Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    ASUS motherboard/graphics cards problem

    Been having problems with my first PC. Bought an ASUS ROG STRIX B450-F Gaming motherboard and an ASUS Dual RTX 2060 OC graphics card. The issue I'm currently having is that when I use the latest Nvidia drivers for the card I can't run my PCI slot in Gen 3. When I try it gets to the windows loading screen then goes black and all my peripherals turn off but if I switch my PCI slot to Gen 2 it runs perfectly fine.
    I thought it would be the motherboard, but an old 660 runs fine in it with Gen 3 enabled. Any other computer I try the RTX on it runs fine in Gen 3

  2. #2
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)PVR416G413C9K @ 3600 14-15-14-28 CR1
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    310

    what motherboard bios are you running / full system spec might help as well
    what version of windows, in search type 'cmd' and 'ver' to get that information.

    did this just happen at the time you updated the driver, did a driver rollback allow it to work ?

    edit. The EATX12V (8 pin power above the cpu, on the left) is that plugged in (if you have psu where it can be disconnected check both ends) ?
    Last edited by RedSector73; 11-08-2019 at 02:01 PM. Reason: EATX12V question ?

  3. #3
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)PVR416G413C9K @ 3600 14-15-14-28 CR1
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    310

    I'm heading to bed, off the top of my head, make sure you have the latest amd chipset driver
    https://www.amd.com/en/support/chips...ocket-am4/x470

    and look back tomorrow and help if someone else has not already.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Running AMD Ryzen 7 2700X
    32gb Teamgroup 3200 DDR4
    Samsung EVO 500gb
    Cooler Master Gold 750w

    Windows Version [Version 10.0.18362.418]
    BIOS: 2801

    I checked every power supply cord, moved them to different ports. Tried another power supply from a friends computer

    Just started happening. I've had two of these graphics cards, the first one went 'Code 43' but I got that replaced under warranty

  5. #5
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)PVR416G413C9K @ 3600 14-15-14-28 CR1
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    310

    nothing is jumping out to me to suggest. I not seen an issue like you describe before.

  6. #6
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Feb 2019
    Reputation
    22
    Posts
    112

    What happens when you roll back the drivers?
    Have you tried updating to 2901 BIOS.
    Im thinking the latest 1903 along with latest drivers and older microcode could be a culprit that caught up with latest drivers.
    newest BIOS log says fixed display issue but unfortunately they are not always complete as to what was done. Actually quite the opposite with lines like improved performance. They should be more descript but this has never happened before and I dont expect it to start any time soon.

    Do you have anything else plugged into PCIE? are there any sharing conflicts making it default to Gen 2?
    Last edited by BigJohnny; 11-09-2019 at 05:07 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •