Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 26
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    37

    G.SKILL F4 DDR4 4000 C19 2x16GB ram - PC not booting with xmp enabled

    is there anyone that could help with the G.SKILL F4 DDR4 4000 C19 2x16GB ram on my asus maximus xi extreme and i9 9900k ?

    The pc would not even boot when activating xmp in the bios

    Can you please help me in having this ram performing the best it could at stock conditions?

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array Phillyflyer's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    30
    Posts
    536

    Quote Originally Posted by marcolisi View Post
    is there anyone that could help with the G.SKILL F4 DDR4 4000 C19 2x16GB ram on my asus maximus xi extreme and i9 9900k ?

    The pc would not even boot when activating xmp in the bios

    Can you please help me in having this ram performing the best it could at stock conditions?
    Please provide the exact model # of the kit you have.
    Asus ROG Maximus XI EXTREME
    Intel i7 9900K OC'D @ 5.2 GHZ @ 1.345V (1.296V LOAD) LLC 6 PRIME 95 STABLE 8 HRS
    XSPC RX360 Rad (6)Scythe Gentle Typhoon 1850 RPM Fans In Push/Pull @ 1500 RPMS
    Swiftech Drive II / Swiftech MCP35X Pump
    Enermax Platimax 1200 Watt Power Supply
    32GB G.Skill F4-3866C18Q-32GTZR 3866 MHZ CL18 1.35V (OC 4266MHZ 17-18-18-41-2T @1.45V)
    MSI GTX 1070 SEA HAWK EK X SLI WITH ASUS HB RGB
    (5)Samsung 840 Pro 128 GB In Raid 0
    (2) WD 1TB Black Edition
    Corsair 900 D

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    37

    Quote Originally Posted by Phillyflyer View Post
    Please provide the exact model # of the kit you have.
    I think I wrote the model in the above post

    G.SKILL F4 DDR4 4000 C19

    http://www.gskill.com/en/product/f4-4000c19d-32gtzr

  4. #4
    ROG Guru: Green Belt Array Phillyflyer's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    30
    Posts
    536

    Quote Originally Posted by marcolisi View Post
    I think I wrote the model in the above post

    G.SKILL F4 DDR4 4000 C19

    http://www.gskill.com/en/product/f4-4000c19d-32gtzr
    The dual kit you have is not on the Asus QVL....you may have some issues trying to get it to work...seems dual 16GB kits are not a favorite of this board....
    Have you tried both sticks in different channels...A1/B1 or A2/B2 ...both XMP and manual ?
    Asus ROG Maximus XI EXTREME
    Intel i7 9900K OC'D @ 5.2 GHZ @ 1.345V (1.296V LOAD) LLC 6 PRIME 95 STABLE 8 HRS
    XSPC RX360 Rad (6)Scythe Gentle Typhoon 1850 RPM Fans In Push/Pull @ 1500 RPMS
    Swiftech Drive II / Swiftech MCP35X Pump
    Enermax Platimax 1200 Watt Power Supply
    32GB G.Skill F4-3866C18Q-32GTZR 3866 MHZ CL18 1.35V (OC 4266MHZ 17-18-18-41-2T @1.45V)
    MSI GTX 1070 SEA HAWK EK X SLI WITH ASUS HB RGB
    (5)Samsung 840 Pro 128 GB In Raid 0
    (2) WD 1TB Black Edition
    Corsair 900 D

  5. #5
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,858

    First thing to keep in mind is the JDEC standard is 2666 MHZ so that is actually stock. Anything over that is an overclock. As stated it’s not on the QVL list which simply means ASUS hasn’t tested it with this board. Another thing against you is the 16 GB sticks. 4x8 beats 2x16 in overclocking and stability pretty much 100% of the time.*

    You can try loading parameters manually and I would dial it back to about 3600 and C17. Easier to just put it in auto, save and exit then spam the delete key and it should go back to 2666MHZ and probably C15. From there just jack the MHZ to 3600 raise the latency to C17 and the volts to 1.35. *3600 at C17 is pretty much identical to 4000 C19.*

    Time to charge in mS
    CL/MHZ x 1000
    19/4000 x 1000 = 4.75 mS
    17/3600 x 1000 = 4.72 mS (actually just a very thin hair faster)*

  6. #6
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    37

    Quote Originally Posted by JustinThyme View Post
    First thing to keep in mind is the JDEC standard is 2666 MHZ so that is actually stock. Anything over that is an overclock. As stated it’s not on the QVL list which simply means ASUS hasn’t tested it with this board. Another thing against you is the 16 GB sticks. 4x8 beats 2x16 in overclocking and stability pretty much 100% of the time.*

    You can try loading parameters manually and I would dial it back to about 3600 and C17. Easier to just put it in auto, save and exit then spam the delete key and it should go back to 2666MHZ and probably C15. From there just jack the MHZ to 3600 raise the latency to C17 and the volts to 1.35. *3600 at C17 is pretty much identical to 4000 C19.*

    Time to charge in mS
    CL/MHZ x 1000
    19/4000 x 1000 = 4.75 mS
    17/3600 x 1000 = 4.72 mS (actually just a very thin hair faster)*

    Would you suggest to simply return the ram and get some 4 × 8gb ram banks?

    I was able to activate xmp1 and set the dram frequency to 3333mzh. Above this number, the pc won't boot.

    How do I change the latency and volts?

    Right now xmp has set automatically the 2 banks to xmp DDR4- 4000 19-19-19-39-1.35v


    Before doing any farther tweeck , again, would you just suggest to return this ram?

    What is the most compatible and overclocking 4 × 8gb banks ram for my motherboard and cpu?

  7. #7
    ROG Guru: Green Belt Array Phillyflyer's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    30
    Posts
    536

    Quote Originally Posted by marcolisi View Post
    Would you suggest to simply return the ram and get some 4 × 8gb ram banks?

    I was able to activate xmp1 and set the dram frequency to 3333mzh. Above this number, the pc won't boot.

    How do I change the latency and volts?

    Right now xmp has set automatically the 2 banks to xmp DDR4- 4000 19-19-19-39-1.35v


    Before doing any farther tweeck , again, would you just suggest to return this ram?

    What is the most compatible and overclocking 4 × 8gb banks ram for my motherboard and cpu?
    From my experience the z370/z390 boards tend to be more compatible with and work better with quad memory kits...especially with memory frequency running higher than 3600mhz..more so with the z390 due to the boards T Topology layout...I've had the same quad kit now that I ran with 3 boards...x99/z370/z390 and have not encountered any memory related issues whatsoever.....be sure to cross reference both the Asus and GSkill QVL's for compatibility.....A little time spent on researching the correct memory for each board will save the user time and frustration when things don't work according to plan.
    Last edited by Phillyflyer; 12-28-2018 at 03:47 PM.
    Asus ROG Maximus XI EXTREME
    Intel i7 9900K OC'D @ 5.2 GHZ @ 1.345V (1.296V LOAD) LLC 6 PRIME 95 STABLE 8 HRS
    XSPC RX360 Rad (6)Scythe Gentle Typhoon 1850 RPM Fans In Push/Pull @ 1500 RPMS
    Swiftech Drive II / Swiftech MCP35X Pump
    Enermax Platimax 1200 Watt Power Supply
    32GB G.Skill F4-3866C18Q-32GTZR 3866 MHZ CL18 1.35V (OC 4266MHZ 17-18-18-41-2T @1.45V)
    MSI GTX 1070 SEA HAWK EK X SLI WITH ASUS HB RGB
    (5)Samsung 840 Pro 128 GB In Raid 0
    (2) WD 1TB Black Edition
    Corsair 900 D

  8. #8
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Nov 2015
    Reputation
    10
    Posts
    118

    Quote Originally Posted by Phillyflyer View Post
    The dual kit you have is not on the Asus QVL....you may have some issues trying to get it to work...seems dual 16GB kits are not a favorite of this board....
    Have you tried both sticks in different channels...A1/B1 or A2/B2 ...both XMP and manual ?
    I just want to add about the asus QVL
    So i got curious and went to check if my mem kit is on there (btw running fine with XMP)
    according to the asus QVL on there pdf spec sheet my mem is not on there, F4-3200C15D-32GTZR
    however, there is a F4-3200C15D-32GTZ with the exact same specs
    now i dunno what the difference is between the R version and the non-R version, same timings and capacity
    so I went to the G.Skill site and under the QVL there, it's listed for z390 MEXI (all good)
    lesson is, check both places

  9. #9
    ROG Guru: Green Belt Array Phillyflyer's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    30
    Posts
    536

    Quote Originally Posted by SirWaWa View Post
    I just want to add about the asus QVL
    So i got curious and went to check if my mem kit is on there (btw running fine with XMP)
    according to the asus QVL on there pdf spec sheet my mem is not on there, F4-3200C15D-32GTZR
    however, there is a F4-3200C15D-32GTZ with the exact same specs
    now i dunno what the difference is between the R version and the non-R version, same timings and capacity
    so I went to the G.Skill site and under the QVL there, it's listed for z390 MEXI (all good)
    lesson is, check both places
    Difference in to 2 kits would most likely be in the IC's...as the GTZR (RGB) would most likely have newer Samsung B dies....the other kit may be more tuned to AMD Ryzen and not Intel...if not the case...it may be tuned to the z170/z270 chipsets...really don't know for sure....you will have better success with a quad kit though with the newer boards.
    I do know that speaking with the folks at GSkill...the RGB Trident Z series memory at launch was highly recommended to me ...and thus far has not been a disappointment.
    Last edited by Phillyflyer; 12-28-2018 at 06:43 PM.
    Asus ROG Maximus XI EXTREME
    Intel i7 9900K OC'D @ 5.2 GHZ @ 1.345V (1.296V LOAD) LLC 6 PRIME 95 STABLE 8 HRS
    XSPC RX360 Rad (6)Scythe Gentle Typhoon 1850 RPM Fans In Push/Pull @ 1500 RPMS
    Swiftech Drive II / Swiftech MCP35X Pump
    Enermax Platimax 1200 Watt Power Supply
    32GB G.Skill F4-3866C18Q-32GTZR 3866 MHZ CL18 1.35V (OC 4266MHZ 17-18-18-41-2T @1.45V)
    MSI GTX 1070 SEA HAWK EK X SLI WITH ASUS HB RGB
    (5)Samsung 840 Pro 128 GB In Raid 0
    (2) WD 1TB Black Edition
    Corsair 900 D

  10. #10
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Nov 2015
    Reputation
    10
    Posts
    118

    Quote Originally Posted by Phillyflyer View Post
    Difference in to 2 kits would most likely be in the IC's...as the GTZR (RGB) would most likely have newer Samsung B dies....the other kit may be more tuned to AMD Ryzen and not Intel...if not the case...it may be tuned to the z170/z270 chipsets...really don't know for sure....you will have better success with a quad kit though with the newer boards.
    I do know that speaking with the folks at GSkill...the RGB Trident Z series memory at launch was highly recommended to me ...and thus far has not been a disappointment.
    the quad kit on the same speed and capacity has worse timings for similar price
    i have a quad kit on x299 same speed but slightly worse timings, benchmarked the latency is worse compared to the dual kit
    i do like the idea of having 4 sticks of rgb ram instead of 2 just for the aesthetics
    does it put more stress or more difficult to keep stable for 4 sticks vs 2 on dual channel boards?

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •