Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Maximus XI Extreme Bios Update Issue

    Hi All


    When I update my bios with any version of the ones available after the bios update is complete , the system hangs on check NVram error until I do a cmos clear using the button on the back , then the machine will turn on.


    My specs are

    Xi Extreme
    I9-9900k
    EVGA 2080 TI FTW 3 Ultra
    970 EVO 512
    960 EVO 1TB
    Corsair 1000W PSU
    Corsair Vengence RGB PRO 3443 mem 2 x 8 GB

    all brand new .

    I presume this is not normal after a bios update ?

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Anyone had this issue when updating the bios ?

    I have tried the latest bios that was out a few days ago , I even tried resetting the bios to defaults before I upgraded to the new bios , yet again once the system restarted after the bios update , the system Hung with the error Check NVRAM ,


    I am at a loss to what could be causing this ,

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    11
    Posts
    36

    Hi, i have similiar Config, but no Problem with latest Bios 0805. Try it to flash with Bios Flashback?

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by einsindrei View Post
    Hi, i have similiar Config, but no Problem with latest Bios 0805. Try it to flash with Bios Flashback?
    so you don't get the check NVRAM when you do a bios update then ? I have tried bios flashback then a normal flash via usb stick and even via the web gui in the bios , each time I flash the bios I get the same NVRAM error


    Its weird why I am getting this , what gpu are you running ?

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    7

    I have found that if I clear my cmos settings by using the optimal setting in bios, then do a bios upgrade it doesn't seem to give me the error


    do you clear your bios settings first before bios update ?

  6. #6
    ROG Junior Member Array SilverBeard PC Specs
    SilverBeard PC Specs
    Laptop (Model)Acer Aspire 5741G-5454G50Mnsk (Old)
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme
    ProcessorIntel Core i7 8700K LGA 1150 4.0GHz
    Memory (part number)32GB Corsair RGB
    Graphics Card #1ROG RTX2070 Strix O8G
    Sound CardRealtech
    MonitorROG SWIFT PG27VQ 165Hz 1ms RT with NVIDIA® 3D Vision™ 2 Kit
    Storage #1Samsung NVMe 512GB M.2 960 Pro
    Storage #24x ST4000DM000 4TB, SATA3, 64MB Cache
    CPU CoolerASUS Ryujin 360 Water Cooler
    CaseCoolerMaster C700P
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Logitech G910 Orion Spark Mechanical
    Mouse Logitech Performance MX Darkfield
    Headset Logitech G430
    Mouse Pad Fragmat WoW
    Headset/Speakers 7.1 Yamaha Surround Sound
    OS Win 10 Pro 1809 2/12/2019
    Network RouterAsus RT-AC87U Dual Band AC2400
    Accessory #1 Oculus DK2
    Accessory #2 Saitek x-55 Rhino H.O.T.A.S. and Saitek Combat Rudder Pedals
    Accessory #3 A Wife! Nearly forgot her.

    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Latest Bios 0805

    Quote Originally Posted by scaper28 View Post
    Anyone had this issue when updating the bios ?

    I have tried the latest bios that was out a few days ago , I even tried resetting the bios to defaults before I upgraded to the new bios , yet again once the system restarted after the bios update , the system Hung with the error Check NVRAM ,
    I am at a loss to what could be causing this ,
    Hi all,
    Just updated the Bios and now having constant D6 (IDE Fail) on startup. What's worst, is now I can't get access to the BIOS. Tried every trick I know to get in.
    List:
    Bios Safe_Boot Button
    Leave DVD/USB Boot drive inserted to intercept load
    Bios Reset

    Now currently trying to Flashback Bios back to 07xx. Will update post regarding results.

    System Specs:
    Maximus XI Extreme
    i7 8700K
    Corsair Ven RGB 32GB
    ASUS Ryujin 360 CPU Cooler
    ROG 2070 O8G Graphics
    Samsung M.2 512 NVme 960 Pro
    Win 10 Pro DVD (Orig) 1809 12/2/2019

    P.S. - Interestingly enough, Win10 was installed, all drivers done. This was running on the Mobo's orig bios (0506).
    Updated to latest (0805) and tits fell off. I'm told that if you have more than just the boot drive connected when doing Bios Update, this can cause problems?
    Anyone with same experience?

    Cheers.

  7. #7
    ROG Junior Member Array SilverBeard PC Specs
    SilverBeard PC Specs
    Laptop (Model)Acer Aspire 5741G-5454G50Mnsk (Old)
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme
    ProcessorIntel Core i7 8700K LGA 1150 4.0GHz
    Memory (part number)32GB Corsair RGB
    Graphics Card #1ROG RTX2070 Strix O8G
    Sound CardRealtech
    MonitorROG SWIFT PG27VQ 165Hz 1ms RT with NVIDIA® 3D Vision™ 2 Kit
    Storage #1Samsung NVMe 512GB M.2 960 Pro
    Storage #24x ST4000DM000 4TB, SATA3, 64MB Cache
    CPU CoolerASUS Ryujin 360 Water Cooler
    CaseCoolerMaster C700P
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Logitech G910 Orion Spark Mechanical
    Mouse Logitech Performance MX Darkfield
    Headset Logitech G430
    Mouse Pad Fragmat WoW
    Headset/Speakers 7.1 Yamaha Surround Sound
    OS Win 10 Pro 1809 2/12/2019
    Network RouterAsus RT-AC87U Dual Band AC2400
    Accessory #1 Oculus DK2
    Accessory #2 Saitek x-55 Rhino H.O.T.A.S. and Saitek Combat Rudder Pedals
    Accessory #3 A Wife! Nearly forgot her.

    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Latest Bios 0805

    Hi all,
    Just updated the Bios and now having constant D6 (IDE Fail) on startup. What's worst, is now I can't get access to the BIOS. Tried every trick I know to get in.
    List:
    Bios Safe_Boot Button
    Leave DVD/USB Boot drive inserted to intercept load
    Bios Reset

    Now currently trying to Flashback Bios back to 07xx. Will update post regarding results.

    System Specs:
    Maximus XI Extreme
    i7 8700K
    Corsair Ven RGB 32GB
    ASUS Ryujin 360 CPU Cooler
    ROG 2070 O8G Graphics
    Samsung M.2 512 NVme 960 Pro
    Win 10 Pro DVD (Orig) 1809 12/2/2019

    P.S. - Interestingly enough, Win10 was installed, all drivers done. This was running on the Mobo's orig bios (0506).
    Updated to latest (0805) and tits fell off. I'm told that if you have more than just the boot drive connected when doing Bios Update, this can cause problems?
    Anyone with same experience?

    Cheers.

  8. #8
    ROG Guru: Brown Belt Array MrAgapiGC PC Specs
    MrAgapiGC PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Code
    Processor9900K
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1STRIX-GTX1080ti-O8G-GAMING
    MonitorAOC AGON AG2701QX (2)
    Storage #1Samsung 960 EVO 256GB
    Storage #2Kingston Savage 500GB
    CPU CoolerNzxt X74 360mm AIO
    CaseNzxt H700
    Power SupplyEVGA 850 G2
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Asus Spartha
    Headset Hyper X Cloud Revolver S
    Mouse Pad Hyper X Fury S 900mx420mm
    Headset/Speakers Logitech Z337
    OS Windows 10 64btis
    Network RouterTpLink Archer C9
    Accessory #1 EKWB FANs all of them
    MrAgapiGC's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    17
    Posts
    1,680

    I am runing 0805 on my CODE xi without issues. D6 code? maybe the bios does not like the DVD drive. the DVD still connected on 1809???
    Learn, Play Enjoy!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •