Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    10
    Posts
    11

    How to get RAM to work on B450-F AMD A4

    Hi,

    I just got an ASUS ROG SWIFT B450-F and was wondering how to set the RAM timing on my mobo? I'm assuming that's what I need to do because just changing the RAM to 3000mhz causes the system to not boot. The RAM is G Skill Aegis 8BG RAM stick. Here is the info off the NewEgg site for it:
    DDR4 3000 (PC4 24000)
    Timing 16-18-18-38
    CAS Latency 16
    Voltage 1.35V

    Where do I put all that info in? I'd be eternally grateful to someone who could point me in the right direction. Thanks!

  2. #2
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,405

    In BIOS on Extreme tweaker tab at the top you will find something like "AI overclock tuner"...in the options for this should be something like DOCP standard or just DOCP...it is an automatic profile for your RAM...select this and then save and exit...and then test stability

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Quote Originally Posted by Arne Saknussemm View Post
    In BIOS on Extreme tweaker tab at the top you will find something like "AI overclock tuner"...in the options for this should be something like DOCP standard or just DOCP...it is an automatic profile for your RAM...select this and then save and exit...and then test stability

    That worked! Thanks so much!

  4. #4
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,405

    OK, good stuff!

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Quote Originally Posted by Arne Saknussemm View Post
    OK, good stuff!
    Hey, I'm down to 1 GSkill Aegis 8GB 3000mhz stick and the system won't boot with the DDR4 3000 selected. The highest I can get is DDR4 2800. What gives with that? I was going to buy a second stick of this RAM but I want it to run at 3000mhz as it's billed to. What am I doing wrong? When I set it to "AUTO" it boots at 2133mhz. Any help would be appreciated. My CPU is a Ryzen 5 26t00 OC'd to 4.1Ghz btw. Thanks.

    Edit: Those settings are separate of the DOCP Standard which is still set.

  6. #6
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,405

    Auto will run at default which is 2133.

    You either set DOCP and leave that to manage settings or set up manually.

    It's really not a good idea to buy memory that way. Get a single kit...preferably on the QVL for the board

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...atoes-overview

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •