Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Rampage VI Extreme Encore M.2_2 Problem SSD not recognized

    Hey Guys,

    i need help. I bought a Samsung 980 Pro M.2 SSD
    The M.2 SSD is installed in the M.2_2 slot but is not recognized in the BIOS and Windows. Same when i tryed to install dem on the DIMM.2 Module
    I've tried all sorts of settings, but unfortunately nothing worked. I couldn't find anything on the internet that could help me either.

    Mainboard: Asus Rampage VI Extreme Encore
    CPU: Intel i9 10920x

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array tistou77 PC Specs
    tistou77 PC Specs
    MotherboardRampage VI Extreme Encore
    Processor10980XE @4.6Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB Royal 4x8Gb @4000 C16
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080ti XC Ultra
    Sound CardXonar Phoebus
    MonitorDell U2721DE
    Storage #1Intel Optane 905P PCIe
    Storage #2Samsung 980 Pro
    CPU CoolerWatercooling
    CaseLian Li A77F
    Power SupplySeasonic Prime Ultra Titanium 1000W
    Keyboard Logitech LIK
    Mouse Logitech MX revolution
    OS Windows 10 Pro x64
    tistou77's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    128
    Posts
    1,673

    Hello,

    Probably an option in the bios, I don't remember which one, I would have to look but not before tomorrow (if no one can look before)
    Sorry for my english


    Case: Lian Li A77F
    MB: Rampage VI Extreme Encore
    CPU: i9 10980XE
    RAM: G.Skill Trident Z RGB Royal 4x8Gb @4000 C16
    GPU: EVGA RTX 2080ti XC Ultra
    PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W
    OS: Intel Optane 905P PCIe
    DATA: Samsung 980 Pro
    SOUND: Asus Xonar Phoebus

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    49

    Common problem.
    In bios go to ADVANCED, select Onboard Devices Configuration, select CPU PCIE Configuration Mode, select Mode 2 to enable M.2_2 slot.
    Save and reboot

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by Riicckk View Post
    Common problem.
    In bios go to ADVANCED, select Onboard Devices Configuration, select CPU PCIE Configuration Mode, select Mode 2 to enable M.2_2 slot.
    Save and reboot
    I did that, unfortunately it didn't help
    I did that, unfortunately it didn't help. But there was one thing I hadn't tried, and that was I swapped the two SSDs from the place and that worked.
    Idk why the 980 pro in the M.2_2 Slot not working...
    But thanks for the help

  5. #5
    ROG Enthusiast Array Cherry[PL] PC Specs
    Cherry[PL] PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI EXTREME ENCORE
    Processori9 10980XE
    Memory (part number)F4-4000C18Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 FTW3
    Sound CardCreative Sound Blaster Recon3D PCIe Fatality Pro
    MonitorROG PG279QM
    Storage #1Samsung 970 PRO 512GB
    Storage #2Samsung 970 PRO 1TB
    CPU CoolerArctic L.F II 360
    CasePhanteks Enthoo Evolv X
    Power SupplyEVGA Supernova 850 G3
    Keyboard Corsair K100 Optical-mechanical
    Mouse Zowie S1
    Headset Beyerdynamic DT770 PRO 80Ohm
    Headset/Speakers Logitech Z-5500
    OS W10 x64

    Join Date
    Aug 2018
    Reputation
    23
    Posts
    47

    Maybe it's about compatibility. I'm using 2x 970 PROs and they worked fine right after the computer was built and turned on for the first time with bios 0702.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •