Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    10
    Posts
    8

    are there no HPET options in bios? Vi Hero

    i have ryzen 1800x, crosshair vi hero, win 10 X64

    i did the thing in cmd prompt to disable hpet, have read others with my MB have enabled/disabled via bios but i can not find the option. Is it there?
    someone else told me that if high performance event timer shows up in device manager under system devices then its not disabled.. is this true?

    also read if you plan on OC'ing then you need to have HPET enabled?
    really confused about it

  2. #2
    ROG Guru: Blue Belt Array gupsterg PC Specs
    gupsterg PC Specs
    MotherboardAsus Maximus VII Ranger
    Processori5 4690K
    Memory (part number)HyperX Savage 2400MHz 16GB
    Graphics Card #1Sapphire R9 Fury X (1145/545 Custom ROM)
    MonitorAsus MG279Q
    Storage #1Samsung 840 Evo 250GB
    Storage #2HGST 2TB
    CPU CoolerThermalRight Archon SB-E X2
    CaseSilverstone Temjin 06
    Power SupplyCooler Master V850
    Headset/Speakers HyperX Cloud
    OS Win 7 Pro x64 / Win 10 Pro x64
    gupsterg's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Reputation
    102
    Posts
    982

    To date C6H/C7H/ZE has not had HPET option exposed in beta/offical UEFIs, by default it is set to enabled in UEFI.

    - HPET disabled in BIOS: OS/software can't access HPET and has to fall back to the TSC-based timer
    - HPET enabled in BIOS, but disabled by OS (useplatformclock false): OS will use TSC-based timer, but any software can still access HPET
    - HPET enabled in BIOS, and enabled by OS (useplatformclock true): OS and all software will use HPET as primary timer
    If OS default setting is not causing you issues I'd just let it be TBH. Some peoples setups seem to work better with useplatformclock false and others true and usually they have checked what worked best as they had an issue.

    Whichever way I have option it doesn't hinder or improve my OC "experience" with the HW.
    Intel Defector AMD Rebel

    TR 1950X - Custom WC - Asus Zenith Extreme Alpha - G.Skill Trident Z 3400MHz C14 QC - RX VEGA 64
    R5 3600 - Custom WC - Asus Crosshair VII Hero Wifi - G.Skill Ripjaws V 3800MHz C16 - Sapphire HD 5850 Toxic

    24/7 OC: i5 4690K @ 4.9GHz CPU@1.255v 4.4GHz Cache@1.10v - Archon SB-E X2 - Asus Maximus VII Ranger
    Sapphire Fury X (1145/545 ~17.7K GS 3DM FS)

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    10
    Posts
    8

    ty for the reply. I finally got my mic latency issues fixed.. turns out i guess it was a driver issue.. no matter what i was doing i had around a 10 - 20 ms delay which made it almost impossible to record songs, layering tracks. I never found any hpet features in the bios, dont think there is any tbh but figured i would update the post that its figured out

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •