Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 15
  1. #1
    ROG Member Array tud_mattias PC Specs
    tud_mattias PC Specs
    MotherboardRampage VI Extream
    Processori9 7900x
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1GTX 1080
    Sound CardIntegrated
    MonitorBenq XL2702z
    CPU CoolerCustom liquid EKWB
    CaseCoesair
    Power SupplyRM850x
    Keyboard Flare
    Mouse Gladius II
    Headset Centurion 7.1
    Mouse Pad ROG
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterBT
    tud_mattias's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    OS freezing for few sec or completely. Drop FPS and others problem.

    Hi there,

    What is most stable BIOS ver for this spec? With 1503 I was able to use XMP for RAM 3600MHz, previous ver. only let me use 3200MHZ. Problem I have now from 3 BIOS ver back: My system windows 10 64bit freezing for few sec or completely, need to do hard reset. Dropping FPS, Games cutting for some times and after 10min playing its going back to normal. Loosing resolution and refresh 144. (tried most of nvidia drivers now), every time I restart PC it can go back to normal but next reset its FU***. System is unstable some days but some days is fine. I'm soo close to change mobo but I really like this one, please help guys. Thank you in advance.

    BIOS ver - 1503
    i9 7900X,
    32GB 3600MHz,
    R6E,
    GTX 1080,
    SSD x4,
    HDD x2,
    Elgato HD60 PRO,
    EKWB custom liquid.

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array Hopper64 PC Specs
    Hopper64 PC Specs
    MotherboardAsus R6EO Bios 0602
    Processori9 9900X @ 4.9 1.28V VCore
    Memory (part number)GSkill F4-3600C16Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA 2080 Ti Kingpin
    Sound CardCreative SBZ
    MonitorAsus ROG PG348Q
    Storage #1Intel 905p M.2 360G
    CPU CoolerEKWB Phoenix 360
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Asus Strix Flare
    Mouse Asus ROG Gladius II Origin
    OS Windows 10 64
    Hopper64's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    34
    Posts
    1,988

    Do you have the same problem with memory at default (no OC)? Is the CPU overclocked? Have you tested the memory? Is the memory on the QVL list? What’s the exact part number on the memory?

  3. #3
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Hello tud would you save your bios settings on to a USB drive first and then flash back to the last bios that worked perfectly for you.

    Basically want to see if it is a bios issue or merely a symptom of something else?
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  4. #4
    ROG Member Array tud_mattias PC Specs
    tud_mattias PC Specs
    MotherboardRampage VI Extream
    Processori9 7900x
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1GTX 1080
    Sound CardIntegrated
    MonitorBenq XL2702z
    CPU CoolerCustom liquid EKWB
    CaseCoesair
    Power SupplyRM850x
    Keyboard Flare
    Mouse Gladius II
    Headset Centurion 7.1
    Mouse Pad ROG
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterBT
    tud_mattias's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by Hopper64 View Post
    Do you have the same problem with memory at default (no OC)? Is the CPU overclocked? Have you tested the memory? Is the memory on the QVL list? What’s the exact part number on the memory?
    I have same issue on previous BIOS ver. Didn't check on this one yet, will do when im come back from work. CPU is not OC. Memory is on QVL list. For the part number I will post after I come back home.

  5. #5
    ROG Member Array tud_mattias PC Specs
    tud_mattias PC Specs
    MotherboardRampage VI Extream
    Processori9 7900x
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1GTX 1080
    Sound CardIntegrated
    MonitorBenq XL2702z
    CPU CoolerCustom liquid EKWB
    CaseCoesair
    Power SupplyRM850x
    Keyboard Flare
    Mouse Gladius II
    Headset Centurion 7.1
    Mouse Pad ROG
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterBT
    tud_mattias's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by HiVizMan View Post
    Hello tud would you save your bios settings on to a USB drive first and then flash back to the last bios that worked perfectly for you.

    Basically want to see if it is a bios issue or merely a symptom of something else?
    Hi, I will do that this evening. Problem is, I don't remember witch one was good. I have some idea that maybe its Version 1004. Will try from this version and post results.

    Thanks for replay guys!

  6. #6
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Cheers mate, if all else fails just work back one bios at a time. That way you may find it was simply a bit of scrambled code that messes with your firmware.

    Will check back later this afternoon. About to start the school run - lots of miles every day and two hours out of my day. LOL

    Laters dude.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  7. #7
    ROG Member Array tud_mattias PC Specs
    tud_mattias PC Specs
    MotherboardRampage VI Extream
    Processori9 7900x
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1GTX 1080
    Sound CardIntegrated
    MonitorBenq XL2702z
    CPU CoolerCustom liquid EKWB
    CaseCoesair
    Power SupplyRM850x
    Keyboard Flare
    Mouse Gladius II
    Headset Centurion 7.1
    Mouse Pad ROG
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterBT
    tud_mattias's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Hi, I downgrade BIOS to what I have on USB stick so its 0227 x64. System is stable for couple of hours working and gaming. GTX 1080 still on 100Hz instead of 144Hz, but this can be don to nvidia new drivers. I will try XMP and slowly upgrading BIOS to check where is stable and I can get max from my RAM.

  8. #8
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    All good buddy. I am here if you run into any problems. So far so good.
    To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

  9. #9
    ROG Member Array tud_mattias PC Specs
    tud_mattias PC Specs
    MotherboardRampage VI Extream
    Processori9 7900x
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1GTX 1080
    Sound CardIntegrated
    MonitorBenq XL2702z
    CPU CoolerCustom liquid EKWB
    CaseCoesair
    Power SupplyRM850x
    Keyboard Flare
    Mouse Gladius II
    Headset Centurion 7.1
    Mouse Pad ROG
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterBT
    tud_mattias's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by Hopper64 View Post
    Do you have the same problem with memory at default (no OC)? Is the CPU overclocked? Have you tested the memory? Is the memory on the QVL list? What’s the exact part number on the memory?
    Memory part number is: CMK32GX4M4B3600C18

  10. #10
    ROG Member Array tud_mattias PC Specs
    tud_mattias PC Specs
    MotherboardRampage VI Extream
    Processori9 7900x
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1GTX 1080
    Sound CardIntegrated
    MonitorBenq XL2702z
    CPU CoolerCustom liquid EKWB
    CaseCoesair
    Power SupplyRM850x
    Keyboard Flare
    Mouse Gladius II
    Headset Centurion 7.1
    Mouse Pad ROG
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterBT
    tud_mattias's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Hi guys, so problem come back. I also should write that my USB 3.0 front panel stopped working on newest BIOS ver. I updated my BIOS to Version 1503 as its says on CPU support asus website. I Still using XMP but needed downgrade it to 3200MHz. For now system is stable even more that before factory BIOS version loaded. My GPU usage jumping to 100%, normal is around 60-70% when playing. It's happens spontaneously. It can come and go any time. So I tested in two games Rainbow Six Siege and Black ops 4. Don't know what cussing it. Still can't use XMP 3600.

    Will keep testing my OS, streaming, gaming, video editing, etc. and update here later this week.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •