Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    ROG Member Array levye PC Specs
    levye PC Specs
    MotherboardAsus Rog Strix Z370-E
    Processori7 - 8700K
    Memory (part number)Corsair 32GB Vengeance LPX DDR4 3000 Mhz
    Graphics Card #1Asus Rog Strix GTX 1080 Ti
    MonitorLG 32GK850G-B - 32" LED Monitor - QHD G-Sync
    Storage #1Samsung 860 EVO SSD X 2 (RAID 0)
    CPU CoolerBe Quite! Dark Rock Pro 4
    CaseFractal Define R6 Blackout TG USB-C
    Power SupplyEVGA Supernova G3 1000W
    Keyboard Das Keyboard
    Accessory #1 Be Quite Silent Wings 3 140mm PWM
    Accessory #2 Be Quite Silent Wings 3 140mm PWM
    Accessory #3 Be Quite Silent Wings 3 140mm PWM
    levye's Avatar
    Join Date
    Sep 2018
    Reputation
    10
    Posts
    8

    GTX 1080 Ti Random GPU Fan spinning

    Hi,

    When i just perform daily mail & office stuff on my PC (not gaming or graphics intense work) , My GPU fans start to spin and make noise for a while.
    I am checking GPU Temp and it does not change at all. In order to give a better insight, I am adding GPU Tweak II snapshot. As you can see, Temperature keeps between 31-32 however GPU fans starts to work at some points.
    Any idea?

    Click image for larger version. 

Name:	crazy3.JPG 
Views:	2 
Size:	64.5 KB 
ID:	76805

  2. #2
    Administrator Array Silent Scone@ASUS's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    124
    Posts
    1,801

    Hi,

    Can you confirm there are no other tools open that are polling the device or attempting to control fan speeds?

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Hey, I was having the same issue with my RTX 2080ti. I found that altering the fan curve and setting the fans to start at a lower speed than idle fixed that. I run an EVGA model and after speaking with CS they confirmed that it was the only current work around to prevent that from happening.*

    Running the fans at start up at only something ~20% and allowing the curve to move up from there has worked perfectly.
    Hopefully this helps!*

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by n0va17 View Post
    Hey, I was having the same issue with my RTX 2080ti. I found that altering the fan curve and setting the fans to start at a lower speed than idle fixed that. I run an EVGA model and after speaking with CS they confirmed that it was the only current work around to prevent that from happening.*

    Running the fans at start up at only something ~20% and allowing the curve to move up from there has worked perfectly.
    Hopefully this helps!*
    What programm have u used to change the fan speed? Because even with CAM, Afterburner or Speedfan it is at 0 RPM and it is also spinning at 100%. The temp is normal at like 30°c.

    I have an "Asus ROG Strix GeForce GTX1080TI-O11G"

    Also in the Software "GPU Tweak" it says the fan is 0% even if it is spinning at 100%. And even if i try to change it nothing happends, on a fresh new installed windows!
    Last edited by Theuros; 11-16-2018 at 05:15 PM.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •