Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Intel Optane memory "No compatible disks for Intel Optane memory"

    Intel Optane memory "No compatible disks for Intel Optane memory"

    I installed this to see if it would work and what kind of gains I would get, but I cant seem to get it to work.

    When I run Program I get this "No compatible disks for Intel Optane memory".

    Would Changing M.2 drive from CPU to PCH on drive fix this and if so would I loose data or corrupt windows?

    Has anyone tried running Optane on this board with M.2 drives?


    Processor: Intel Core i9-7920X
    Motherboard: ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    System Memory: DOMINATOR® PLATINUM 64GB (4 x 16GB) DDR4 3200MHz
    Power Supply: 1600W Corsair AX1600i
    Intel Optane memory 32GB
    Storage Set 1: 1x SSD M.2 (1TB Samsung 970 PRO)
    Storage Set 2: 1x SSD M.2 (1TB Samsung 970 PRO)
    Graphics Card(s): NvLink 4Sot NVidia’s GeForce RTX 2080 Ti 11GB (Founders Edition)
    Custom Cooling System (2x Graphics Cards + CPU)
    Reservoir Pump Combo: EK-XRES Reservoir Pump Combo D5
    Radiator: XSPC EX Radiators EX560mm Quad Fan Radiator, EX420mm Triple Fan Radiator, and EX280mm Dual Fan Radiator
    Chassis Fans: Corsair ML PRO Series (15 Fans Total)
    Corsair Commander pro x 3
    Operating System: Microsoft Windows 10 Professional (64-Bit Edition)

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array tistou77 PC Specs
    tistou77 PC Specs
    MotherboardRampage VI Extreme Encore
    Processor10980XE @4.6Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB Royal 4x8Gb @4000 C16
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080ti XC Ultra
    Sound CardXonar Phoebus
    MonitorDell U2417H
    Storage #1Intel Optane 905P PCIe
    Storage #2Samsung 970 EVO Plus
    CPU CoolerWatercooling
    CaseLian Li A77F
    Power SupplySeasonic Prime Ultra Titanium 1000W
    Keyboard Logitech LIK
    Mouse Logitech MX revolution
    OS Windows 10 Pro x64
    tistou77's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    103
    Posts
    1,610

    Intel Optane memory is for Intel Optane SSD, I believe
    Sorry for my english


    Case: Lian Li A77F
    MB: Rampage VI Extreme Encore
    CPU: i9 10980XE
    RAM: G.Skill Trident Z RGB Royal 4x8Gb @4000 C16
    GPU: EVGA RTX 2080ti XC Ultra
    PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W
    OS: Intel Optane 905P PCIe
    DATA: Samsung 970 EVO Plus
    SOUND: Asus Xonar Phoebus

  3. #3
    ROG Guru: White Belt Array jpmboy PC Specs
    jpmboy PC Specs
    MotherboardRampage VI Apex
    Processor7980XE
    Memory (part number)G.SKill 3600c15 (2x)2x8GB
    Graphics Card #1Titan V
    Graphics Card #2Titan V
    MonitorROG PG278Q
    Storage #1Intel 900P
    Storage #24TB Raid 10
    CPU CoolerCustom Water
    Power SupplyAX1500i
    Keyboard Ducky
    Mouse ROG Spatha
    Headset Ultimate Ears Custom IEMs
    OS Win 10/Win7 Pro
    jpmboy's Avatar
    Join Date
    Jun 2013
    Reputation
    10
    Posts
    118

    intel optane memory should work with any disk... but AFAIK, you only gain/benefit if the disk is a slow SSD or standard rotating HDD.

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    19

    Quote Originally Posted by Epic-Shot View Post
    Intel Optane memory "No compatible disks for Intel Optane memory"

    I installed this to see if it would work and what kind of gains I would get, but I cant seem to get it to work.

    When I run Program I get this "No compatible disks for Intel Optane memory".

    Would Changing M.2 drive from CPU to PCH on drive fix this and if so would I loose data or corrupt windows?

    Has anyone tried running Optane on this board with M.2 drives?


    Processor: Intel Core i9-7920X
    Motherboard: ASUS ROG RAMPAGE VI EXTREME
    System Memory: DOMINATOR® PLATINUM 64GB (4 x 16GB) DDR4 3200MHz
    Power Supply: 1600W Corsair AX1600i
    Intel Optane memory 32GB
    Storage Set 1: 1x SSD M.2 (1TB Samsung 970 PRO)
    Storage Set 2: 1x SSD M.2 (1TB Samsung 970 PRO)
    Graphics Card(s): NvLink 4Sot NVidia’s GeForce RTX 2080 Ti 11GB (Founders Edition)
    Custom Cooling System (2x Graphics Cards + CPU)
    Reservoir Pump Combo: EK-XRES Reservoir Pump Combo D5
    Radiator: XSPC EX Radiators EX560mm Quad Fan Radiator, EX420mm Triple Fan Radiator, and EX280mm Dual Fan Radiator
    Chassis Fans: Corsair ML PRO Series (15 Fans Total)
    Corsair Commander pro x 3
    Operating System: Microsoft Windows 10 Professional (64-Bit Edition)
    The quick answer is No.

    First, you have to make sure that you have the latest Firmware (1704) and latest Intel ME firmware installed. Then, install the intel optane software (not the IRST Software).

    Once you install the Intel Optane software, and reboot, boot into BIOS and make sure you have IRST RAID enabled instead of AHCI. Save your settings and try again.

    Thanks

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Quote Originally Posted by Haans249 View Post
    The quick answer is No.

    First, you have to make sure that you have the latest Firmware (1704) and latest Intel ME firmware installed. Then, install the intel optane software (not the IRST Software).

    Once you install the Intel Optane software, and reboot, boot into BIOS and make sure you have IRST RAID enabled instead of AHCI. Save your settings and try again.

    Thanks
    Outstanding, I have everything done but BIOS setting. Thank you and I will keep post updated if it works, once I get home.

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Quote Originally Posted by Haans249 View Post
    The quick answer is No.

    First, you have to make sure that you have the latest Firmware (1704) and latest Intel ME firmware installed. Then, install the intel optane software (not the IRST Software).

    Once you install the Intel Optane software, and reboot, boot into BIOS and make sure you have IRST RAID enabled instead of AHCI. Save your settings and try again.

    Thanks
    Thank you for your help but I made sure everything you told me was done and same problem. I am just sending it back, I gave it a chance!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •