Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    ROG Member Array martyd1901 PC Specs
    martyd1901 PC Specs
    MotherboardASUS Crosshair VII Hero (Wi-Fi)
    ProcessorAMD Ryzen 2700x
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 2x8GB 3200MHz
    Graphics Card #1ASUS STRIX 1050Ti
    Storage #1Samsung 970 Pro NVMe SSD
    CPU CoolerAMD Wraith Prism
    CasePhanteks Enthoo Evolv X
    Power SupplySeasonic FOCUS Plus Gold 650w
    Mouse Logitech MX Master
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterBT Smart Hub

    Join Date
    Dec 2012
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Smile New build Q-Code 33 but everything seems to be working fine

    Hi

    I have a new build PC, specs are as follows:
    AMD Ryzen 7 2700x - Stock Wraith Prism Cooler
    ASUS Crosshair VII Hero (Wi-fi)
    G.Skill Trident Z RGB 2x8GB 3200MHz
    Samsung 970 Pro NVMe SSD
    ASUS STRIX 1050Ti
    Seasonic FOCUS Gold Plus 650w

    I noticed a couple of issue with the build. The first was that when booting for the first time it takes about 30 seconds before I see the ROG logo to get into the BIOS. When i restart the computer it's fine but on a cold boot it takes about 30 seconds.

    The second is that I have a Q-Code 33 on the motherboard. In the manual i see it refers to CPU post memory initialisation. It also says 24 before it goes to 33

    I've been able to install an OS and all the drivers are up to date.

    One thing I haven't done is connect the 4 PIN power connector at the top of the motherboard as the Seasonic didn't come with that power cable. I do have the 8 pin power connector connected.

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    505
    Posts
    13,666

    That PSU comes with 2 CPU8/4 cables. If it didn't I would return it. https://seasonic.com/focus-plus-gold#cables

    Always best to fully populate ATX headers on the board. Though I'm not sure that is the problem here.

    If you reset BIOS to defaults and boot (F5...enter...F10....enter) does this still happen?

  3. #3
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Yeah that PSU does have all the CPU ATX connectors.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  4. #4
    ROG Member Array martyd1901 PC Specs
    martyd1901 PC Specs
    MotherboardASUS Crosshair VII Hero (Wi-Fi)
    ProcessorAMD Ryzen 2700x
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 2x8GB 3200MHz
    Graphics Card #1ASUS STRIX 1050Ti
    Storage #1Samsung 970 Pro NVMe SSD
    CPU CoolerAMD Wraith Prism
    CasePhanteks Enthoo Evolv X
    Power SupplySeasonic FOCUS Plus Gold 650w
    Mouse Logitech MX Master
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterBT Smart Hub

    Join Date
    Dec 2012
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by Arne Saknussemm View Post
    That PSU comes with 2 CPU8/4 cables. If it didn't I would return it. https://seasonic.com/focus-plus-gold#cables

    Always best to fully populate ATX headers on the board. Though I'm not sure that is the problem here.

    If you reset BIOS to defaults and boot (F5...enter...F10....enter) does this still happen?
    Thanks I'll give resetting the BIOS a go and see what happens.

    The link you have there for the PSU is actually for the 1000 watt. I made the same mistake as well when i was ordering it but if you change it to the 650w (top right yellow drop down box) the number changes to 1

  5. #5
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    505
    Posts
    13,666

    Quote Originally Posted by martyd1901 View Post
    if you change it to the 650w (top right yellow drop down box) the number changes to 1
    Ouch...right you are! Darn!

    Do you have windows fast startup enabled?

  6. #6
    ROG Member Array martyd1901 PC Specs
    martyd1901 PC Specs
    MotherboardASUS Crosshair VII Hero (Wi-Fi)
    ProcessorAMD Ryzen 2700x
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 2x8GB 3200MHz
    Graphics Card #1ASUS STRIX 1050Ti
    Storage #1Samsung 970 Pro NVMe SSD
    CPU CoolerAMD Wraith Prism
    CasePhanteks Enthoo Evolv X
    Power SupplySeasonic FOCUS Plus Gold 650w
    Mouse Logitech MX Master
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterBT Smart Hub

    Join Date
    Dec 2012
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by Arne Saknussemm View Post
    Ouch...right you are! Darn!

    Do you have windows fast startup enabled?
    I think i do could that also cause a problem?

    With the psu cables i was gonna order a few custom ones of cablemod anyway so i can get one from them. there is enough room on the psu for the 4pin

  7. #7
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,856

    Windows fast start up doesnt really make much of a difference in start up speed. Desktops always take a little longer.
    What happens with the fast start up is whatever drivers and and kernel is resident gets dumped into the hiberfil.sys file thats the same one used for hibernate then reloads it when you start the machine back up. If there was a problem it simply reloads it. It cause me nothing but headaches so its stays disabled.

  8. #8
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    505
    Posts
    13,666

    Quote Originally Posted by martyd1901 View Post
    I think i do could that also cause a problem?

    With the psu cables i was gonna order a few custom ones of cablemod anyway so i can get one from them. there is enough room on the psu for the 4pin
    Sometimes yes...it basically sleeps your system instead of turning it off and on wake up things can be unstable or glitch...


    Eh? that PSU has two labeled CPU headers on it but only one cable...I'm shocked Seasonic...shocked!
    Last edited by Arne Saknussemm; 11-23-2018 at 04:28 PM.

  9. #9
    ROG Member Array martyd1901 PC Specs
    martyd1901 PC Specs
    MotherboardASUS Crosshair VII Hero (Wi-Fi)
    ProcessorAMD Ryzen 2700x
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 2x8GB 3200MHz
    Graphics Card #1ASUS STRIX 1050Ti
    Storage #1Samsung 970 Pro NVMe SSD
    CPU CoolerAMD Wraith Prism
    CasePhanteks Enthoo Evolv X
    Power SupplySeasonic FOCUS Plus Gold 650w
    Mouse Logitech MX Master
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterBT Smart Hub

    Join Date
    Dec 2012
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Thanks everyone for you help looks like resetting the BIOS did the trick. I'm getting the 24 code now which I've checked a few places and seems to be the code that hands off to the OS.

  10. #10
    ROG Guru: Brown Belt Array gupsterg PC Specs
    gupsterg PC Specs
    MotherboardAsus Maximus VII Ranger
    Processori5 4690K
    Memory (part number)HyperX Savage 2400MHz 16GB
    Graphics Card #1Sapphire R9 Fury X (1145/545 Custom ROM)
    MonitorAsus MG279Q
    Storage #1Samsung 840 Evo 250GB
    Storage #2HGST 2TB
    CPU CoolerThermalRight Archon SB-E X2
    CaseSilverstone Temjin 06
    Power SupplyCooler Master V850
    Headset/Speakers HyperX Cloud
    OS Win 7 Pro x64 / Win 10 Pro x64
    gupsterg's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Reputation
    103
    Posts
    1,017

    Yeah 24 is right for Ms OS.

    If you have the 8 pin ATX connected your good to go. The 4 pin is connected to the power plane in parallel, unless doing extreme OC (ie LN2) can be ignored. This post/thread is on C6H but applies to C7H as well, link.
    Intel Defector AMD Rebel

    TR 1950X - Custom WC - Asus Zenith Extreme Alpha - G.Skill Trident Z 3400MHz C14 QC - RX VEGA 64
    R5 3600 - Custom WC - Asus Crosshair VII Hero Wifi - G.Skill Ripjaws V 3800MHz C16 - Sapphire HD 5850 Toxic

    24/7 OC: i5 4690K @ 4.9GHz CPU@1.255v 4.4GHz Cache@1.10v - Archon SB-E X2 - Asus Maximus VII Ranger
    Sapphire Fury X (1145/545 ~17.7K GS 3DM FS)

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •