Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Very poor framerate on ASUS ROG STRIX 8GB RTX 2080 OC PCI Express Card

    I get very poor results when I run a benchmark test on a few games (but not another). On a few games (The Division, Ghost Recon Warrior) I get an average of 4 FPS (even on low settings), yet on Farcry 5 I get 50-60FPS on Ultra settings. What's going on? Can anyone solve this problem for me please?

    My Rig:

    Intel i7 8700K 3.70/4.70 GHz CPU
    Coolermaster ML240L liquid cooler
    ASUS H370 Pro-Gaming Motherboard
    Corsair Vengeance pro 32GB RAM Kit
    Samsung 970 EVO M.2 1TB SSD
    Seagate 8TB Ironwolf NAS SATA 7200RPM Hard Drive
    ASUS ROG STRIX 8GB RTX 2080 OC PCI Express Card
    Inwin TUF Gaming Tower with Antec 750W 80+ Gold PSU
    Integrated HD Audio Card
    MS Windows 10 Home 64 Bit
    ACER Predator X34P 34" Curved Monitor
    Corsair K95 RGB Platinum Mechanical Keyboard
    Logitech Proteus Spectrum G502 Programmable Gaming Mouse
    Cambridge 5.1 Channel Surround Sound Audio
    Logitech G35 7.1 Channel Surround Sound Gaming Headset

    This is a great rig by any standards, yet I have crappy framerate on all games except one. Can anyone pinpoint the problem, and possibly provide a solution?

    Thanks in advance for all who answer.

    Check Six

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    99 views, no answers

    This thread has had 99 views, and yet no-one can (or will) try to help. Do I need to give more information, is it too hard a question to ask? I'm really at my wit's end. I paid a LOT of money for this rig, and yet it can't play some old "favourites" and games I re-loaded just because they have a benchmark test. My old rig (running a GTX 950 on a BENQ 2420XL monitor) played them great.

    I posted a similar question on the Acer Predator forum in the hope that a simple tweak of the monitor would work - no replies. I posted on Ubisoft's "The Division" forum in case an in-game setting would fix it - no replies. I posted it here - no replies.

    Can ANYONE help me PLEASE?

    Check Six
    Last edited by Check Six; 12-14-2018 at 01:13 PM.

  3. #3
    ROG Guru: Green Belt Array panzlock PC Specs
    panzlock PC Specs
    Laptop (Model)ASUS X553M, ASUS Zenpad 10 Z300M, ASUS X542BA-DH99
    MotherboardASUS P8Z68-V LX, ASUS Z170-A, ASUS ROG Strix B350-F Gaming
    ProcessorIntel i5-2500K, Intel i7-6700K, AMD Ryzen R7 1700
    Memory (part number)8GB Kingston 1333MhzDDR3 C9, 16GB G.Skill Aegis 3000Mhz DDR4 C16, 16GB G.Skill Trident Z 3200Mhz C16
    Graphics Card #1EVGA GTX 560Ti, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 O8G OC, Sapphire Nitro+ RX Vega 56
    Monitor32" INSIGNIA 720p, 32" Samsung 1080p C32F391FWN, 32" ASUS 1440p VA32AQ
    Storage #1Seagate 150GB 7200RPM, Samsung 850 EVO 250GB 2.5" 6Gb/s Solid State Drive (X2)
    Storage #2Seagate 500GB 7200RPM, WD Blue 3TB - 5400 RPM SATA 6 Gb/s 64MB Cache 3.5 Inch
    CPU CoolerDeepcool GAMMAXX 300, Deepcool Lucifer V2, Wraith Spire
    CaseAntec Sonata, Deepcool Dukase V1, Deepcool Dukase V3
    Power SupplyATX 650, EVGA SuperNOVA 850 P2 (X2)
    Keyboard Logitech K220, MSI Interceptor DS4200 (X2)
    Mouse Microsoft 1850, Microsoft 4500, Gamdias Erebos LE, MSI DS 100, Redragon M601 Centrophorus
    Headset/Speakers Logitech Z313, Logitech Z506 (X2)
    OS Windows 10 Home X64, Windows 10 Pro X64 (X2)
    panzlock's Avatar
    Join Date
    Nov 2016
    Reputation
    54
    Posts
    664

    I don't know enough about it since I have very little interest in spending so much money on a card just for ray tracing, but do some of the titles you play allow ray tracing? In any case, turn DXR off and try it.

    If this doesn't work, reinstall your drivers. Hopefully it's software and not hardware related.
    I'd like to deploy my troops in her country.

  4. #4
    Administrator Array Silent Scone@ASUS's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    118
    Posts
    1,709

    Could be a number of things. I would consider formatting and reinstalling the OS if numerous games are causing you problems.

    Quote Originally Posted by panzlock View Post
    I don't know enough about it since I have very little interest in spending so much money on a card just for ray tracing, but do some of the titles you play allow ray tracing? In any case, turn DXR off and try it.

    If this doesn't work, reinstall your drivers. Hopefully it's software and not hardware related.
    Nothing the OP has mentioned is using DXR.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by panzlock View Post
    I don't know enough about it since I have very little interest in spending so much money on a card just for ray tracing, but do some of the titles you play allow ray tracing? In any case, turn DXR off and try it.

    If this doesn't work, reinstall your drivers. Hopefully it's software and not hardware related.
    panzlock,

    I don't believe that any do utilise ray tracing, but I'm a total noob when discussing ray tracing. Can you tell me how I can enable/disable DXR so that at least I could TRY that.

    silent scone,

    Thanks for your input as well. I am running the latest drivers, utilising Display Port, have tried uninstalling and re-installing the troublesome games. I hope that it is just these two games that will give me trouble, as my "old rig" (I'm using it now) still has them loaded and works just fine, so I'm not going to "miss out" as such. I just want to optimise or tweak my new rig to get the best out of it before the new 2019 games come out.

    Thanks for your help gents, I really appreciate your effort. My next attempt will be to disconnect DisplayPort and try these games just on HDMI (though I don't think it will be successful, I'm ready and willing to try anything).

    Check Six
    Last edited by Check Six; 12-14-2018 at 05:34 PM.

  6. #6
    ROG Guru: Green Belt Array panzlock PC Specs
    panzlock PC Specs
    Laptop (Model)ASUS X553M, ASUS Zenpad 10 Z300M, ASUS X542BA-DH99
    MotherboardASUS P8Z68-V LX, ASUS Z170-A, ASUS ROG Strix B350-F Gaming
    ProcessorIntel i5-2500K, Intel i7-6700K, AMD Ryzen R7 1700
    Memory (part number)8GB Kingston 1333MhzDDR3 C9, 16GB G.Skill Aegis 3000Mhz DDR4 C16, 16GB G.Skill Trident Z 3200Mhz C16
    Graphics Card #1EVGA GTX 560Ti, ASUS ROG Strix GeForce GTX 1070 O8G OC, Sapphire Nitro+ RX Vega 56
    Monitor32" INSIGNIA 720p, 32" Samsung 1080p C32F391FWN, 32" ASUS 1440p VA32AQ
    Storage #1Seagate 150GB 7200RPM, Samsung 850 EVO 250GB 2.5" 6Gb/s Solid State Drive (X2)
    Storage #2Seagate 500GB 7200RPM, WD Blue 3TB - 5400 RPM SATA 6 Gb/s 64MB Cache 3.5 Inch
    CPU CoolerDeepcool GAMMAXX 300, Deepcool Lucifer V2, Wraith Spire
    CaseAntec Sonata, Deepcool Dukase V1, Deepcool Dukase V3
    Power SupplyATX 650, EVGA SuperNOVA 850 P2 (X2)
    Keyboard Logitech K220, MSI Interceptor DS4200 (X2)
    Mouse Microsoft 1850, Microsoft 4500, Gamdias Erebos LE, MSI DS 100, Redragon M601 Centrophorus
    Headset/Speakers Logitech Z313, Logitech Z506 (X2)
    OS Windows 10 Home X64, Windows 10 Pro X64 (X2)
    panzlock's Avatar
    Join Date
    Nov 2016
    Reputation
    54
    Posts
    664

    Quote Originally Posted by Check Six View Post
    panzlock,

    I don't believe that any do utilise ray tracing, but I'm a total noob when discussing ray tracing. Can you tell me how I can enable/disable DXR so that at least I could TRY that.

    silent scone,

    Thanks for your input as well. I am running the latest drivers, utilising Display Port, have tried uninstalling and re-installing the troublesome games. I hope that it is just these two games that will give me trouble, as my "old rig" (I'm using it now) still has them loaded and works just fine, so I'm not going to "miss out" as such. I just want to optimise or tweak my new rig to get the best out of it before the new 2019 games come out.

    Thanks for your help gents, I really appreciate your effort. My next attempt will be to disconnect DisplayPort and try these games just on HDMI (though I don't think it will be successful, I'm ready and willing to try anything).

    Check Six
    I'm pretty sure DXR can only be enabled/disabled within the games themselves, so if the games you play do not support DXR it shouldn't be on, and therefore should not be the cause.

    I had this issue after installing drivers, once (12 fps no matter what). Updating the drivers did not help. I had to use DDU to clean drivers and then installed the latest non-problematic driver.
    Last edited by panzlock; 12-14-2018 at 07:31 PM.
    I'd like to deploy my troops in her country.

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by panzlock View Post
    I'm pretty sure DXR can only be enabled/disabled within the games themselves, so if the games you play do not support DXR it shouldn't be on, and therefore should not be the cause.

    I had this issue after installing drivers, once (12 fps no matter what). Updating the drivers did not help. I had to use DDU to clean drivers and then installed the latest non-problematic driver.
    panzlock,

    I've messed about inside the video and graphics options a lot, so I know that DXR is not able to be de-selected there. I'll keep updating the drivers, and re-installing the games and hope that works. I'm glad that it doesn't seem to be the fault of my beast.

    Thanks for your help mate. I appreciate it.

    Check Six

  8. #8
    ROG Guru: White Belt Array AS185 PC Specs
    AS185 PC Specs
    Laptop (Model)Lenovo ideapad Y700-17ISK
    MotherboardZenith Extreme
    ProcessorAMD 1950X
    Memory (part number)Goodram IRX3000D464L16S/8G x 8
    Graphics Card #1Gigabyte Geforce GTX 1080Ti
    Graphics Card #2Gigabyte Geforce GTX 1080Ti
    Sound CardS/PDIF OUT connected on LG TV
    MonitorLG 43UK6500MLA
    Storage #1Crucial MX500 1TB x 4
    CPU CoolerThermaltake Water 3.0 Ultimate
    CaseCorsair Obsidian 900D
    Power SupplyCoolermaster Titanium 1200W
    Keyboard Razer Ornata Chroma
    Mouse Razer Mamba Tournament Edition
    Mouse Pad steelseries
    Headset/Speakers Yamaha HTR-4068, 5.1 Setup
    OS Windows 10 Home
    Accessory #1 Razer Wolverine Tournament Edition
    AS185's Avatar
    Join Date
    Jul 2018
    Reputation
    10
    Posts
    86

    I doubt it's the hardware although however if your system is overclocked, it does impact the performance on Windows setting's. Disable the overclock from the cpu & random access memory and test the game's you mentioned. If there will be no change's, I'm thinking that it might be the power supply. You might have to attach a more powerful unit, let's say around 1000 watts. Connecting to a HDMI port will a good idea to test if it helps. Check Asuses website for any new BIOS releases. Maybe there's a fix?

  9. #9
    ROG Guru: Orange Belt Array Rob W. PC Specs
    Rob W. PC Specs
    MotherboardRog Asus Rampage vi extreme
    ProcessorIntel i9-7980x Oc 4.6ghz 24/7
    Memory (part number)64 gb GSkill 3600mhz (8x8) 15,15,15,35
    Graphics Card #1nvidia Titan V + ekwb custom loop
    Graphics Card #2nvidia RTX 2080Ti on air.
    Sound Cardonboard?
    MonitorIAsus PA329Q 4k 32"
    Storage #1samsung SSD 960 EVO 250 GB. M2 nvme
    Storage #2Samsung ssd 970 evo 500gb m2 nvme
    CPU CoolerEKwb custom loop
    CaseCorsair Obsidian 900
    Power SupplyCorsair HX1200i 1200w
    Keyboard Logitech G910 orion spark
    Mouse Logitech G502 Proteus core
    OS Win 10
    Network Routerbt infinity super fast.
    Accessory #1 Seagate Barracuda 2 TB HDD
    Accessory #2 Aqeuaro 6xt fan controller
    Accessory #3 Intel Optane 280gb

    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    101
    Posts
    466

    With the 2080ti I have found I can set the card up and pass many benches but then it won’t run sertain games, so I am continually adjusting the gpu Oc to get the poorer performing games to run at there optimum.
    Maybe save settings as a profile when gaming?*
    Edit, *basically test the game with different Gpu oc’s, this could be just isolated to those particular games and save the setting so you can switch to it before you load the game. *
    Last edited by Rob W.; 01-06-2019 at 12:52 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •