Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1
    ROG Member Array SeanHaney PC Specs
    SeanHaney PC Specs
    MotherboardMaximus IX Formula (BIOS 1301)
    ProcessorIntel Core i7-7700k
    Memory (part number)Corsair CMU16GX4M2C3200C16 (2x8gb)
    Graphics Card #1EVGA GTX1080ti FTW3 (11G-P4-6696-KR)
    Sound CardAsus Xonar STX Essence
    MonitorVF550M Vizio LCD, 2ea HP2311x
    Storage #1Samsung 960Pro 512gb, Samsung 850Pro 512gb
    Storage #2WD $TB Gold, WD 2TG Gold
    CPU CoolerEKWB A240
    CaseThermaltake Level 10 GT Snow
    Power SupplyXFX 850w
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Razer Mamba (2012)
    Headset Turtle Beach PX3
    OS Win10Pro x64 Build 17134.407 (1803/RS4)
    Network RouterAsus RT-AC88U FW:3.0.0.4.384_32799

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    17

    How To get My M9F LEDS Back? [Resolved]

    I've had my system for about 2 years now, and upon a recent whim decided to load the Aura software. After a gazillion times of loading and unloading Aura, both 1.7.22 and 1.06.17, trying EVERYTHING I could possibly read about this feature, I've finally come to the conclusion it's POS software. I did get it to work for about a week after loading 1.06.17. Unfortunately, before I started this whole episode, I had working LEDS on my Maximus IX Formula board, and now they only work if I've shut down the system. The second I turn it on, all goes blank except the RGB headers which now only give be green lights on my two 12" LED strips. Nothing I can do get my MB lights back when the system is ON. I do have a brand new GTX 1080 Ti FTW3 GPU I got about 2 weeks ago, and it's LEDs work fine.

    A couple of systems ago, I seem to remember a similar issue with Asus' AI Suite, which took me forever to kill, but eventually did. I should have learned my lesson then, but the RGB effect was too great for me to pass up. I figured, "heck, what do I have to lose by trying it?".

    I've used the Aura Cleaner, cleaned my whole drive of anything AURA (or Lighting Service), cleaned the registry as far as I can, and STILL don't have any lights. I've even disconnected my LED strips in all configurations to see if they were suspect.

    I've tries numerous reloads of prior images to using the AURA software, and nothing seems to change (I keep Macrium full C drive images for about a month's worth of changes). I've had BIOS 1301 since about May. My ultimate conclusion is that possibly my BIOS setup is corrupt, but everything else works just fine. Since they work in system off, but turn off the SECOND I turn the system on tells me it's possibly a BIOS issue. I've cycled the BIOS properties for the LEDs multiple times, both warm and cold boots, and still nothing. I'm at wits' end, and have tried to google reloading the 1301 BIOS setup, but haven't seen any definitive answers in doing so. I'd like to reset the CMOS, but don't have the hours on end to save screenshots of my BIOS setup so I can recover correctly.

    MY system kicks butt right now EXCEPT for it's onboard lighting. Ideas? Can I reload 1301 over itself? Please don't tell me to reload Windows 10...the problem is my LEDs go off WAY BEFORE Windows even gets loaded.

    Thanks in advance for anything you can "enlighten" me with!

    BIOS Version: 1301 x64
    Build Date: 03/14/2018
    iROG1 Version: MBEC-Z270-0216
    iROG2 Version: RGE2-Z270-0109
    iROG3 Version: RGE3-Z270-0117
    LED EC Version: LED-0116
    Last edited by SeanHaney; 12-05-2018 at 03:34 PM. Reason: Added info requested by MasterC

  2. #2
    ROG Member Array SeanHaney PC Specs
    SeanHaney PC Specs
    MotherboardMaximus IX Formula (BIOS 1301)
    ProcessorIntel Core i7-7700k
    Memory (part number)Corsair CMU16GX4M2C3200C16 (2x8gb)
    Graphics Card #1EVGA GTX1080ti FTW3 (11G-P4-6696-KR)
    Sound CardAsus Xonar STX Essence
    MonitorVF550M Vizio LCD, 2ea HP2311x
    Storage #1Samsung 960Pro 512gb, Samsung 850Pro 512gb
    Storage #2WD $TB Gold, WD 2TG Gold
    CPU CoolerEKWB A240
    CaseThermaltake Level 10 GT Snow
    Power SupplyXFX 850w
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Razer Mamba (2012)
    Headset Turtle Beach PX3
    OS Win10Pro x64 Build 17134.407 (1803/RS4)
    Network RouterAsus RT-AC88U FW:3.0.0.4.384_32799

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    17

    No one has any insight? Please- I need to get some help on this as I'm installing in new EVGA DG-87 case! Thank you!

  3. #3
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,858

    Have you tried removing the power from the board completely as in puling the plug on the PSU or flipping the PSU switch off? To recover on mine it takes doing that and an initialization cycle after the power has been removed for 30 seconds or so. Like 3 reboots it does then back to OEM.

  4. #4
    ROG Member Array SeanHaney PC Specs
    SeanHaney PC Specs
    MotherboardMaximus IX Formula (BIOS 1301)
    ProcessorIntel Core i7-7700k
    Memory (part number)Corsair CMU16GX4M2C3200C16 (2x8gb)
    Graphics Card #1EVGA GTX1080ti FTW3 (11G-P4-6696-KR)
    Sound CardAsus Xonar STX Essence
    MonitorVF550M Vizio LCD, 2ea HP2311x
    Storage #1Samsung 960Pro 512gb, Samsung 850Pro 512gb
    Storage #2WD $TB Gold, WD 2TG Gold
    CPU CoolerEKWB A240
    CaseThermaltake Level 10 GT Snow
    Power SupplyXFX 850w
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Razer Mamba (2012)
    Headset Turtle Beach PX3
    OS Win10Pro x64 Build 17134.407 (1803/RS4)
    Network RouterAsus RT-AC88U FW:3.0.0.4.384_32799

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    17

    Quote Originally Posted by JustinThyme View Post
    Have you tried removing the power from the board completely as in puling the plug on the PSU or flipping the PSU switch off? To recover on mine it takes doing that and an initialization cycle after the power has been removed for 30 seconds or so. Like 3 reboots it does then back to OEM.
    yes....darn near every time I reloaded the software, and I cycled the BIOS's LED setting numerous times also. I've spent more time in the last two week reading AURA posts and trying everything than sleeping. But thanks for the info!!

  5. #5
    Administrator Array MasterC@ASUS's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Reputation
    96
    Posts
    1,492

    Can you have a look in UEFI BIOS to see if "LED EC Version" is showing? (Main page)

  6. #6
    ROG Member Array SeanHaney PC Specs
    SeanHaney PC Specs
    MotherboardMaximus IX Formula (BIOS 1301)
    ProcessorIntel Core i7-7700k
    Memory (part number)Corsair CMU16GX4M2C3200C16 (2x8gb)
    Graphics Card #1EVGA GTX1080ti FTW3 (11G-P4-6696-KR)
    Sound CardAsus Xonar STX Essence
    MonitorVF550M Vizio LCD, 2ea HP2311x
    Storage #1Samsung 960Pro 512gb, Samsung 850Pro 512gb
    Storage #2WD $TB Gold, WD 2TG Gold
    CPU CoolerEKWB A240
    CaseThermaltake Level 10 GT Snow
    Power SupplyXFX 850w
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Razer Mamba (2012)
    Headset Turtle Beach PX3
    OS Win10Pro x64 Build 17134.407 (1803/RS4)
    Network RouterAsus RT-AC88U FW:3.0.0.4.384_32799

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    17

    Quote Originally Posted by MasterC@ASUS View Post
    Can you have a look in UEFI BIOS to see if "LED EC Version" is showing? (Main page)
    Yes...here is my BIOS Info:

    BIOS Version: 1301 x64
    Build Date: 03/14/2018
    iROG1 Version: MBEC-Z270-0216
    iROG2 Version: RGE2-Z270-0109
    iROG3 Version: RGE3-Z270-0117
    LED EC Version: LED-0116

    This has shown consistent throughout this process. As I mentioned before, I don't see how this would be a software issue, as the second that I turn my system ON, the MB lights turn OFF. This is why I'm wondering if it's possible to re-flash the BIOS over itself- this is the only thing I haven't done.

  7. #7
    ROG Guru: Orange Belt Array darkage PC Specs
    darkage PC Specs
    MotherboardApex IX
    Processor???? K
    Memory (part number)TEAMGROUP-UD4-3200@4133C19
    Graphics Card #1STRIX R9 FURY
    MonitorMX279
    Storage #1960 EVO 250
    CPU CoolerEK Supremacy
    CaseDIMASTECH 2.5 Easy
    Power SupplyHCP 850W
    Mouse ROG GLADIUS
    Mouse Pad Glorious
    OS 10 64 PRO
    darkage's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Reputation
    47
    Posts
    299

    its software, i had in several pcs something similar, only with a OS reinstall it worked again
    never clean aura or other asus services like you did, only uninstall or don't install (like i do mostly)
    good luck

  8. #8
    ROG Member Array SeanHaney PC Specs
    SeanHaney PC Specs
    MotherboardMaximus IX Formula (BIOS 1301)
    ProcessorIntel Core i7-7700k
    Memory (part number)Corsair CMU16GX4M2C3200C16 (2x8gb)
    Graphics Card #1EVGA GTX1080ti FTW3 (11G-P4-6696-KR)
    Sound CardAsus Xonar STX Essence
    MonitorVF550M Vizio LCD, 2ea HP2311x
    Storage #1Samsung 960Pro 512gb, Samsung 850Pro 512gb
    Storage #2WD $TB Gold, WD 2TG Gold
    CPU CoolerEKWB A240
    CaseThermaltake Level 10 GT Snow
    Power SupplyXFX 850w
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Razer Mamba (2012)
    Headset Turtle Beach PX3
    OS Win10Pro x64 Build 17134.407 (1803/RS4)
    Network RouterAsus RT-AC88U FW:3.0.0.4.384_32799

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    17

    Quote Originally Posted by darkage View Post
    its software, i had in several pcs something similar, only with a OS reinstall it worked again
    never clean aura or other asus services like you did, only uninstall or don't install (like i do mostly)
    good luck
    That may be for most peoples issues, but as I've mentioned prior, when I turn off my system, the LEDs go on. Only when I unplug it do they turn off. Then, the absolute moment I press the start button to boot the PC, they turn OFF. The boot loader does its thing, I get a POST, THEN the Master Boot Record loads Win10Pro. I am getting ZERO startup errors with my system. So, it appears in my case it is a hardware issue, or at least the Boot Loader.

    I've only had this problem since I changed out my GPU with the EVGA GTX 1080ti FTW3, and then installed Aura a bazillion times.

    As I'm starting a case replacement, I'm going to test the motherboard itself and see what happens. I'll post the results.

  9. #9
    ROG Guru: Orange Belt Array darkage PC Specs
    darkage PC Specs
    MotherboardApex IX
    Processor???? K
    Memory (part number)TEAMGROUP-UD4-3200@4133C19
    Graphics Card #1STRIX R9 FURY
    MonitorMX279
    Storage #1960 EVO 250
    CPU CoolerEK Supremacy
    CaseDIMASTECH 2.5 Easy
    Power SupplyHCP 850W
    Mouse ROG GLADIUS
    Mouse Pad Glorious
    OS 10 64 PRO
    darkage's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Reputation
    47
    Posts
    299

    its like i told you
    OS from scratch, there is no other way, you can flash the aura fw, bios fw whatever you want it will never work again, its not hardware, its software, i don't know why but when you clean by hand all the asus componentes in the OS, this happens
    try a diferente ssd or hdd with a clean OS and you can check that all works ok :-)
    then do a clean install
    NEVER DO THIS
    I've used the Aura Cleaner, cleaned my whole drive of anything AURA (or Lighting Service), cleaned the registry as far as I can, and STILL don't have any lights. I've even disconnected my LED strips in all configurations to see if they were suspect.
    good luck
    Last edited by darkage; 12-05-2018 at 08:23 PM.

  10. #10
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,858

    Im sure you will find its still resident in the BIOS. I've uninstalled it many times, manually deleted the orphaned folders if any and used Ccleaner to clear the remnants from the registry without any ill effects, same with AI Suite. The software cant have an effect on a machine that is turned off. Ive noted the same behvoir of AURA changing the setting in the BIOS to ON and me not being able to recover back to the original state until uninstalling the software (including wiping) then removing power. MasterC has been overseeing the AURA project for some time and should be able to get you steered in the right direction if the remedial efforts have failed.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •