
    this freakingg NON Working asus bios flashback and the whole asus BIOS bugs random bootup failures freezings ARE THE BIGGEST MESS and now this one today has ruined my day , for me it just trurns out solid with both Bioses and nothing happens im going to try your solution as well i have to find/buy a 2/4 gb stick and formatt to FAT16/FAT and try that i hope it works for me : ( its just my first days of using it and i was working on its Overclocks its so SAD i got my Rams stable at MEMTEST last night on 4000 17-18-18-38-CR1 i was going to tighten it more for Cl16 or 17-17-17 to use for 24/7 or even push the frequency more too and am also going to delied the cpu in 1/2 days with my friend BUT now this Sh--- happened

  9. #9
    ROG Member Array Caipirinha PC Specs
    Caipirinha PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI APEX
    Processori7 7820X
    Memory (part number)TridentZ F4-3600C16D-16GTZ 4x8GB
    Graphics Card #1MSI Geforce GTX 1080 Ti LIGHTNING Z
    MonitorACER Predator X34 @100 HZ
    Storage #1INTEL 750 PCIE SSD 400 GB
    Storage #2OCZ Vector 180 SSD 480 GB + GSKILL FTL SSD 240GB +2x WD Purple 4 TB
    CPU CoolerEKWB PREDATOR XLC 360
    CaseCorsair Obsidian 900D + NoiseBlocker 14 1450RPM & corsair ML120 FANS
    Power SupplyCorsair AX1500i with RED Corsair sleeved cables
    Keyboard Cougar 700K for now
    Mouse Steelseries RIVAL 300 for now
    Headset gaming RAZER KRAKEN for now
    Mouse Pad ASUS ROG SHEATH + Steelseries DEX mouse pad
    OS Windows 10 Enterprise 64-bit Version 1809 (OS Build 17763.55)
    Accessory #1 1xASUS 16D1HT BLUERAY WRITER
    Accessory #2 NZXT HUE+
    Caipirinha's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Quote Originally Posted by JustinThyme View Post
    Could be that rom. Sadly they are now soldered instead of in a socket.
    I haven't looked in the BIOS for the feature but once upon a time you could copy one to the other, it was somewhere in the same section as where you can save it.
    If BIOS 2 works but the flashback works on neither either the USB, its format, the file name or most commonly made mistake.......stick not in the USB port labeled bios.
    Also make sure all other ports have nothing plugged into them.
    When in BIOS 2 did you pull up the EZ flash and look for the BIOS image from there? You dont have to flash it to look. Before you even look at the file you will have to select the source. If the source isnt shown then its not seeing the USB device. Always best to use smaller sticks too, 8GB or less.
    hi Dear JustinThyme very Appreciate and thanks for your Reply, YES Sadly once upon a time people could copy BIOS 1 to 2 and BIOS 2 to 1 and THE GREAT KING ASROCK MOTHERBOARDS have had all these Benefits and features but WEIRDLLY ASUS Motherboards with all that "WE ARE THE BEST" Allegation have the Freaking buggy freezyy corrupty bioses even in latest updates and they dont have Mechanical Switch on the board for switching between bioses which allows people to copy/paste bioses even with manual mechanical key on the board as the asrock has both options within its bios as Well:|-but asus boards even Worst they are digital switch and Soldered chip WTTHH : O......
    i see you have the Extreme version rampage vi extreme so our bios options must be the same i only see one option in the TOOL tab of bios#2 names as asus flashback but its not for Copying the bioses to eachother Its just an option to allow you to switch between bioses to prevent you from pushing the assigned switch key on the motherboard itself, and YES i see the BIOS FILE in the EZ flash utility in the BIOS#2 and it can see the USB devices as i have updated my BIOS#1 before when it was alive through these usbs too ,i will try unplugging everything as u mentioned and will try smaller sticks too HOPE THAT SOLVES THE ISSUE :C

  10. #10
    ROG Member Array Caipirinha PC Specs
    Caipirinha PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI APEX
    Processori7 7820X
    Memory (part number)TridentZ F4-3600C16D-16GTZ 4x8GB
    Graphics Card #1MSI Geforce GTX 1080 Ti LIGHTNING Z
    MonitorACER Predator X34 @100 HZ
    Storage #1INTEL 750 PCIE SSD 400 GB
    Storage #2OCZ Vector 180 SSD 480 GB + GSKILL FTL SSD 240GB +2x WD Purple 4 TB
    CPU CoolerEKWB PREDATOR XLC 360
    CaseCorsair Obsidian 900D + NoiseBlocker 14 1450RPM & corsair ML120 FANS
    Power SupplyCorsair AX1500i with RED Corsair sleeved cables
    Keyboard Cougar 700K for now
    Mouse Steelseries RIVAL 300 for now
    Headset gaming RAZER KRAKEN for now
    Mouse Pad ASUS ROG SHEATH + Steelseries DEX mouse pad
    OS Windows 10 Enterprise 64-bit Version 1809 (OS Build 17763.55)
    Accessory #1 1xASUS 16D1HT BLUERAY WRITER
    Accessory #2 NZXT HUE+
    Caipirinha's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Quote Originally Posted by allen001 View Post
    if it boots and works fine with BIOS#2 you should have an option when you go into that bios to flash BIOS#1 then don't you ?
    No that option doesnt exist in asus pricey boards bios

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •