Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 11 to 18 of 18
  1. #11
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    34
    Posts
    257

    Did it do this on the previous bios? If not try rolling back and see if it solves it.
    Rampage VI Extreme bios 1503
    Core i9 7980XE @ 4.4ghz all cores
    64 gb Corsair Vengeance RGB Pro 3600
    2x RTX 2080 Ti FE NvLink/SLI
    2x Samsung 970 Pro 1tb NVME
    Corsair AX1600i
    Corsair 1000D case
    1x Dell U3818DW 38" Curved Ultrawide and 2x Dell S2716DG 27" 1ms GSYNC 2560x1440 144 hz
    Win 10 Pro x64

  2. #12
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by G75rog View Post
    Random freezes no matter the troubleshooting steps performed would warrant changing the PSU. Erratic PSU's have been the biggest trouble maker in my gamer machines.
    What would you replace the Corsair AX1200i with? Or just keep it the same or go larger like 1600? Maybe I got one that's not acting right?

  3. #13
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by jrmcdou View Post
    Did it do this on the previous bios? If not try rolling back and see if it solves it.
    Yes on both bios, I'm going to try and do a memory test again with one stick at a time after I get off work. But I have a strong feeling that the memory is not the issue but I will give it a test on each stick one at a time.

  4. #14
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by Epic-Shot View Post
    My system Randomly Freezes and I cant find any reason why. Bios is updated to 1603 and all latest drivers. Does anyone no what I can do?

    Here is my spec's

    Processor: Intel Core i9-7920X
    Motherboard: ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    System Memory: DOMINATOR® PLATINUM 64GB (4 x 16GB) DDR4 3200MHz
    Power Supply: 1200W Corsair AX1200i
    Storage Set 1: 1x SSD M.2 (1TB Samsung 970 PRO)
    Storage Set 2: 1x SSD M.2 (1TB Samsung 970 PRO)
    Graphics Card(s): NvLink 4Sot Nvidia's GeForce RTX 2080 Ti 11GB (Founders Edition)
    Custom Cooling System (2x Graphics Cards + CPU)
    Reservoir Pump Combo: EK-XRES Reservoir Pump Combo D5
    Radiator: XSPC EX Radiators EX560mm Quad Fan Radiator, EX420mm Triple Fan Radiator, and EX280mm Dual Fan Radiator
    Water Block GPU: 2X EK-Vector RTX 2080 Ti RGB - Nickel + Plexi
    Water Block GPU: Back Plate: EK-FB ASUS ROG R6E RGB Monoblock – Nickel EK-Vector
    Water Block GPU: Terminal: EK-FC Terminal X4 – Plexi
    Water Block CPU: EK-FB ASUS ROG R6E RGB Monoblock – Nickel
    Chassis Fans: Corsair ML PRO Series (15 Fans Total)
    Corsair Commander pro x 3
    Operating System: Microsoft Windows 10 Professional (64-Bit Edition)



    OK, I Ran Memorytest86, 1 stick at a time in each slot A1,B1,C1 and D1 and every stick passes By itself, So I put in all 4 sticks and it Locks up/freezes in pass 7 test 2 every time around 2 hour 30 min mark. Do you guys think this is a memory issue still or board? This is a lot of testing and time!

  5. #15
    ROG Guru: Yellow Belt Array G75rog PC Specs
    G75rog PC Specs
    MotherboardR VI Apex
    ProcessorI9-7900X
    Memory (part number)64GB Gskill Trident Z
    Graphics Card #1AMD Radeon VII
    Graphics Card #2Waste of PCI lanes in NVME environment
    Sound CardStock
    MonitorLG 34" Ultra Wide3440x1440
    Storage #14ea 960 Pro 2TB, 2ea 970 Evo 2TB
    Storage #21ea 960 Pro 1 TB, 1ea 970 Pro 1TB
    CPU CoolerNZXT Kraken X62
    CaseCorsair 800D
    Power SupplyNZXT Hale 90 1200W
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Razer Ouroboros
    OS W10 64 1809
    Network RouterNetgear R9000 + 4ea R9000 AP's
    Accessory #1 Hyper M.2 X16
    Accessory #2 10GB network
    Accessory #3 2 10GB Asustor NAS

    Join Date
    Jan 2013
    Reputation
    12
    Posts
    211

    Quote Originally Posted by Epic-Shot View Post
    What would you replace the Corsair AX1200i with? Or just keep it the same or go larger like 1600? Maybe I got one that's not acting right?
    I run an Apex with a lightly loaded 1200W NZXT supply which is no longer available though I have spares. It runs COOL, never warms up, is QUIET, and over the years has never given me problems. I had to tape a strip of tissue paper over the exhaust vent to indicate the fan was actually running. My earlier PSU problems were with 850 and 1000W Corsairs which have since been replaced by NZXT's in all my machines.
    Lack of aggravation and reliabilty are more important to me than price.

    If I have an issue with a particular model I always replace it with something different.
    From what I can find on the net the 1600 is a different animal and would probably do ok.
    Last edited by G75rog; 12-13-2018 at 04:07 PM.

  6. #16
    ROG Guru: Yellow Belt Array xarot PC Specs
    xarot PC Specs
    Laptop (Model)Asus GL702VM
    MotherboardAsus Rampage VI Extreme
    Processori9-7980XE
    Memory (part number)Corsair Dominator Platinum 64GB CL16-18-18
    Graphics Card #1Asus Strix 1080TI OC
    Sound CardIntegrated
    MonitorAsus PG279Q
    Storage #1Intel 750 1.2 TB PCIe
    Storage #2Samsung 960 Pro 1 TB
    CPU CoolerDirect Die on EK Supremacy EVO Full Nickel
    CasePhanteks Enthoo Primo
    Power SupplyCorsair AX1500i
    Keyboard Blackstorm Mech RGB
    Mouse Steelseries Rival 310
    Headset Sennheiser HD555
    Mouse Pad Razer Goliathus Extended
    OS Windows 10 x64

    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    44
    Posts
    168

    So does it freeze on optimized default only? What about XMP only set on? After all you are overclocking so have you ever tried if the overclock is stable? When you get the bare stock to run, only then begin overclocking and use the recommended tools to check stability.

    Is that memory kit a single memory kit or two or more combined kits?
    Gaming: i9-7980XE H2O - Rampage VI Extreme - 64 GB Corsair Dominator Platinum DDR4-3200 - Strix GTX1080TI OC H2O - Phanteks Enthoo Primo - Corsair AX1500i - Intel 750 1.2 TB - Samsung 960 PRO 1 TB
    HTPC: i7-6950X - X99-M WS - 32 GB G.Skill RipjawsV DDR4-2400 - EVGA GTX1050TI - Bitfenix Pandora - Corsair AX860 - Intel 750 400 GB + Samsung 1 TB 850 EVO
    All around: i7-7800X H2O - Rampage VI Extreme - 64 GB G.Skill 4000 CL18-19-19-39 - Strix 1070 - In Win 101C - Samsung 960 EVO 512 GB

  7. #17
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by xarot View Post
    So does it freeze on optimized default only? What about XMP only set on? After all you are overclocking so have you ever tried if the overclock is stable? When you get the bare stock to run, only then begin overclocking and use the recommended tools to check stability.

    Is that memory kit a single memory kit or two or more combined kits?

    Ok good news,

    I got system stable and Pass MemoryTest86 on 4 passes with all 4 sticks 1A,1B,1C and 1D. Without freezing during test and without freezing on windows Here is what I did.

    OC CPU First, 47 and Volts to 1.210 this alone will not help. I had to adjust AVX offset until I found a stable set point. I found 10 stable.

    AVX Instruction Core Ratio Negative Offset: This setting reduces CPU core frequencies by the applied value when an AVX workload is run. The thermal output of AVX workloads is an order of magnitude higher than for non-AVX workloads, which is why this setting has been introduced.

    Then after I got CPU stable, I enabled XMP

    That got me to a point that system is stable and I could run 4 passes on memorytest86 without freezing.

    I have no idea why system will not run stable at optimized default only.

    Do I have a bad board or CPU?

  8. #18
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by JustinThyme View Post
    Is BIOS set for optimized defaults?
    Stupid question but is GPUs in correct slots?
    Have you tried starting with one stick of ram and adding the others one at a time?
    Are the sticks in the correct slots?
    hey bro could you help me out? System NOT stable at optimized default only

    I keep getting random Freezing and every time I would check my memory with 2 or 4 sticks it would just freeze using memorytest86, I testing one stick at a time and no issues in each slot 1A,1B,1C,1D but every time I run 2 or 4 it freezes on optimized default only with out XMP and With XMP. NO O.C on CPU! Check specs and see what I did.



    Here is my spec's

    Processor: Intel Core i9-7920X Bio's 1603
    Motherboard: ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    System Memory: DOMINATOR® PLATINUM 64GB (4 x 16GB) DDR4 3200MHz
    Power Supply: 1200W Corsair AX1200i
    Storage Set 1: 1x SSD M.2 (1TB Samsung 970 PRO)
    Storage Set 2: 1x SSD M.2 (1TB Samsung 970 PRO)
    Graphics Card(s): NvLink 4Sot Nvidia's GeForce RTX 2080 Ti 11GB (Founders Edition)
    Custom Cooling System (2x Graphics Cards + CPU)
    Reservoir Pump Combo: EK-XRES Reservoir Pump Combo D5
    Radiator: XSPC EX Radiators EX560mm Quad Fan Radiator, EX420mm Triple Fan Radiator, and EX280mm Dual Fan Radiator
    Water Block GPU: 2X EK-Vector RTX 2080 Ti RGB - Nickel + Plexi
    Water Block GPU: Back Plate: EK-FB ASUS ROG R6E RGB Monoblock – Nickel EK-Vector
    Water Block GPU: Terminal: EK-FC Terminal X4 – Plexi
    Water Block CPU: EK-FB ASUS ROG R6E RGB Monoblock – Nickel
    Chassis Fans: Corsair ML PRO Series (15 Fans Total)
    Corsair Commander pro x 3
    Operating System: Microsoft Windows 10 Professional (64-Bit Edition)




    I got system stable and Pass MemoryTest86 on 4 passes 8 Hours later with all 4 sticks 1A,1B,1C and 1D. Without freezing during test and without freezing on windows, Here is what I did.

    OC CPU First, 47 and Volts to 1.210 this alone will not help. I had to adjust AVX offset until I found a stable set point. I found 10 stable.

    AVX Instruction Core Ratio Negative Offset: This setting reduces CPU core frequencies by the applied value when an AVX workload is run. The thermal output of AVX workloads is an order of magnitude higher than for non-AVX workloads.

    Then after I got CPU stable, I enabled XMP Running temps 50c to 70c

    That got me to a point that system is stable and I could run 4 passes on memorytest86 without freezing.

    I have no idea why my system will not run stable at optimized default only.

    Do I have a bad board or CPU? I don't understand why I have to Keep a OC on at all times?

Page 2 of 2 FirstFirst 1 2

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •