Results 1 to 6 of 6

Threaded View

  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    10
    Posts
    73

    ROG GL702ZC fluctuating GPU frequencies

    My GPU apparently cannot reach its full potential for an unknown reason due to clocks fluctuating wildly (though in all honesty, I have no idea if this is hardware or software related).

    Running Furmark GPU stress test for a limited period of time, I've noticed that the GPU cannot sustain maximum clocks at all.
    Its clocks wildly fluctuate from minimum to medium to maximum (you can see screenshot of running Furmark benchmark how the GPU frequency graph is fluctuating and an example of how low the frequencies are at a point during benchmarking).
    This is NOT normal behaviour and it explains why Darksiders III was performing poorly too (same fluctuating clocks throughout the game).

    I don't understand how/why is this happening.
    Even before the second RMA, the GPU was displaying similar behaviour in Furmark (fluctuating clocks, but they were fluctuating from middle to high as opposed to minimum to high) but only after it went past certain temperature levels (above 73 degrees C) - and upon closer examination same is happening now, only its more pronounced.
    And as you can see, the GPU is nowhere near what I would call 'dangerous' temperature levels, and this GPU clock fluctuation is happening when the GPU is stressed).

    Something seems to be preventing the GPU from leaving its minimum state and maintaining its boost clocks on a consistent basis... I tried other drivers (with same results).
    I tried turning off Power efficiency and Chill off in Radeon drivers... same thing is happening.
    I tried even increasing power limit to 50% with no difference.
    I tried undervolting, which lowered the temperatures to around 73-74 degrees C but clocks were still fluctuating like mad (so, no difference in actual performance).

    The GPU might be throttling... or is it?
    I don't know.
    Could it be a Windows issue?
    I hadn't tried reinstalling the OS... so that might also be contributing to or causing the problem (but as you may know, reinstalling the OS is a last resort as its a time consuming process - I can do it of course, but I need help in trying to narrow down what's causing the problem).

    EDIT: Someone on AMD forums had a similar problem with their desktop GPU and the only way they solved the problem was to open the GPU and replace the thermal compound (and of course, Asus does NOT allow people to remove the cooling assembly and replace the thermal comound themselves).
    The person on AMD forums said their GPU was overheating and that the displayed temperature was wrong.
    My issues begin few seconds after running FurMark GPU stress test... which I don't know if its enough time to cause overheating.
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos GPU test.jpg  

    Last edited by deksman2; 12-22-2018 at 04:31 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •