Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Unhappy Fan Xpert 4 GPU temperature

    Hi everyone,

    so I just bought a ROG Strix 2070 OC for my system. Besides I'm using a Strix Z370-F Gaming Mainboard. I'd really like to control the chassis fans via AI Suite 3 using the GPU temperature. Good thing is, I can see the GPU temperature in AI Suite 3. Bad thing: As soon as I choose the GPU temp as source to control the chassis fans, they won't turn up in speed when the GPU gets hot. The nice yellow dot in Fan Xpert 4 shows me, that my GPU temperature is rising but it also shows me, that the fan speed isn't increasing even though it should, according to the fan curve.

    I've heard of one other person having similar problems so I'd like to know if anyone of you is experiencing the same problem. Of course a solution for the problem would also be appreciated

    For your information: I'm using the latest version of AI Suite (Dual Intelligence Processor 5 v 1.06.52) together with the latest BIOS version for my MB and the latest NVIDIA driver for the graphics card.

    Best regards!

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    5

    I have the exact same problem. As you can see in the attached screenshot, it shows what the RPM should be (based on the GPU temp) with a "ghost" yellow dot on the curve, while the full yellow dot below reveals that the fan is actually at zero RPM. This doesn't happen if I pick the CPU as source.

    I've found several others posting the same thing. It seems that if you pick a source that is not available in Q-fan in BIOS then Fan Xpert will not set the RPM based on it.

    It's very disappointing to buy a new ASUS Z390-F motherboard and a new ASUS RTX 2080 graphics card only to find that the graphics card is overheating because a bug that has been repeatedly reported for over a year makes it so that I can't adjust my case fans based on the GPU temperature.
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos AS3 GPU fan ignore.jpg  


  3. #3
    New ROGer Array Al3xG PC Specs
    Al3xG PC Specs
    MotherboardB360-F Gaming
    Processori7-8700
    Graphics Card #1Strix 2080 O8G
    Monitor27UK650 4k
    Power Supply750w
    Keyboard Strix Flare
    Mouse Gladius 2 Origin
    Headset Rog Delta C
    OS Win 10 1809
    Accessory #1 Aura Terminal

    Join Date
    Jun 2018
    Reputation
    10
    Posts
    37

    B360-F, Strix 2080 O8G, PPSU 1.05.18

    Confirmed, App detects GPU temperature, but MB does not change Fan case speed referring by GPU. Only marks barely visible "gpu temp" point on the graph and nothing happens.

  4. #4
    ROG Guru: Blue Belt Array mdzcpa PC Specs
    mdzcpa PC Specs
    MotherboardMaximus Hero XI
    Processor9900k @ 5.1Ghz All Core 1.315v AVX -2
    Memory (part number)Gskill GTZ 4133 C17 32GB (4x8GB)
    Graphics Card #1ROG Strix 2080 TI OC
    Sound CardOn Board
    MonitorROG PG348Q
    Storage #1Samsung 970 Pro M.2 512GB for OS & APPS
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 1TB for GAMES
    CPU CoolerROG Ryujin 360
    CasePhanteks Evolv X
    Power SupplySeasonic Prime 1000W Titanium
    Keyboard Corsair K70 LUX RGB
    Mouse Corsair M65 RGB
    Headset Corsaur VOID Pro
    Mouse Pad Corsair MM300 Wide Desk Mat
    OS WIN 10 Pro
    Network RouterLinksys VELOP
    Accessory #1 ROG 751JY Laptop for Moobile Gaming
    Accessory #2 Koolance EXC-800 Chiller
    Accessory #3 25+ years of overclocking

    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    75
    Posts
    845

    Same issue here. This bug sucks. I hope they fix it sometime soon.

    I ended up going with PCH temp as a substitute. I set customs curves around the specific temp movements of the PCH. I find the PCH temp does jump during GPU use due to close proximity. So it is a second best choice. But they really need to fix this GPU temp bug.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    5

    I started a thread about this issue on Reddit and actually got a response from ASUS today.

    They're telling me to install GPU Tweak 2. I've had enough with AI Suite and do not want to taint my PC with even more ASUS software unless absolutely necessary. Do any of you with the same problem have GPU Tweak 2 installed?

    Here's the thread on Reddit: https://www.reddit.com/r/ASUS/commen...u_temperature/
    Last edited by Greyly; 12-11-2018 at 01:11 AM.

  6. #6
    ROG Guru: Green Belt Array panzlock PC Specs
    panzlock PC Specs
    Laptop (Model)ASUS X553M, ASUS Zenpad 10 Z300M, ASUS X542BA-DH99
    MotherboardASUS P8Z68-V LX, ASUS Z170-A, ASUS ROG Strix B350-F Gaming
    ProcessorIntel i5-2500K, Intel i7-6700K, AMD Ryzen R7 1700
    Memory (part number)8GB Kingston 1333MhzDDR3 C9, 16GB G.Skill Aegis 3000Mhz DDR4 C16, 16GB G.Skill Trident Z 3200Mhz C16
    Graphics Card #1EVGA GTX 560Ti, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 O8G OC, Sapphire Nitro+ RX Vega 56
    Monitor32" INSIGNIA 720p, 32" Samsung 1080p C32F391FWN, 32" ASUS 1440p VA32AQ
    Storage #1Seagate 150GB 7200RPM, Samsung 850 EVO 250GB 2.5" 6Gb/s Solid State Drive (X2)
    Storage #2Seagate 500GB 7200RPM, WD Blue 3TB - 5400 RPM SATA 6 Gb/s 64MB Cache 3.5 Inch
    CPU CoolerDeepcool GAMMAXX 300, Deepcool Lucifer V2, Wraith Spire
    CaseAntec Sonata, Deepcool Dukase V1, Deepcool Dukase V3
    Power SupplyATX 650, EVGA SuperNOVA 850 P2 (X2)
    Keyboard Logitech K220, MSI Interceptor DS4200 (X2)
    Mouse Microsoft 1850, Microsoft 4500, Gamdias Erebos LE, MSI DS 100, Redragon M601 Centrophorus
    Headset/Speakers Logitech Z313, Logitech Z506 (X2)
    OS Windows 10 Home X64, Windows 10 Pro X64 (X2)
    panzlock's Avatar
    Join Date
    Nov 2016
    Reputation
    54
    Posts
    664

    Use MSI Afterburner to control all aspects of your VGA.

    Use Ai to control CPU fan and chassis fans. I set the PCH as a source for the chassis fans, as the PCH has a warm but consistent temperature. This ensures good airflow but prevents unnecessary chassis fan ramp up as you might get if you set the CPU as the source, for example.
    I'd like to deploy my troops in her country.

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by panzlock View Post
    Use MSI Afterburner to control all aspects of your VGA.
    I don't think you've read what we're talking about.

    ASUS is telling me that I need GPU Tweak for AI Suite to control my CHASSIS fans if I want to use the GPU as source.
    Last edited by Greyly; 12-11-2018 at 11:14 AM.

  8. #8
    ROG Guru: Green Belt Array panzlock PC Specs
    panzlock PC Specs
    Laptop (Model)ASUS X553M, ASUS Zenpad 10 Z300M, ASUS X542BA-DH99
    MotherboardASUS P8Z68-V LX, ASUS Z170-A, ASUS ROG Strix B350-F Gaming
    ProcessorIntel i5-2500K, Intel i7-6700K, AMD Ryzen R7 1700
    Memory (part number)8GB Kingston 1333MhzDDR3 C9, 16GB G.Skill Aegis 3000Mhz DDR4 C16, 16GB G.Skill Trident Z 3200Mhz C16
    Graphics Card #1EVGA GTX 560Ti, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 O8G OC, Sapphire Nitro+ RX Vega 56
    Monitor32" INSIGNIA 720p, 32" Samsung 1080p C32F391FWN, 32" ASUS 1440p VA32AQ
    Storage #1Seagate 150GB 7200RPM, Samsung 850 EVO 250GB 2.5" 6Gb/s Solid State Drive (X2)
    Storage #2Seagate 500GB 7200RPM, WD Blue 3TB - 5400 RPM SATA 6 Gb/s 64MB Cache 3.5 Inch
    CPU CoolerDeepcool GAMMAXX 300, Deepcool Lucifer V2, Wraith Spire
    CaseAntec Sonata, Deepcool Dukase V1, Deepcool Dukase V3
    Power SupplyATX 650, EVGA SuperNOVA 850 P2 (X2)
    Keyboard Logitech K220, MSI Interceptor DS4200 (X2)
    Mouse Microsoft 1850, Microsoft 4500, Gamdias Erebos LE, MSI DS 100, Redragon M601 Centrophorus
    Headset/Speakers Logitech Z313, Logitech Z506 (X2)
    OS Windows 10 Home X64, Windows 10 Pro X64 (X2)
    panzlock's Avatar
    Join Date
    Nov 2016
    Reputation
    54
    Posts
    664

    Quote Originally Posted by Greyly View Post
    I don't think you've read what we're talking about.

    ASUS is telling me that I need GPU Tweak for AI Suite to control my CHASSIS fans if I want to use the GPU as source.
    Yes, I read what you are talking about. Just because I didn't tell you what you want to hear doesn't mean I didn't read/comprehend what you wrote. There are more than 1 ways to impregnate a concrete block, as they say.

    My recommendation is to use the PCH as a source rather than the GPU. Set the fan curve however you want based on minimum, medium and high temperatures of the PCH and you'll get a more consistent and efficient fan profile, better airflow and less fan ramping as the temperatures of the PCH do not vary in such short intervals. It's a better source for fan profiles, trust me.

    As for MSI AB, it's a software with a comprehensive control array allowing you to do more. In addition, it has a much cleaner track record than GPUTII.

    If you disapprove with my recommendation/suggestion and have your palpitating heart set, by all means, install GPUTII and see if that resolves your problem. If it doesn't it's most likely due to Ai Suite, or GPUTII or both, but you have an alternative to break your fall, reduce stress and eliminate frustration.
    Last edited by panzlock; 12-11-2018 at 04:27 PM.
    I'd like to deploy my troops in her country.

  9. #9
    New ROGer Array Guitarmageddon888 PC Specs
    Guitarmageddon888 PC Specs
    MotherboardMaximus x code bios1704
    Memory (part number)8700k 5.1/4.9avx
    Graphics Card #1MSI 2080 gaming trio
    MonitorHP Omen 27"
    Storage #1Samsung 970 m.2
    Storage #2Samsung 860 evo
    CPU CoolerH150i
    CaseLian li pc011
    Power SupplyEvga supernova g3 850w
    Keyboard Corsair k70
    OS Windows 10

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    122

    Came in here in search of the same solution. The question was "how to use gpu temp just like any other temp probe." Not afterburner, not pch, not anything else. Gpu.....I didn't realize afterburner had case can control function?

    To answer the OP ... I know that Corsair link offers the function when using their commander pro. I use link anyway for my h150i and I was in the market for a fan controller anyway, so going that route may just work for me after all. I can select gpu temp as an option for the CPU cooler currently (although I wouldn't use it there) but to expand that to all other fans, their controller would be needed. Plus there is all fans are then in one software interface.

  10. #10
    ROG Guru: Green Belt Array panzlock PC Specs
    panzlock PC Specs
    Laptop (Model)ASUS X553M, ASUS Zenpad 10 Z300M, ASUS X542BA-DH99
    MotherboardASUS P8Z68-V LX, ASUS Z170-A, ASUS ROG Strix B350-F Gaming
    ProcessorIntel i5-2500K, Intel i7-6700K, AMD Ryzen R7 1700
    Memory (part number)8GB Kingston 1333MhzDDR3 C9, 16GB G.Skill Aegis 3000Mhz DDR4 C16, 16GB G.Skill Trident Z 3200Mhz C16
    Graphics Card #1EVGA GTX 560Ti, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 O8G OC, Sapphire Nitro+ RX Vega 56
    Monitor32" INSIGNIA 720p, 32" Samsung 1080p C32F391FWN, 32" ASUS 1440p VA32AQ
    Storage #1Seagate 150GB 7200RPM, Samsung 850 EVO 250GB 2.5" 6Gb/s Solid State Drive (X2)
    Storage #2Seagate 500GB 7200RPM, WD Blue 3TB - 5400 RPM SATA 6 Gb/s 64MB Cache 3.5 Inch
    CPU CoolerDeepcool GAMMAXX 300, Deepcool Lucifer V2, Wraith Spire
    CaseAntec Sonata, Deepcool Dukase V1, Deepcool Dukase V3
    Power SupplyATX 650, EVGA SuperNOVA 850 P2 (X2)
    Keyboard Logitech K220, MSI Interceptor DS4200 (X2)
    Mouse Microsoft 1850, Microsoft 4500, Gamdias Erebos LE, MSI DS 100, Redragon M601 Centrophorus
    Headset/Speakers Logitech Z313, Logitech Z506 (X2)
    OS Windows 10 Home X64, Windows 10 Pro X64 (X2)
    panzlock's Avatar
    Join Date
    Nov 2016
    Reputation
    54
    Posts
    664

    Quote Originally Posted by Guitarmageddon888 View Post
    Came in here in search of the same solution. The question was "how to use gpu temp just like any other temp probe." Not afterburner, not pch, not anything else. Gpu.....I didn't realize afterburner had case can control function?

    To answer the OP ... I know that Corsair link offers the function when using their commander pro. I use link anyway for my h150i and I was in the market for a fan controller anyway, so going that route may just work for me after all. I can select gpu temp as an option for the CPU cooler currently (although I wouldn't use it there) but to expand that to all other fans, their controller would be needed. Plus there is all fans are then in one software interface.
    MSI AB does not control case/CPU fans. I was simply providing an alternative to using Ai Suite which, according to many, doesn't function as intended. Too many bugs to work out, hence no availability to use the GPU as a source.

    MSI to control GPU. Ai to control CPU and case fans linked to PCH. This is how I set up both of my rigs to ensure optimal airflow through the case and to minimize irregular case fan ramp ups due to a rise in GPU or CPU temps. I find the PCH to be the best source for linking case fans, that's all.

    Again, this is just a suggestion. If you don't like it, you're not obligated to use it unless you're from a nation governed by fundamentally fanatic believers. The other suggestion (from REDDIT) was to install GPU Tweak II if you haven't already, to see if Ai Suite allows you to use the GPU as a source. Give it a go. If it doesn't work it's because Ai is bugged and needs to be reworked. That is an issue which you may need to discuss with ASUS devs as I have no concise answer for you.
    I'd like to deploy my troops in her country.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •